Justiţia SUA, decizie despre Trump

Curtea Supremă a SUA a decis luni că foștii președinți au dreptul la imunitate împotriva urmăririi penale pentru acțiuni oficiale – dar nu și pentru comportamentul din viața privată. Decizia vine ca răspuns la un caz legat de cererile lui Donald Trump de imunitate absolută în cazul subversiunii electorale federale.

„Președintele nu este mai presus de lege”. Președintele Curții Supreme Roberts spune că nu există imunitate prezidențială pentru „acte neoficiale”.

„Concluzionăm că, în conformitate cu structura noastră constituțională a puterilor separate, natura puterii prezidențiale impune ca un fost președinte să beneficieze de o anumită imunitate față de urmărirea penală pentru acte oficiale în timpul mandatului său”, a scris președintele Curții Supreme, John Roberts, în opinia de luni. „Cel puțin în ceea ce privește exercitarea de către președinte a puterilor sale constituționale fundamentale, această imunitate trebuie să fie absolută”.

“Președintele nu se bucură de imunitate pentru actele sale neoficiale și nu tot ceea ce face președintele este oficial. Președintele nu este mai presus de lege”, a scris Roberts, potrivit CNN.

John Roberts, judecătorul șef al Curții Supreme de Justiție, a mai declarat că instanța de judecată va trebui să evalueze care dintre presupusele comportamente ale lui Donald Trump sunt imunizate în conformitate cu noul test stabilit de Înalta Curte.

Detalii, aici :

https://www.antena3.ro/externe/donald-trump-imunitate-partiala-insurectie-asupra-capitoliu-curtea-suprema-presedintele-nu-e-mai-714178.htm

Leave a Reply