Presedintele UDMR  Kelemen Hunor, a condamnat, joi, gestul extremistului Csibi Barna de a rupe un drapel al Romaniei la o manifestare care a avut loc in Ungaria, aratand ca atunci cand un simbol este distrus sau batjocorit, gestul este de condamnat si intra in domeniul penibilului, pentru ca alimenteaza tensiuni intre natiuni sau grupuri etnice, informeaza Agerpres.

“Gestul este condamnabil. Orice simbol – indiferent ca este vorba de drapelul Romaniei, de drapelul Ungariei sau orice alt drapel – daca este distrus, daca este batjocorit, este in domeniul penibilului si este de condamnat. Indiferent cine face, unde face si cu ce scop face. Fiindca alimenteaza si exacerbarea simbolurilor, tensiuni si conflicte intre popoare, intre natiuni, intre grupuri etnice. Asta este parerea mea, am spus de fiecare data, indiferent daca e vorba de Csibi Barna, daca e vorba de Romania, e vorba de alt stat”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

In mediul online a aparut o inregistrare in care Csibi Barna, tanarul din Miercurea Ciuc cunoscut pentru actiunile sale radicale, rupe un tricolor romanesc si spune ca are un mesaj catre Romania, respectiv “sa se rupa precum steagul din mana lui”. Acesta mai spune ca “secuimea are dreptul la propriul steag” si ii indeamna pe maghiari sa iasa in strada si sa manifeste, “dar intr-un mod linistit”. Potrivit primelor informatii, actiunea la care a participat Csibi Barna s-a desfasurat in Ungaria.

In ultimii ani, tanarul din Miercurea Ciuc s-a ales cu mai multe dosare penale, fiind acuzat de savarsirea unor acte de antisemitism, xenofobie sau instigare la discriminare.

El este cel care a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu in centrul municipiului Miercurea Ciuc, a afisat in fata unui supermarket din Miercurea Ciuc o pancarta pe care scria in limba maghiara “Rusine sa-ti fie, iar ai cumparat de la evrei”, a propus schimbarea denumirii strazii Mihai Eminescu in Attila sau ca municipiul Miercurea Ciuc sa poarte doar numele de “Csikszereda” (nr: denumirea in limba maghiara).

Csibi Barna a fost angajat al Directiei Generale a Finantelor Harghita, dar in urma actiunii in care a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu a fost detasat la Abrud si apoi la Bucuresti si intrucat nu s-a prezentat la serviciu a ramas fara loc de munca.

9 COMMENTS

 1. vai ce adanc a gandit lifta asta spurcata de Hunor .Ce sa faci daca aici este stana fara caini .Li s-a dat mult nas la astia ,nu-i intreaba nimeni ,nimic si isi bat joc de noi si de tara .Asta ce sa zica ?nu se stie de unde i se mai intinde o mana sa intre la guvernare si atunci procedeaza in consecinta ,il arata pe dezacsatul ala cu degetul ca stie ca nu i se intampla nimic .Sa fim seriosi sa fi indraznit vreun magrebian sa faca asa ceva in Franta ,haida de .

 2. Ce prevede legea românească? Nimic concret ca pedeapsă. Aşa că, succes extremiştilor la hărţuială(nu-mi convine dar asta e urarea) că legea făcută de perindaţii milogi de voturi e varzăăăă!

 3. UDMR-ul condamna acuma aceste acte penibile insa aici s-a ajuns si datorita lor …
  Acest csibi barna, membru in “magriar garda”, nu poate fi si conamnat la inchisoare? Doar amenzi??
  Bugetar fiind era platit de statul roman, pe care il si injura … UDMRist.
  Kelemen Hunor se pare ca nu-i “cearta” si pe UDMR-istii care refuza sa vorbeasca limba romana prin primarii, care redacteaza documente oficiale (in Romania) in limba maghiara, care arboreaza doar steagul maghiar pe primariile romanesti, etc.
  Nu l-am vazut pe Hunor, anul trecut, cand un primar din Covasna a facut acelasi lucru cu un drapel romanesc … este inca in functie !

 4. Csibi Barna le rade in nas tuturor autoritatilor. Poate-i vine de hac incruntatul nea Gabita patru stele-interes national s-au el se incrunta doar la cei slabuti ?
  Daca ar face un roman, ceea ce face nazistul asta, in Ungaria sau in alta parte ar iesi un scandal de nedescris, l-ar linsa extremistii maghiari.

 5. cw uşor se pivă în capcană. unul creează diversiunea şi celălalt îl condamnă când de fapt amândoi joacă în aceeaşi echipă, dar aşa am ştiut noi să ne apărăm întotdeauna. să fim mai dihai ca toţi şi să şi dăm de la noi doar ne-or accepta şi pe noi mărimile. s-au folosit de noi întotdeauna şi nu ne-am învăţat minte niciodată. de asta avem nevoie de un tsipras. să ne mai ridice din genunchi chiar cu riscul de a muri, dar să o facem în picioare!

 6. DE CE AI FACUT FUZIUNE CU P.D.L. PTR. BANI ? PTR. NOILE ALEGERI IN 2016. DE CE PREDOIU SI NU ALT CINEVA DIN P.N.L. VECHI.

 7. Se va rupe! Daca nu le venea ideea de a scrie presedintelui, tinerii idealisti nici n-ar fi fost mediatizati azi in RO, ca de obicei Marsul re-Unirii fiind anuntat cu o poza dupa rispire! Acad Breban, indignare neadecvata si prea târziu la viziunea Boia-Patapievici asupra Neamului Românesc al uitatului Nicolae Iorga. Postromânismul cum că n-avem trecut, deci nici viitor a devenit dupa 2011 deja viral prin tabloidizare. Puterea de convingere e maxima când demitizarile vin din zona eminesciana Botosani sau din cetatea habsburgica Alba Iulia a Marii Uniri abandonate dupa 1989:
  http://adevarul.ro/locale/botosani/voievozi-obsedati-femei-Stefan-mare-mihai-viteazul-iubeau-amantele-vazul-lumii-alexandru-bun-mircea-umplut-tara-bastarzi-1_559be0c3f5eaafab2c55385b/index.html
  http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/top-10-minciuni-filmele-istorice-romanesti-falsul-bataliei-calugareni-propaganda-mircea-bastionul-romanismului-jumatate-sarb-1_559d0fd7f5eaafab2c5d4585/index.html

Leave a Reply