Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că o lege a amnistiei şi graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească. Totodată, președintele a subliniat că se va opune cu „toată greutatea” și „puterea funcției prezidențiale” pentru ca această lege să nu fie inițiată.
„Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament. În același timp și nu pot să mă fac că nu văd, președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu o urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este ce numesc eu circumstanțe îngrijorătoare. Unii ar putea să spună că nu este niciun fel de problemă, închisorile sunt pline. Foarte multe entități internaționale ne acuză că nu facem nimic. (…) Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele. (…) S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România. De ce? O dată acceptată ideea unei legi care amnistiază și grațiază, inclusiv politicieni corupți, oricare Parlament ar putea să facă la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii. De asta spun că ar duce la dispariția statului de drept din România,. Ar duce România pe o traiectorie care o îndepărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile euroatlantice. (…) Dacă ar exista o astfel de inițiativa eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale. Sper să nu fie cazul! Și ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră, care cu siguranță le cântăriți așa cum se cuvine.”, a spus Klaus Iohannis, în ședința CSM.
____
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 6 ianuarie a.c., la Institutul Naţional al Magistraturii, o alocuțiune în cadrul şedinţei de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
„Daţi-mi voie, în primul rând, să vă spun «La Mulţi Ani!» şi să vă felicit pentru alegerea în Consiliul Superior al Magistraturii. Ştiu că a fost destul de dificil parcursul până aici. Aşa cum politicienii au alegerile lor care s-au finalizat recent cu constituirea Parlamentului, aşa sistemul de justiţie a avut alegeri care, iată, se finalizează astăzi cu constituirea Consiliului Superior al Magistraturii şi, desigur, cu alegerea primei conduceri în Consiliul Superior al Magistraturii.
Daţi-mi voie să bazez cele câteva idei la începutul acestei şedinţe pe un articol din Constituţie, articolul 133, aliniatul 1, care vă defineşte activitatea: «Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiţiei».
Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puţine cuvinte. Aceasta este sarcina dumneavoastră, să garantați independența justiției. De ce o fi aşa de importantă această independență a justiţiei. Nu este doar aşa importantă, este fundamentală. Nicio democraţie, niciun stat de drept nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă. Justiţia independentă înseamnă, şi asta înţeleg toţi foarte uşor, că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor şi în treaba procurorilor, dar înseamnă în aceeași măsură şi faptul, şi asta este stipulat tot în Constituţie, că nimeni nu este mai presus de lege. Şi aici cred că ajungem la un punct la care voi reveni peste câteva paragrafe.
Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate. Statul de drept în România este o noţiune care s-a vehiculat intens în ultima vreme. Personal, sunt convins că pentru asta trebuie să ne implicăm cu toţii.
O democrație puternică, fără stat de drept, fără justiție independentă, nu există. Mi-am permis, și domnul Ministru sigur își amintește, să spun aceste lucruri și la învestirea Guvernului. Sistemul judiciar singur nu are cum să-și păstreze independența. Întregul aparat de stat, toate instituțiile statului, trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce își doresc dușmanii României, fiindcă, dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democrația dispare în scurt timp. Stabilitatea și securitatea internă ale României sunt posibile numai într-un stat de drept și cu o justiție independentă.
Dumneavoastră cunoașteți foarte bine evoluția sistemelor judiciare în ultimii 2000 de ani și știți foarte bine că, ori de câte ori s-a încercat o variantă alternativă, rezultatul a fost invariabil dispariția statului respectiv sau al imperiului respectiv. Să nu își imagineze cineva, chit că unii din zona noastră geografică cred că își imaginează, că se poate construi un stat puternic, național, fără o justiție independentă.
Eu cred că așa ceva nu se poate și România în niciun caz nu dorește să experimenteze cu așa ceva. Pe de altă parte, sistemul judiciar nu se poate izola. Nu se poate construi ceea ce unii au numit, neînțelegând foarte bine despre ce e vorba, «republica procurorilor» sau «republica judecătorilor». Nici nu cred că cineva din sală își dorește așa ceva, fiindcă un stat puternic este un stat cu instituții puternice, care colaborează, este ceea ce se numește colaborarea loială între instituțiile statului. Și mă aștept de la dumneavoastră să aveți o colaborare loială cu toate instituțiile și autoritățile statului. Un izolaționism ar fi contraproductiv, fiindcă dumneavoastră, judecătorii, procurorii, nu sunteți doar persoanele care aplică legea și au grijă să fie respectată, ci sunteți repere morale.
Judecătorii şi procurorii sunt repere morale, şi atunci trebuie să conștientizaţi că opinia dumneavoastră nu este doar valoroasă, este importantă pentru publicul general. Ar fi greşit, după părerea mea, să vă izolaţi şi să nu comunicaţi cu celelalte instituţii şi să nu comunicaţi opinii care ţin de independenţa justiţiei şi de statul de drept.
Spuneţi aceste lucruri, spuneţi-le cu voce tare! Nu vă sfiiţi! Altfel ajungem în situaţii paradoxale, când infractorii spun cu voce tare ce gândesc şi cum vor să îndoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate, nu reacționează din modestie. Fiţi mai vocali, sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneţi nimic, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal, sau sunt trimişi în judecată, sau sunt condamnaţi, că ei de fapt sunt băieții buni, că au luat multe voturi, iar dumneavoastră să vă vedeţi de treabă. Aşa ceva nu accept!
Din sistemul judiciar nu trebuie să emane doar dreptate şi jurisprudenţă, ci şi moralitate, ori moralitatea trebuie spusă. Altfel nu ajunge la destinatari. România a trăit diferite faze în care s-a încercat, uneori aproape cu succes, supunerea justiţiei politicului. Asta ar fi o mare greşeală dacă s-ar repeta. Şi aici vorbim despre un contact sensibil, cu implicații multiple, între sistemul judiciar şi sistemul politic.
Politicienii, asta e bine, să ştiţi, de regulă, încearcă să acapareze tot. Aşa funcționează un politician, vrea puterea. De cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem că vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca să exercite puterea, doar la unii câteodată, apare o nevoie excesivă de putere. Şi, aici, atunci apare un pericol. Iar dumneavoastră, în Consiliul Superior al Magistraturii sunteți chemați să preveniți aceste imixtiuni, când simțiți că presiunea devine mare.
Fiţi demni, nu obedienţi! Şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune, refuzați imixtiunea politicului în actul de justiţie.
Doar așa, vom putea să construim o Românie puternică, o Românie demnă, o democrație puternică, printr-o justiție puternică.
Suntem la începutul anului și, de regulă, la început de an, în afară de urările ce se cuvin, lumea se gândește la ce va fi în anul care vine, ce ar putea să fie bun, ce ar putea să reprezinte amenințări. Și despre una dintre ele trebuie să vorbesc astăzi, în acest loc, unde se conduce independența justiției, în Consiliul Superior al Magistraturii.
Este vorba despre speța nefericită care se numește amnistie și grațiere, un deziderat al unor politicieni. Dumneavoastră cunoașteți foarte bine când este bine și oportun să apară produceri de amnistiere sau proceduri de grațiere, de care sunt și eu, într-o oarecare măsură, responsabil, dacă vorbim de grațieri individuale.
Sigur, o să spună unii că Președintele, acum, bate câmpii, fiindcă nu există nicio intenție de a face așa ceva. Dar eu cred că Președintele trebuie să spună lucruri și preventiv.
Și, dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament.
În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare.
Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisorile sunt pline, foarte multe entități internaționale ne acuză că nu facem nimic. Bani nu avem, că ne trebuie școli. Hai să le dăm drumul! Doar că aceste bune intenții cred că nu sunt numai în acest domeniu. Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele.
Și aici unii ar putea să spună «și ce dacă?». S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România. De ce? Odată acceptată ideea unei legi care amnistiază și grațiază inclusiv politicieni corupți, oricare Parlament ar putea să facă la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii. De asta spun că ar duce la dispariția statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, în care românii cred. Marea majoritate a românilor cred în asta.
Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule Ministru!
Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale! Sper să nu fie cazul.
Și ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră, care, cu siguranță, le cântăriți așa cum se cuvine.
Vă doresc, doamnelor și domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, un mandat de succes! Să ne vedem la anul, peste doi ani și în următorii anii, atâta timp cât va dura mandatul dumneavoastră și al meu comun, să ne vedem la început de an și să constatăm că lucrurile merg din ce în ce mai bine, politicienii sunt din ce în ce mai bine intenționați la modul cel mai serios, iar infractorii nu mai îndrăznesc să ridice capul. Vă doresc mult succes! Vă mulțumesc!”
are sau nu are dreptate domnule Tudor? Ce a mintit domnul presedinte?
Ovi, dar condamnarea României la CEDO privind suprapopularea inchisorilor, este în regulă??? Ştim bine că JUSTIŢIA din România, în acest moment, NU ESTE INDEPENDENTĂ şi degeba Iohanul altora, încercă să ne convingă contrariul??? Ştim bine cum “sistemul securisto-mafiot” şi “mama plagiatoare a justiţiei”, au aplicat eticheta “penal” şi înţelegem, mai mult decât crezi tu şi ei, că cel mai adesea în spatele acestei etichete stă un ABUZ. Sper ca acest sistem odios să fie “detonat” de o legislatie puternică, care să nu mai permiă niciodată, dar absolut niciodată, ca JUSTIŢIA să devină MARIONETĂ în mâinele unor preşedinţi abuzivi sau a altor forţe obscure, care apără interese de clan şi execută persoane şi instituţii, după bunul lor plac, în stilul ghiolbanghian, al delatorilor (ce-i mâna pe ei în luptă…oare nu interesul personal, şustinut prin arta trădării?…cu siguranţă NU PATRIOTISMUL) fără temei democratic, forţând legislaţia existentă.
si ce ai vrea acum, sa-i cazam pe puscariasi la cinci stele in Antalya? Nu au jacuzzi, bai termale…dar ca si puscarias nici nu poti avea asemenea pretentii, pur si simplu nu poti deschide portile inchisorii doar pentru a crea camere de 25mp / detinut. Hai sa fim seriosi cu manipularea ieftina a inculpatilor imbogatiti la 30 ani din contracte cu statul cu averi de sute de milioane de euro. Eu nu-i cred deloc. Au premedit tot pana la imbuibare apoi puscarie. Is niste vulpi care chiar cred ca pot manipula milioane de oameni , dar tot sunt care nu pot fi manipulati. Iar judecatorii fac parte dintre acesti oameni. Ma bucur pentru pedepsele lor si imi pare rau ca statul nu poate revendica prejudiciul.
Ovi, stai în lumea ta şi a prejudecăţilor tale…Eşti fascinat de imaginea unui preşedinte cu atitudini dictatoriale, pe care mulţi dintre cei care l-au votat in 2014, acum REGRETĂ. Iohanul, pe care-l preaslăveşti, NU ESTE UN IMACULAT….El a fost “spălat” de sistemul neo-securist şi mafiot, fiind un slugoi al acestuia, dar şi al altor forţe obscure… pentru ca, toţi cei fără judecată în cap, să-l “aduleze”, să-l pupe în “feisbuc” toată ziua şi să nu aibă capacitatea de a discerne între bine şi rău.
Cum să nu aibă El întotdeauna dreptate?! Păi nu e El infailibilul, atoateștiutorul, deținătorul adevărului absolut, farul nostru călăuzitor, păstorul cel bun care ne conduce pe calea adevărului și a dreptății, arhanghelul care înfige sabia Zolingăn în inima spurcată a celor care ne vor răul? Go Iohannis, GoGoGo, Man!
da’ de ce ne trebuie o amnistie? adica ce a zis Iohaniis, cum ca se va discuta despre o posibila amnistie e pe bune sau e dezinformare prezidentiala?
ca daca e pe bune, e nasol…
(acu o sa vina postacii si o sa zica ca e mai bine cu toti infractorii pe strada)
Este departe de lumea reala. Infrangerea suferita de partidul sau in cele doua randuri de alegeri, mai ales cele parlamentare l-au naucit. Actiunile si declaratiile sale sunt tot mai absurde, irationale si iresponsabile. ,,Veleitati” tipice cozilor de topor. Chiar mai mult.
Avocații din oficiu să fie avopcați din oficiu ! Nu colaboratori cu procurorii și polițiștii pentru o pedeapsă mai mică ! Ai furat un salam că ți-e foame ? nu meriți 6 ani de pușcărie dar să te apere avocatul din oficiu ! Dar dacă tu , politician ești condamnat fie și cu suspendare , NU AI DREPTUL să ceri o lege sau să propui o lege care grațiază corupții ! Sunt cu Klaus Iohannis aici ! Vreau un parlament curat , de penali depăduchiat ! Și să-ți mai spun ceva Radu Tudor , anul trecut , noi strada , tinerii frumoși și băsiști cum om fi , am cerut să nu mai fie corupție în parlament ! La un an distanță , ave corupți și în parlament și în guvern !
A fost un fel de delir , nu un discurs ! In plus l-a rostit un mare “penal” ! Ce tupeu si lipsa de bun simt ! Ar trebui sa fie pus la punct , de catre cei vizati .
A cam ramas ultimul sa stinga lumina.gasesc ei o solutie si pt asta,il asteapta la cotitura si-l suspenda. Dupa care se va incinge hora coruptilor pt ca nu pentru ala care-a furat o bicicleta se dau legile astea… DA,e cam singurul care a ramas sa faca Opozitie,sa le mai incurce socotelile,nu cred ca si-a dorit asta poate spera sa aiba si o societate civila mai activa alaturi si o parte a mediei cu cifre sau niste formatiuni politice reformate si performante….Nu Johannis a creat sistemul ci baietii astia care se tot plimba din televiziune in televiziune de cel putin 10 ani iar acum pozeaza in fete mari,victime inocente.Asta este situatia,vedem ce-o iesi pana la urma.
A cam batut campii iohannis,parca dadea lectii analfabetilor,se mai crede in campanie unde obsesia era penalii,mult zgomot si fapte ioc,nimic despre prezumtia de nevinovatie care este vitala in actul de justitie si neamestecul,prin declaratii de genul astuia,influentari ,politic si comenzi!!Legea amnistiei si gratierii a scos-o in discutie tocmai el care zice ca ar fi o catastrofa desi Italia a folosit-o si e bine mersi!Atat se shtrofoaca de DRAGNEA SI TARICEANU,oameni deosebiti si cu mult bun simt ca-l roade pizma”,guvernul meu” s-a dovedit un fiasco,un an pierdut!Asa ca sasule mai pune de-o vacanta si lasa-ne de lectiile unuia care si-a atribuit case prin abuz,fals si uz de fals ca deh ccccccine era primar de Sibiu! Asa ca mai usor cu pianul pe scara!
Nu stiu daca are sau dreptate, consider ca ar merita discutata in parlament aceasta initiativa a presedintelui posibil sa nu aiba dreptate. Cred ca ar trebuii salutata aceasta initiativa a presedintelui pentru o posibila lege a Aministiei si Gratierii.
Iohannis vorbeste de independenta justitiei la o zi dupa ce a amenintat CCR si Avocatul poporului, tare! Dupa ce a fost achitat de Stanciu, a numit-o judecator la CCR, tot in spiritul independentei. Lipsa simtului de ridicol a fost lasata mostenire la Cotroceni.
Oare avem nevoie de confirmare in a constata ca Johannis nu respecta constitutia si interfereaza cu justitia? DE CIND UN PRESEDINTE, poate ex lui BASESCU da ordine pe fata unei institutii sub forma de sfat desigur referitor la ce trebuie sa faca intr’o situatie sau alta. Credeti ca in alta tara Europeana un Johannis ar fi ramas presedinte dupa comportamentul avut in camapanie la Coptroceni iar acum la CSM? Oare s’a transformat in Comis Voyageur ptr anumite interese ce nu au nici o legatura cu aspiratiile romanilor? Asta da mi’as dori sa cunosc opinia dlui Radu Tudor.
Doar usrul face opozitie. Televiziunile a3 si rtv sunt la guvernare.
haules
Nu cred ca te multumesti doar cu mihai voicu de la pnl. L-ati racolat frumos. A3 si voiculescu vor toata romania.
mergi la culcare, esti obosit rau
PRESEDINTELE INCALA CONSTITUTIA IN PLENUL CSM.FACE POLITICA DESI E …APOLITIC.CHIAR IN FATA MAGISTRATILOR CARE NU AU VOIE SA FACA POLITICA !
Te doare…capul de imoralul … care face morala!
🙂 : Go în panta şcolii şi nu te mai agita atâta că oricum nu te bagă mulţi în seamă! Sa trezeşte pe tarlaua lui de 6 case prin acte cu conţinut fals? Spor şi baftă la…clă buci 🙂 🙂
Sunt unii pe aici care se uita aiurea si de pomana la unele filme sau seriale americane in care este implicata justitia si cum se manifesta ea ! …talambii,nu pricep nimic sau asa sunt croiti astia de dreapta : tu le spui ca zapada e alba si ei neaga,spun ca e neagra !. De prestatia locuitorului de la TroCoceni,n ai ce spune,decat : jale mare !
Johannis a luat-o razna deabinelea. Nu poate fi alta explicatie.
Nu reuseste sa metabolizeze victoria PSD, adversarii lui, lucru ce arata lipsa de cunoastere a politicii, lipsa capacitatii de a se comporta cu acel fair-play impus de rangul constitutional si in ultima instanta, lipsa de elementara educatie.
Sarcasmul, ironiile la adreasa noului guvern, sunt neavenite din partea garantului care trebuie sa fie un presedinte adevarat si potrivit rolului pe care-l are.
Ii propune lui Tariceanu dupa alegeri sa treaca la PNL dupa care in public il face albie de porci.
Programul de guvernare, oricare ar fi el , are pagini nu scoarte.
Oricit de nepotriviti ar fi ministrii, nu jignesti un executiv format dupa regulile corecte , democratice impuse de cistigarea alegerilor. Incearca sa fie ironic si e doar penibil.
Ala mic care gindeste greu dar ocupa tronul de monarh, ar trebui sa puna din nou mina pe carte, E cam mult timp de cind numai tine o lectie ca lumea. In secunda a doua dupa 11 dec. Johannis ar fi trebuit sa taca intelept. O fi stresat de infringere, i-o fi dor de Miami faptul e ca se comporta ridicol. Discursul facut la CSM e plin de retorica si multe neadevaruri: nu e atributia lui sa invoce legea care in mintea Prezidentiala impiedica un ” condamnat ” sa acopere o functie Instanta a decis condamnarea lui Dragnea fara a preciza interdictia de a ocupa functii publice sau parlamentare. Are gura plina de cliseuri rasuflate care jignesc conceptele adevarate de democratie, stat de drept si independenta a magistraturii.-
in poza din articol Iohannis arata cum i-a scapat Guvernul din mana
Domnul Iohannis face parte din categoria persoanelor care dau cu pietre si atat. Pentru ca nu este OM care sa nu greseasca – important este sa il indrepti pe cel care a gresit si nu sa il legi de maini si de picioare si sa ii bagi pumnul in gura. Inchisoarea este locul pentru cei irecuperabili si periculosi – criminali, talharii, violatori si vanzatorii de tara, la care se adauga recidivistii. O persoana care face o declaratie mincinoasa este mai periculoasa decat una care indeamna cetatenii sa se duca la vot. Atentie!! Nu sunt simpatizantul unui partid politic, a lui Dragnea sau Tariceanu. Tariceanul a fost cel mai naiv prim-ministru si cel mai parsiv politician. Dragnea este o persoana care se pupa singura. Din nefericire Iohannis nu are constructia unui presedinte, se comporta ca seful de gasca din cartier. Cred ca cel mai bine ar fi pentru fiecare sa indentifice pe cei care sunt buni sa ii reprezinte. Cand constat ca Basescu mai are sustinatori 6% din cei care voteaza, ma ingrozesc. Acest individ a fost, este si va ramane un profitor, manipulator, arogant si fitilist. Nu are o boaba de inteligenta. Iorga a spus odata> La fund suntem la fel, la cap este diferenta!