Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri ca senatorul Dan Șova să fie plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență în legătură cu un contract de asistență juridică de la CET Govora.

Judecătorii de la instanța supremă au respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova, urmând ca el să stea în arest la domiciliu.

Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.

Dan Șova a fost adus în sala de judecată la citirea deciziei, el fiind scos cu cătușele la mâini și dus la arestul Poliției Capitalei, de unde va fi eliberat în jurul orei 16,00, la expirarea ordonanței de reținere.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

“Concret, Dan Șova i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA, de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă”, susțin procurorii.

DNA precizează că, în decembrie 2011, între CET Govora, reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general, și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.

Contractul s-a încheiat pe o perioadă de un an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

“În perioada decembrie 2011 — decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 — decembrie 2012. În aceeași perioadă, Șova a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora. În decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme, Bălan nu mai ocupa funcția de director general al CET. În martie 2013, Mihai Bălan a revenit în funcția de director general al CET Govora”, explică anchetatorii.

De asemenea, în mai 2013, între CET Govora reprezentată de Bălan și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.

“Contractul s-a încheiat pe o perioadă de un an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada contractuală, Dan Șova a încasat comisionul pentru 40.000 euro. Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de Șova au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenite din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București”, au mai reținut anchetatorii.

Procurorii au constatat că Mihai Bălan a încheiat două contracte cu societatea de avocați și, în perioada ianuarie 2012 — august 2014, a avizat din partea CET plățile efectuate în baza acestora, cu încălcarea dispozițiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale societății de stat, producând o pagubă patrimoniului de peste 1,3 milioane lei, potrivit AGERPRES.

8 COMMENTS

  1. Conteaza ca a stat o zi. Important e sa nu se fasaie cazul, daca e vinovat. In rest dna e tare la reclama.

  2. :))) DAŢI-I UN E-MAIL LUI CARMEN SĂ-I VEDEM REACŢIA ÎN SCRIS!:))))))
    Puţină răbdare tuturor.

    • Nu mai injuri justitia basista? Hahaha Livia Stanciu basista l-a eliberat pe sova…hai du-i flori haha

  3. Povestea cu Sova e supa incalzita, n-avea cum sa mai impresioneze, mai ales ca s-a suprapus peste tacos-ul Mexicanului (piparat la culme cu sex story-ul Dumitrean) si ciorba de potroace prea plina de otet (razbunarea lui Johannis) implicand clanul “penal” Ponta. Mai vine si Razvan Dumitrescu pe tava cu ciuperca otravita/ reprezentantul FMI si strica definitiv menu-ul- bietul Busoi si-a petrecut jumatate din emisiune sa caute pe Google un premiant NOBEL cu care sa-i anestezieze papilele senatorului Ghise (mare cunoscator de ciuperci dupa ce s-a otravit de zor cu cele autohtone)!
    DNA va face contestatie, bineinteles, ca si avocatii lui Sova si, poate-poate, se va gasi un judecator sa-l bage la beci pe Sova, doar ca sa nu strice rutina dar indigestia s-a produs, deja. Eu, una, as tzine mult sa fie data afara, fara drept de intoarcere in presa, ziarista pe care am auzit-o caraind in fatza liftului:aveti ochii rosii, dle Sova! Daca tot trebuie sa se “schimbe” si clasa comunicatorilor, cum ne-a ordonat Johannis, ce-ar fi sa se inceapa cu cei prosti si rai, da’ multi ?

  4. Domnul Balan care cica a dat mita este.sub control judiciar. Dan Sova care cica a cerut si primit mita nu poate fi judecat in libertate? Daca avea sange in instalatie Balan refuza si-l turna atunci. De ce acum? Noi nu suntem asa destepti ca DNA si consderam ca este la comanda celor care au interesul ca Ponta si psd sa dispara. Ca se folosesc si cozi de topor din psd nu exita dubii. Tragic este ca romanii care au refuzat sa iasa in strada sa-si apere votul la referendum in 2012 vor sta si acum acasa.De patriotism nu mai vorbim de mult. Avea dreptate cineva care a scris un comentariu pe aici intruna din zile: suntem masochisti. si foarte curand daca nu ne desteptam vom avea si dictatura si o tara care se va micsora vazand cu ochii.

Leave a Reply