Curtea de Apel Bucureşti, prin hotărârea pronunţată luni, a respins ca nefondată cererea Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare, cu privire la suspendarea aplicării sancţiunilor în valoare de 1,5 milioane de lei şi a măsurilor dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin decizia din 28 septembrie, informează ASF, condus de prof.univ.dr. Nicu Marcu.

“Curtea de Apel Bucureşti, prin hotărârea din data de 2.11.2020, pronunţată în dosarul nr. 5495/2/2020, a respins ca nefondată cererea Societăţii Euroins Asigurare – Reasigurare SA cu privire la suspendarea aplicării sancţiunilor şi măsurilor dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia ASF nr. 1137/28.09.2020”, spune ASF.

Potrivit sursei citate, în urma activităţii de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, Euroins Asigurare-Reasigurare a fost sancţionată cu o amendă de 1,5 milioane de lei, ca urmare a constatării unei serii de deficienţe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerinţele legislaţiei Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum şi cu privire la modul de determinare şi de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa minimă de capital.

În plus, societatea are obligaţia de a transmite ASF un plan de finanţare şi de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, potrivit deciziei societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.

“Reamintim totodată că în dosarul nr. 5405/2/2020, prin Hotărârea nr. 1075/26.10.2020, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării Deciziei ASF nr. 1139/28.09.2020 (de sancţionare cu amendă în cuantum de 100.000 lei şi retragerea aprobării doamnei Milena Guentcheva din funcţia de director executiv al societăţii Euroins SA). Ca urmare a soluţiei pronunţate de instanţă, Decizia ASF nr. 1139/28.09.2020 continuă să îşi producă efectele”, se menţionează în comunicat.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis sancţionarea societăţii Euroins România cu amenzi în valoare totală de 2,1 milioane de lei, precum şi sancţionarea directorului general şi a directorului executiv cu amendă în sumă de 100.000 de lei fiecare, a anunţat pe 1 octombrie instituţia.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a efectuat, în perioada iulie – septembrie 2020, un control inopinat la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare SA, având ca temă verificarea operaţiunilor şi a modului de înregistrare în evidenţele contabile a operaţiunilor de reasigurare şi a rezervelor tehnice calculate în conformitate cu Norma nr. 38/2015”, se menţionează într-un comunicat.

În urma acţiunii de control, au fost constatate o serie de deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare. Ca urmare, Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţii, conform prevederilor legale, cu o amendă de 600.000 de lei.

Leave a Reply