În zilele de 5 și 6 octombrie, la Deveselu, a avut loc Scutul 22, exercițiu interinstituțional care a adus împreună participanți din cadrul armatei, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, precum și parteneri americani din Naval Support Facility Deveselu, instalație care găzduiește sistemul NATO Aegis Ashore de apărare împotriva rachetelor balistice, scrie presamil.ro.
Iata relatarea Observatorului Militar :
Scutul a ajuns la cea de-a cincea ediție, propunându-și întărirea colaborării dintre elementele sistemului național de apărare. Comandantul Bazei Militare 99 Deveselu, colonel Marius Chiriță, spune că am avut implicate în exercițiu o multitudine de elemente care ne ajută să ne îndeplinim misiunea.
În cadrul acestui exercițiu noi ne probăm planurile și procedurile avute și dezvoltate de-a lungul timpului. Avem experiență anterioară și prin ediția de anul acesta am vrut să aducem un plus și să dezvoltăm în continuare relațiile dintre instituții.
Exercițiul, desfășurat pe parcursul a două zile, a combinat mai multe tipuri de amenințări posibile. Participanții au trebuit să facă față unei atac armat asupra bazei, unei pătrunderi a teroriștilor în perimetrul bazei, să gestioneze situații cu luare de ostatici și în care identifică dispozitive explozive improvizate. De asemenea, a fost simulat un atac cu rachete și unul cu drone.
De fiecare dată vrem să aducem elemente noi. Am avut amenințări cu aeronave sau dispozitive fără pilot, am avut o intervenție FOS prin parașutare, un atac cibernetic – toate au fost elemente noi față de ce am avut în anii anteriori. Iar pe baza lecțiilor învățate, am îmbunătățit procedurile și modul de intervenție în caz de colet suspect, mașină capcană, atac terorist asupra bazei, afirmă colonelul Chiriță.
Căpitanul Petre Mărghidan, comandant companie poliție militară în Baza Militară 99, transmite că în timpul unui asemenea exercițiu ne propunem să ne îmbunătățim abilitățile, practicile și cunoștințele, să testăm cooperarea cu alte instituții, să vedem cum le putem sprijini și cum putem fi sprijiniți de ele.
Rolul nostru este unul dintre cele mai importante, deoarece oamenii din subordinea mea reprezintă principala forță de asigurare a securității bazei și, implicit, principala forță care acționează în cadrul exercițiului. Acesta mai spune că simte că încă există lucruri de îmbunătățit.
Pe principiul că întotdeauna este loc de mai bine, mai avem încă de lucrat. În fiecare an reușim să identificăm disfuncționalități, dar găsim soluții prin care să ne îmbunătățim. Față de primul an, am evoluat enorm.
Și locotenentul Daniel Matei, comandantul plutonului 1 EOD, Grupul 2 EOD București, este de acord că scopul unor asemenea activități este de a identifica punctele slabe, pentru desăvârșirea felului în care conlucrează diferite structuri.
Întotdeauna ne-am axat pe progres, nu pe perfecțiune. Căutăm să fim mai buni, să ne depășim pe noi cei de anul trecut, astfel încât să îmbunătățim ce n-am făcut bine.
Exercițiul interinstituțional ne ajută foarte mult să îmbunătățim relațiile cu celelalte structuri, fiind prezente aici toate structurile EOD din sistemul național de apărare. Putem să colaborăm cu ei, să îmbunătățim ce nu facem noi bine și astfel putem să-i sprijin și pe ei unde au semne de întrebare la cum acționează specialiștii EOD din MApN.
În acest an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Olt a intervenit pentru stingerea unui incendiu, pentru salvarea unor victime și a participat într-o secvență pentru detecția unei substanțe periculoase.
Colaborarea cu Baza Militară 99 se desfășoară în condiții foarte bune, atât pe partea de antrenament cât și pe cea de testare prin exerciții. Este foarte importantă această colaborare, pentru că se creează anumite legături, spune maiorul Lucian Dumitru, adjunct șef centru operațional, ISU Olt.
Asemenea activități sunt percepute ca oportunități de dezvoltare atât a cooperării interinstituționale, cât și a colaborării dintre partenerii români și americani.
Lucrăm îndeaproape. Încercăm să fim o singură bază. Baza 99 Deveselu nu e separată de Naval Support Facility Deveselu. La Deveselu e o singură echipă, care să răspundă la incidente precum cele pentru care ne antrenăm astăzi. Obiectivul este să cooperăm cât mai mult.
E important să exersăm comunicarea pentru aceste exerciții comune, explică șeful de stat major al Naval Support Facility Deveselu, căpitan-comandor (commander) Jim Elmore. Obiectivul Scutului, care ne place cel mai mult în fiecare an, este lucrul cu partenerii noștri.
Căutăm interoperabilitatea – atunci când știm care sunt capacitățile și limitările fiecăruia și încercăm să umplem golurile. Rezultatul este mereu foarte bun. Simt că în fiecare an parteneriatul continuă să crească.
Facem multe lucruri pe care nu le vedeți la televizor, ne antrenăm mult, ceea ce ne îmbunătățește capacitatea de a acționa împreună, transmite și șeful structurii de pompieri din baza americană, Jack Dean.