Preşedintele turc Recep Tayp Erdogan şi Papa Francisc au discutat, luni, la Vatican, despre Ierusalim, în timp ce în apropiere aveau loc incidente între poliţişti si demonstranţi . Este prima vizită făcută de un preşedinte turc, la Vatican, în ultimii 59 de ani, scrie Reuters preluata de Mediafax.

Poliţia, care a închis aproape tot centrul oraşului, ca urmare a vizitei lui Erdogan, a anunţat că două persoane au fost reţinute, după ce demonstranţii de la un protest ce se desfăşura la câteva străzi distanţă de Palatul Apostolic au încercat să rupă cordonul forţelor de ordine pentru a ajunge mai aproape de locul reuniunii.

Erdogan a vorbit în privat cu Papa Francisc, timp de 50 de minute, la Palatul Apostolic. Într-o declaraţie emisă de Vatican se arată că cei doi au discutat despre statutul Ierusalimului, subliniind necesitatea de promovare a păcii şi stabilităţii în regiune, prin dialog şi negociere, respectând drepturile omului şi legile internaţionale.

Atât Erdogan cât şi Papa se opun deciziei lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

La finalul întâlnirii private, Papa i-a dăruit lui Erdogan un medalion de bronz creat de artistul italian Guido Verol, ce înfăţisa un înger îmbrăţişând emisferele nordică şi sudică, în timp ce se opune unui dragon.

“Acesta este îngerul păcii ce se opune demonului războiului”, i-a spus Papa lui Erdogan.“Este un simbol al lumii bazate pe justiţie şi pace”.

 

8 COMMENTS

 1. Mai tineti minte cand sa-l faci pe unul “iezuit” insemna sa-l faci “ipocrit”? Papa Bergoglio e un iezuit.

  https://www.defendevropa.org/wp-content/uploads/2017/12/popetraitor.jpg

  https://www.defendevropa.org/2017/islam/pope-francis-asks-forgiveness-rohingya-muslims-christians-slaughtered-middle-east/

  La ultima vizita in Argentina, ar fi declarat presei din tara natala ca Argentina nu trebuie sa accepte nici un fel de colonialism / impunere.
  Se vede ca orice tara crestina trebuie sa inghita pe nemestecate ce vrea Bergoglio, insa nu si tzarishoara lui.

 2. Constat cu durere ca, in continuare, NU AVEM POLITICA EXTERNA. Urmam, ca papagalii, ceea ce ni se dicteaza de-afara, chiar daca pierdem, ca prostii, zeci si sute de miliarde de euro, de parca am fi nababii acestei planete, si ne permitem!
  Cel mai bun exemplu este relatia noastra cu China. Toti mai-marii planetei au relatii strinse SI EXTREM DE PROFITABILE cu prima economie a lumii, noi ne uitam chioris la chinezi si ii respingem cu indirjire de fata mare, sa nu cumva sa ridice APUSUL o sprinceana nervoasa catre noi. Ca aruncam la gunoi niste oportunitati fantastice (de care profita ceilalti) NU NE PASA. Dar cit de prosti putem fi?
  Un exemplu mai recent ar fi relatia cu Turcia lui ERDOGAN. S-a “stricat” Erdogan cu americanii, GATA, pentru noi nu mai exista Turcia (COLEGUL noastru din NATO cel mai puternic si apropiat), nu mai exista Erdogan! Pentru altii, mai cu scaun la cap, Erdogan exista, traieste, si cu el se pot face afaceri si aranjamente care sa aduca zeci si sute de MILIARDE DE EURO!! Dar pe noi nu ne intereseaza 🙂 🙂 🙂 si refuzam sa vedem ca LA DOI PASI DE NOI SE INTIMPLA LUCRURI URIASE! Sa citim, asadar, ca nu prea avem lecturi:
  Turcia urmeaza să deschidă o a doua cale maritimă directă din Marea Neagră înspre sud, spre Marea Marmara.
  Ar trebui ca responsabilii noştri politici (in frunte cu obositul de la Cotroceni, responsabilul LEGAL al politicii noastre externe) să-şi îndrepte atenţia spre uriaşele posibilităţi deschise pentru activarea la maximum a ofertei noastre portuare care, teoretic cel puţin, ar fi trebuit gândită cu prelungirile fireşti pe rute terestre (autostrăzi şi căi ferate) sau fluviale, folosind celebrul şi niciodată utilizatul potenţial al Dunării. Coridorul Kucukcekmece-Sazlidere-Durusu, aşa numitul Proiect „Canal Istanbul“ este o investiţie strategică enormă, un canal artificial larg de 400 m şi cu o lungime de 45 kilometri a cărui construcţie va fi finalizată până în 2023, cu un traseu paralel cu Bosforul şi care va permite circulaţia a cel puţin 160 de nave pe zi, în majoritate tancuri petroliere.
  Pentru Turcia, decizia privind o astfel de investiţie dezvaluie faptul că i s-a confirmat deja statutul de „hub energetic“. Şi, iată, în paralel cu prezentarea oficială a proiectului construcţiei Canalului, a venit o altă ştire, de data asta de la Moscova: în acest an, GAZPROM va investi 3,28 miliarde $ în proiectul TurkStream, conducta de transport de gaz natural, adică dublul investiţiilor ruseşti de anul trecut în TurkStream. Iar prima linie (din cele două proiectate) a conductei va fi inaugurată în luna mai a acestui an şi va fi pe deplin operaţională la finele lui 2019. Prima linie a conductei este gândită pentru a asigura aprovizionarea Turciei, iar a doua pentru transport de gaze înspre Europa.
  Importanţa proiectului noului Canal trebuie înţeleasă în acest context. Căci face parte dintr-o viziune mai largă, cea permisă de acordul de parteneriat strategic extins între Federaţia Rusă şi Turcia, dar şi al deschiderii de ultimă oră, din ce în ce mai structurate, a Turciei către ţările din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, mai ales către China cu ale sale noi ambiţii comerciale care o aduc, prin „centura maritimă“ parte a Noului Drum al Mătăsii, exact în acest punct al Mediteranei…
  Dar mai există o dimensiune de excepţională importanţă şi cu o înaltă încărcătură strategica. Până la acest proiect al Canalului, Turcia era „Gardianul Strâmtorilor“ conform Convenţiei de la Montreux. Dar, odată cu această responsabilitate, era supusă şi tuturor condiţionărilor înscrise în Convenţie. Aici, spre exemplu, printre multele altele, este înscrisă obligaţia de a permite trecerea din Mediterană a navelor de război cu un maximum de tonaj admis şi cu timp limitat de sejur în Marea Neagră. Iar pe timp de război, Turcia poate decide închiderea Strâmtorilor în cazul în care este putere beligerantă sau se simte ameninţată. Dar, de data asta, se creează o situaţie cu totul nouă şi care va schimba fundamental echilibrul de securitate din zonă.
  Noul Canal este pe teritoriul turc, suveranitatea absolută şi necondiţionată asupra sa aparţine Turciei, singura care poate decide ce alte nave în afara celor comerciale pot naviga pe acolo, poate sa impuna (sau nu) condiţionări privind pavilioanele admise sau oprite de la navigaţie, poate decide dacă permite (sau nu) trecerea unor nave militare sau a submarinelor dotate şi cu armament nuclear. Ceea ce, brusc, ridică statutul Turciei ca element inconturnabil nu numai în calcului echilibrelor regionale de securitate, ci începe să-i confere un statut superior, de partener important al supra-puterilor cu interese în Mediterana, în întreaga zonă de sud-est şi de est a Europei şi mai departe, înspre întreaga zonă a Mării Negre şi Asiei Centrale.
  Să aşteptăm să vedem care vor fi condiţionalităţile precise ce vor fi impuse de Turcia şi posibila legătură a folosirii acestui Canal strategic legat (sau nu) de întreg sistemul de apărare al NATO în zonă. Asta pentru că, evident, tocmai datorită importanţei sale strategice, Canalul va trebui apărat cu o serie de instalaţii militare specifice care pot să fie integrate (sau nu) în sistemele NATO, iar alegerea sistemelor defensive va da o primă indicaţie extrem de interesantă asupra viitoarei poziţionări a Turciei, responsabilă împreună cu Rusia şi de securitatea acelei foarte lungi zone submarine prin Marea Neagră a conductei TurkStream…
  Ceea ce avem deocamdată e certitudinea apariţiei în forţă a Turciei în altă zonă de securitate esenţială pentru Europa, zona energetică, vitală pentru supravieţuirea multora dintre Statele Membre din UE. Turcia nu numai că începe să-şi asigure independenţa energetică, dar are confirmat statutul de nod strategic cu capacităţi care pot servi nu numai obiectivelor de acum ale lui TurkStream, ci, în anumite condiţii care fac parte acum din redesenarea zonelor de influenţă din Orientul Apropiat, se poate lega de alte trasee de conducte, dinspre alte regiuni aflate acum în perioadă de conflict sau de post-conflict şi care caută soluţii alternative la ofertele de până acum.
  Ar trebui să ne intereseze în cel mai înalt grad aceste reaşezări rapide şi substanţiale ale plăcilor tectonice care se deplasează de mai mult timp şi chiar încep să se ciocnească în regiunea noastră. Aşa cum ar trebui să ne preocupe bătălia teribilă asupra controlului zonelor de influenţă care pot genera schimbări, ameninţări sau, dimpotrivă, şanse cu adevărat fabuloase. Ar trebui sa punem toate acestea pe lista noastră de priorităţi de interes naţional.
  Ma tem insa ca vom continua sa stam “la perdeluta” privind pe geam ingrijorati sa aflam daca ambasadorul american s-a sculat, in dimineata asta, cu fata la cearceaf.
  Si fiindca de la surmenatul profesoras de fizica n-am ABSOLUT NICIO asteptare (pozitiva) o sa risc, eu, cel fara lecturi sau pregatire SRI, un pronostic pe termen scurt: relatiile dintre SUA si Turcia se vor imbunatati ca prin minune, fiindca americanii nu-si permit sa ramina in afara jocurilor. Iar noi vom ramine la perdeluta, dezabuzati, ca o fata mare SI BATRINA, privind lung, ca milogul, in traista GOALA!
  De, maica! GHINION!

   • 1) Eu sint un obtuz de la Bucuresti 🙂
    2) Nu te teme, Dumnezeu a impartit obtuzii si prostii in mod democratic si echitabil in toate zonele tarii, fara discriminari!
    3) Tocmai m-ai facut “mitic”, chestie pentru care iti multumesc cu cel mai al dracu’ respect. Stima!
    4) Cu siguranta, Bucurestiul are de 5 ori mai multe lichele decit Clujul, de exemplu. Dar e de 7 ori mai mare. Iar hotiile din Bucuresti se vad mult mai bine decit alea din Sibiu (de exemplu) fiindca aici bat toate reflectoarele.
    Parerea mea e ca aceia urmariti de clasamente de-astea urechiste – care-i mai hot, care-i mai prost etc – si-ar putea folosi energiile in scopuri mult mai corecte, si chiar mai profitabile.

    • Imi pare foarte rau ca te numeri printre cei care citesc si nu inteleg.
     Am sa-mi insotesc postarile, de stegulete, de sagati indicatorare, etc, ca sa inteleaga tot omu’.
     In fine sa-ti “traduc” : “obtuzii de la Bucuresti” sunt politicienii dambovitani care cu onor ne conduc spre nicaieri.
     Nu era vorba catusi de putin de toate cele indrugate de tine.
     Am mai spus-o insa, se vede ca nu prea urmaresti postarile mele, merg pe principiul Romanei “De la Nistru pan la Tisa” si Marea cea Mare.

 3. Sa fim seriosi,la noi e mai bine ca in turcimedia aiatolahului? La noi se plateste pentru succesul in e strugere si anihilare,si, succesul in a limita si anula drepturile vietii omului! In Romania a,guvernele limiteaza si deposedeaza de partea financiara,sursa cu care iti aperi drepturile,inexistenta prin tot ce inseamna program de guvernare,si, judecatoriile care te executa fara drept de apel! Ba mai mult,in hotararile judecatoresti se scrie daca nu reaua credinta privind orice,desi habar nu ai avut de acte fabricate si de vanzare,pana la invinuirea reala ca ti-ai vandut drepturile desi nu ai vandut niciun milimetru! Nu exista acte privind vanzarea sau alte actiuni dar se minte in hotararile judecatoresti la fel ca in expertizele medico-legale finale in urma unor acte cu vechime incontestabile! Se intampla din cauza ca nu se introduce legea dreptului aspunderii magistratilor,don cauza ca multi sul guvern limiteaza pana la anularea drepturilor cetateanului,le sunt legate mainile cetatenilor cand e vorba de drepturi ,surse financiare,incat doar fabricantii de acte si escrocii sunt favorizati de justitie cu libertatea de a escroca si fura cu brio!
  Asta e stat de drept?
  Asta e stat in care sunt respectate drepturile omului?
  Astea sunt legile care se cer mentinute prin guralivii scosi la mitinguri?
  Nu va dati seama in ce hal s-a ajuns? Vom avea din ce in ce mai multi cetateni scosi din propria casa prin hotarari judecatoresti cu continut fals,cetateanul neavand sursa financiara sa isi apere drepturile! Ii vor arunca in,spitale de permanenta,dar internarile vor fi pe hartie rare,si nu poti demonstra magariile intre partile escrocante!

Leave a Reply