Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi ceilalţi membri ai Guvernului, că Guvernul român este pregătit pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, şeful Executivului european precizând că problemele privind statul de drept nu au legătură cu preşedinţia UE, ci cu relaţia bilaterală. El şi-a exprimat speranţa că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că în România statul de drept este respectat.

”România re în faţă atribuţii extraodinar de dificile, trebuie să cădem de acord pe calea spre summit-ul de la Sibiu supra liniilor de bază ale viitorului acord financiar, al cadrului financiar multianual. Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masă. Preşedinţia austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru preşedinţiei române într-o perioadă foarte scurtă, pentru că Parlamentul European va finaliza activităţile în aprilie. Am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiţi miniştrii în domeniile lor şi sunt convins că România va reuşi să finalizeze un număr mare de proiecte care sunt pe masa Parlamentului şi a Consiliului. Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programele CE cu ale Guvernului României. Mai sunt divergenţe în ceea ce priveşte statul de drept, am discutat despre acest lucru, dar acest lucru nu priveşte preşedinţia Consiliului UE, ci ţine de relaţia bilaterală cu Comisia Europeană”, a afirmat Juncker, în conferinţa de presă comună cu premierul Dăncilă.

”Sunt convins că până la finalul mandatului actualei Comisii vom primi România în spaţiul Schengen, dar mai sunt eforturi de făcut”, a mai declarat preşedintele Comisiei Europene, scrie news.ro


Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut marţi, la Bruxelles, întrevederi cu secretarul general al Consiliului UE şi cel al Parlamentului European (PE), Jeppe Tranholm-Mikkelsen şi Klaus Welle, şi cu preşedintele Comisiei buget din PE, Jean Arthuis, fiind discutat contextul în care urmează să se deruleze Preşedinţia României la Consiliul UE, informează MAE.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, în convorbirile cu oficialii europeni, a fost evocat contextul în care urmează să se deruleze Preşedinţia României la Consiliul UE, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European, finalizarea procesului de reflecţie privind viitorul Uniunii şi negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanţa unei strânse cooperări cu toate instituţiile europene, evidenţiind, în context, rolul Parlamentului European ca partener-cheie în finalizarea negocierilor dosarelor aflate pe agenda europeană. În acest context, el a arătat că România va face eforturi pentru a facilita avansarea negocierilor în dosarele europene prioritare, în efortul comun de a obţine rezultate în beneficiul întregii Uniuni.

În dialogul cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, George Ciamba a menţionat importanţa unei cooperări strânse cu Secretariatul General în gestionarea aspectelor practice în procesul decizional generate de specificul finalului de legislatură europeană.

În discuţiile cu Klaus Welle, ministrul delegat a exprimat întreaga disponibilitate a viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE de a contribui la avansarea cât mai consistentă a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cu scopul de a permite astfel atingerea unui acord în timp util privind acest dosar.

De asemenea, Ciamba a punctat în dialogul cu reprezentanţii PE importanţa unui angajament constructiv din partea tuturor statelor membre, a Parlamentului European şi a Comisiei Europene pentru facilitarea unei abordări pozitive în acest dosar de importanţă majoră, inclusiv în perspectiva alegerilor europene.

6 COMMENTS

 1. M-am liniștit. Eram îngrijorat că România nu poate prelua președinția rotativă, de parcă românii vor face altceva decât să aplice o ștampilă peste hârtii redactate de alții!
  Multinaționalele s-au cam săturat să tot piardă vremea TIR-urile prin vămi și fac presiuni să se desființeze mai repede! Tataie se dă prieten cu România! Nu l-am văzut s-o pupe pe frunte și pe Viorica, în schimb l-am văzut pupând chelia băsescului și frontonul lui Adrian Năstase!

 2. Well, cu Revoluția Franceza 2018 in coaste, plus victoria conservatorilor duri/catolici, naționaliști etc in Spania, basca Brexitul si încăierarea SUA-RUSIA in Marea Neagră, bietul “sciatic” nu mai are chef si de Anschluss in România. Deci a luat guvernul roman asa cum e, ca-i place lui Johannis au ba, si marș la datorie toata trupa ca avem alte belele pe cap in viitorul “an electoral”. Pe plan intern rămâne sa vedem cine taie porcul cu noii generali SRI, făcuți de Johannis in “an centenar”, ca acolo se rezolva la noi toate problemele guvernării. Merry Christmas!

 3. Minunat E.U. asta! Nici nu au ce face, pt ca altii le scriu pina si legile! Totul se limiteaza la un club de discutii, pe salarii si conditii de 5 stele.
  O culegere de date si fapte din presa vestului, care mai exista, spre deosebire de-a noastra.

  https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/08/21/untersuchung-eu-schreibt-gesetze-woertlich-nach-vorgaben-von-lobbyisten/

  https://www.trend.at/politik/der-charme-lobbyisten-292918

  https://www.zeit.de/2013/08/LobbyPlag-EU-Datenschutzverordnungen

  https://www.sueddeutsche.de/digital/lobby-einfluss-auf-neue-eu-verordnung-internetkonzerne-schreiben-bei-datenschutzregeln-mit-1.1596560

  https://www.lobbycontrol.de/2008/05/gesetze-offentlich-an-denen-lobbyisten-mitstrickten/

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/lobbyismus-in-bruessel-wie-die-industrie-sich-ihre-gesetze-schreibt-a-837515.html

  https://www.zeit.de/online/2006/10/lobbyismus/seite-2

  https://www.welt.de/wirtschaft/article132759093/Diese-Strippenzieher-beeinflussen-Bruessel.html

  https://kurier.at/wirtschaft/die-lobbying-kaiser-von-bruessel/310.044.411

  https://www.deutschlandfunk.de/lobbyismus-in-bruessel-und-berlin-leise-geschaefte-an.724.de.html?dram:article_id=330630

  Pe cind o emisiune adevarata despre “Sindromul vestul luminos, noul far calauzitor”, pt romanii de astazi?!
  Puteti s-o considerati ca si facuta! Va dau de citit si aratat pt cite ore de emisune vreti. Pornind de la 1h pina la 1000h, fara probleme!
  Aveti voie? 🙂

  Nemtii numesc minunatul sistem Demokratur, iar asta se intimpla inca din anii 90, perioada de timp in care romanii visau la porcii zburatori, despre care povesteau Pink Floyd!

  https://de.wikipedia.org/wiki/Demokratur

 4. Daniel Zamfir spune:

  „Ce am aflat azi, după audierea președintelui Consiliului Concurenței:
  În 2008 prețul barilului de petrol era 140 de dolari iar prețul la pompa era 3 lei. In 2018, prețul barilului e 70 de dolari, deci la jumătate, iar prețul la pompă e 6 lei, adică dublu!!! Asta în condițiile în care taxarea e la un nivel scăzut fata de media europeană și mai avem și ceva rezerve de petrol. Cum o fi asta? Am convenit ca în luna ianuarie sa finalizeze un raport cu privire la eventualele practici neconcurențiale. I-am solicitat de asemenea sa finalizeze si raportul cu privire la practici similare în sistemul financiar bancar.
  E momentul sa oprim jecmănirea românilor sub umbrela economiei de piață! #vremdreptate”

 5. … nu este pregatita pentru nimic.Singurul domeniu in care exceleaza in aceasta perioada foarte importanta este pregatirea pentru Ignat.Preluarea presedentiei Consiliului UE este o gluma, servita la fileu.Cum se pot intalni “programele” Guvernului Romaniei cu programele CE.Occidentalii astia rad de noi in hohote, copiii si nepotii lor habar nu au unde este Romania pe harta.Securizarea granitelor este o alta gluma: aprox. 650 km cu Ucraina, 680 km cu Moldova si 550 km cu Serbia.O nimica toata pentru guvernanti, vreo 1.900 km de granita cu state Non-UE!N-au fost in stare sa opreasca cativa mistreti purtatori de PPA dar sa opreasca o armata de infractori din Est!!!Cum sa spuna premierul in luna decembrie, anul 2018 ca:” În România statul de drept este respectat şi se fac toate eforturile pentru ca justiţia să fie independentă”, – pai au trecut peste 28 de ani de cand am avut timp sa facem o justitie independenta.Ce Schengen, ca nu suntem in stare sa ne maturam frunzele din fata portii!Despre ce vorbim?

Leave a Reply