Laura Nureldin, jurnalist si prezentator Antena 3, isi expune opinia interesanta si nuantata in legatura cu drama romaneasca din Norvegia.
N-am zis nimic despre cazul Bodnariu până acum, pentru că am vrut să înţeleg. Şi tot n-am reuşit. Nu pe deplin, oricum.
Ce date avem? O familie mixtă (soţ român, soţie norvegiană), cu mai mulţi copii pe care îi creşte conform unor precepte creştine stricte. Uneori, posibil şi cu corecţii fizice.
Directoarea şcolii unde învaţă unii dintre copiii familiei sesizează ceea ce ea percepe ca o posibilă problemă legată de educaţia pe care o primesc copiii acasă şi anunţă autorităţile.
Până aici, nimic exagerat, nimic deosebit.
Ce fac autorităţile norvegiene, însă? Iau copiii din familie, la modul brutal şi fără explicaţii. Deşi există familie extinsă şi în cazul mamei şi al tatălui, rude de sânge, fraţii sunt separaţi, daţi în plasament şi primesc OK-ul pentru adopţie internaţională.
Bun. În Statele Unite, de pildă, dacă un copil ajunge la spital cu leziuni pe care le-ar fi putut căpăta pentru că e bătut acasă, medicii au obligaţia să anunţe poliţia şi Protecţia Copilului. Ce se face? O anchetă, o evaluare psihologică a copilului şi, dacă se dovedeşte că a fost abuzat, e luat din familie. Dacă nu, nu.
Tot acolo, dacă un profesor observă că un elev este excesiv de retras, că evită contactul cu ceilalţi copii, că se teme de autoritate, anunţă psihologul şcolii. Pentru că abuzul nu trebuie să fie neapărat fizic. Psihologul îl evaluează şi, dacă e cazul, anunţă Protecţia Copilului.
În ambele cazuri, specialiştii EVALUEAZĂ situaţia şi, dacă într-adevăr există probleme, dar nu unele care să pună în pericol buna dezvoltare, siguranţa sau chiar viaţa copilului, atunci Protecţia Copilului va supraveghea şi sfătui părinţii, astfel încât să-şi poată creşte în continuare copiii. Pentru că, exceptând situaţiile extreme, un copil se dezvoltă cel mai bine în familie. Indiferent despre ce variantă de familie vorbim (mamă-tată, monoparentală, bunici, whateva). Dacă, însă, vorbim de situaţii care periclitează copilul, atunci da, el va fi luat din familie.
O altă discuţie este aceea legată de definirea abuzului. Sau a anumitor acţiuni care afectează dezvoltarea psihică sănătoasă a copilului.
“Familiei Bodnariu i s-a reproşat că e prea creştină.” Am auzit asta, ca argument că norvegienii sunt nebuni. OK, dar burka e prea islamică. E bine? Nu e bine. Fundamentalismul religios nu e bun, indiferent dacă vorbim de creştinism, islam, hinduism sau iudaism. Dacă într-o şcoală românească aţi vedea o fetiţă, provenită dintr-o familie mixtă, pe care tatăl “prea musulman” o obligă să poarte burka la ore, nu vi s-ar părea cel puţin nepotrivit? Poate că tatăl nu o face de-al dracu’, ci pentru că aşa a învăţat el că e bine. Copila nu e bătută, are ce mânca, e iubită şi îngrijită acasă. Dar poartă burka. Nasol, nu? Trebuie luată din familie? Nu. Ce se poate face, însă, este să i se explice tatălui (şi mamei, care acceptă situaţia) că trebuie să se adapteze la societatea în care trăiesc. Că nu are nimeni nimic împotriva convingerilor lor religioase, dar că extremele vor duce la marginalizarea fetiţei, că va avea probleme de integrare etc. De ce nu s-a făcut la fel şi cazul familiei Bodnariu? Cu riscul de a îmi atrage huiduieli, trebuie să vă spun că unele precepte fundamental creştine, aplicate ad litteram, pot fi la fel de limitative ca burka, doar că nu şi la fel de vizibile ca ea.
 Mai e o problemă: diferenţa de percepţie. În România există o zicală pe care eu, una, o detest din ficaţi: bătaia e ruptă din Rai. Nu, bătaia nu e ruptă din rai. E ruptă din iad. Din iadul în care trăieşte un copil forţat să descopere lumea printre palme peste gură şi curele peste fund. Est-europenii au o toleranţă faţă de corecţiile fizice care este de neînţeles pentru un occidental. De multe ori, atunci când spun că ei nu îşi bat copiii, esticii sunt cât se poate de convinşi că spun adevărul. Pentru mulţi dintre ei, a-ţi lovi copilul nu este echivalentul unei palme peste fund, ci al unei bătăi soră cu moartea. Or ei nu fac aşa ceva, nu?
De ce să tai înainte să măsori? De ce să nu mergi pe varianta anchetei sociale, a consilierii şi supravegherii familiei, atâta timp cât integritatea sau chiar viaţa copilului nu sunt puse în pericol?
În concluzie, nu ştim exact ce se întâmpla în familia Bodnariu. Din păcate, nici autorităţile norvegiene nu par să ştie. Poate că oamenii nu-şi băteau copiii; însă abuz nu e doar cel care lasă vânătăi. Poate că nu îi abuzau deloc, iar copiii lor erau fericiţi, îngrijiţi şi liberi. Tocmai de aceea nu mi se pare corect şi nici eficient să smulgi copiii din familie, în numele protejării lor, înainte de a şti exact ce se întâmplă acolo. Pentru că, acţionând aşa, rişti să le produci traume mai multe şi mai profunde decât – poate – reuşise familia.

16 COMMENTS

 1. Cu scuzele de rigoare că pun ”bomba Alinei :avocatul tău în parlament” şi despre care scrisei că e varză cu ”boaşe” de orice! Recomand acest material pentru a vă distra cu acest”bombă PNL-isto-ghorghiu”* Eu mai am puţin şi fac pătrăţele buricoase de atîta rîs pe prostia unui candidat! Credeţi-mă nu mai pot!
  http://www.stiripesurse.ro/bu-oi-lin-at-dupa-o-conferin-a-de-presa-va-puteti-lua-adio-de-la-voturi-ati-pierdut-de-pe-acum_978616.html

  • Din ce am citit familia e penticostala, de-aia evanghelicii organizeaza mitinguri pe tot globul. Sigur legislatia norvegiana e absurda din cauza demografiei scazute isi protejeaza prin totate mijloacele copii nascuti la ei, mai ales ca cei cinci copii sunt si romani poate vor sa se asigure ca nu pleaca cu ei in Romania. Altfel nu imi explic de ce sa rapesti copiii din familia lor…Oricum eu astept ca prim ministrul tehnocrat Ciolos sa discute cu prim ministrul norvegian si sa ii ceara eliberarea copiilor. Nu zicea el ca nu mai trebuie sa ne simtim inferiori fata de alte tari mari???Asa ne-a zis cand a venit din Germania.

 2. “…autoritatile norvegiene nu par sa stie.” Parerea mea…Autoritatile norvegiene “nu vor sa stie”,altfel de ce nu s-a facut o investigatie,ancheta,cercetare a cum stau lucrurile?

 3. a) Uneori, folosești otravă ca să te vindeci,c a ultim și singur remediu…
  b) Ia să vedem un ABUZ ȘI MAI MARE, de la noi din țară… Priviți propria factură de energie!

  Sau, să luăm alt exemplu, concret…

  În factura CEZ scadentă în ianuarie, energia electrică reprezintă doar 30% din valoarea totală, iar 70% sunt taxe de plată către diverși alți beneficiari!

  Taxele au crescut foarte mult în factura de energie electrică, încât la o analiză comparativă, un consumator plătește în 2016 MAI MULT către CEZ față de 2015, deși are un consum MAI MIC de energie!!! Din totalul facturii, doar 30% reprezintă valoarea energiei electrice, iar 70% sunt… taxe!!!
  Cu toate că autoritățile cen­trale anunțau o ief­­tinire a energiei electrice de la 1 ianuarie 2016, facturile estimate de fur­­­nizorul de energie din su­dul țării, CEZ, și scadente în ia­nuarie, februarie și martie, sunt mai mari decât anul trecut, chiar și la un consum mai mic de energie evidențiat pe acel document. O familie din Craiova a primit factura la energie electrică pe ianuarie 2016, de la operatorul regional CEZ. Paradoxal, la un consum mai mic de energie, craiovenii trebuie să plătească mai mulți bani, conform facturii. Consumatorii au constatat că la un consum estimat de energie electrică mai mic decât într-o lună din 2015, valoarea facturii de energie valabilă în 2016 este cu mult mai mare față de valoarea achitată într-o lună a anului trecut. Dacă în 2015 ei achitaseră 118,79 lei pe lună, fără TVA, pentru o factură estimată de CEZ, în 2016 valoarea facturii emise pentru luna ianuarie este de 147,23 lei, fără TVA!!!

  Pornind de la cele două facturi, în care deși consumul de energie este mai mic, costul final al facturii curente este mai mare decât cel al unei facturi de anul trecut, dintr-o perioadă comparabilă, s-a efectuat o analiză a componentelor pe care le plătesc consumatorii pe o factură de energie electrică.
  Chiar după ce taxa pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut de la 1 ianuarie 2016 de la 24% la 20% inclusiv pentru energia livrată populației, valoarea facturii de anul acesta este mai mare decât una din 2015.
  Contribuție coge­nerare, componentă piață concurențială,accize etc.
  Fără a lua în calcul valoarea scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA), iată ce plătim noi efectiv atunci când achităm factura la energie electrică.
  Pe factura din 2015 a craiovenilor pentru care s-a efectuat analiza comparativă energia electrică activă a fost de 149 kwh în 2015, la un preț unitar de 0,3716 lei/kwh, deci un total de 55,37 lei fără TVA.
  Consumatorii mai plătesc și „Componenta piață concurențială – CPC“, de 99 kwh, la un preț unitar de 0,4491 lei pe unitate (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!). Deci, familia luată ca exemplu plătea 44,46 lei pentru această CPC.
  CEZ își factura abonamentul (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!) pe 41 de zile, la un tarif de 0,107 lei pe zi, deci rezultă un cost final de 4,39 lei pentru respectivul abonament.
  Consumatorii casnici mai plătesc și o contribuție cogenerare (BANI FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ EFORT, FĂRĂ INVESTIȚIE, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!!!!), calculată la 248 de kWh, la un preț unitar de 0,018 lei pe unitate, deci ajungând la 4,49 lei, fără TVA.
  Acciza necomercială a fost calculată la 0,248 MWh, la un tarif de 4,74 lei pe unitate. Costul total al accizei în factura de electricitate este moderat, de doar 1,17 lei. (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!)
  Certificatele verzi au costat 35,91 lei și au fost calculate pentru 0,248 MWh, deci consumatorul final a plătit 8,91 lei în 2015 sub formă de certificate verzi. (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!)
  În total, valoarea consumului estimat pe factura din 2015 a ajuns la 118,79 lei, fără TVA. Consumatorul este pus să plătească în avans această sumă, care se corectează la regularizare, în cazul în care consumul efectiv este mai mic decât cel estimat, caz în care se corectează și taxele încasate pe factură.

  Culmea taxării: energia s-a ieftinit, dar factura s-a scumpit!!!

  Potrivit Autorității Na­țio­nale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), citată de ziare.com, de la 1 ianuarie 2016 s-au redus cu 5,3% „toate tarifele reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță consumatorilor casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate“. În același timp, taxele de pe facturile de energie emise în decembrie, dar scadente în ianuarie, februarie, martie sunt mai mari. Cu alte cuvinte, deși energia s-a ieftinit, consumatorii plătesc în 2016 facturi cu costuri mai mari!!!

  Energia este 35% din valoarea facturii!!!

  Pe factura estimată valabilă în ianuarie 2016, energia electrică activă este în scădere față de luna din 2015 în care s-a făcut analiza, respectiv în loc de 149 kWh, acum sunt facturați clientului din Craiova 138 kWh. Dar, surpriză! Costul final al facturii fără TVA este mai ridicat față de cel din 2015, cu 28,44 lei. Astfel, deși consumul de energie facturat este mai mic, clientul ajunge să plătească 147,23 lei pe factura estimată pe luna ianuarie!!!
  Dar ce costuri au crescut pe această factură?
  Componenta de piață concurențială – CPC este exprimată la 164 kwh, iar prețul unitar este puțin mai mare decât cel din 2015, ajungând la 0,4539 lei pe unitate. Valoarea finală a acestei CPC este mai mare decât valoarea energiei electrice (?!?!?!?!?!?!), ajungând la 74,43 lei pe factură. Practic, aplicând pe factură CPC la o cantitate mai mare de energie decât cea consumată, crește costul facturii pe care trebuie să o achite consumatorul final. (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!)
  Abonamentul plătit către CEZ este de 4,47 lei, contribuția cogenerare – de 4,77 lei, iar acciza necomercială este de 1,43 lei. (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!)
  Certificatele verzi evidențiate pe factura scadentă în 2016 ajung la 10,85 lei, ele fiind exprimate la o cantitate mai mare de energie, de 0,302 MWh, dar la un preț similar cu cel din 2015, de 35,91 lei/MWh. (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!)
  În total, familia are de plată 147,23 lei în ianuarie 2016. Calculele arată că energia reprezintă doar 35% din valoarea facturii fără TVA, iar 65% sunt taxe diverse suportate din buzunarul consumatorului. (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!)
  Dacă adăugăm și TVA, atunci la valoarea totală de 182,57 lei a facturii, valoarea energiei de 51,28 lei reprezintă doar până în 30% din factură, iar toate taxele ajung la aproximativ 70% din valoarea facturii.
  Cu alte cuvinte, taxele sunt cele care au „umflat“ factura craiovenilor pe ianuarie, deși consumul de energie estimat este mai mic!!!!!!!!!!!!!!
  Chiar dacă la momentul regularizării acești bani plătiți în plus de către consumator se întorc în favoarea sa, înseamnă că, până la regularizare, furnizorul de electricitate se folosește de banii oamenilor. (BANI LUAȚI FĂRĂ EFORT, FĂRĂ MUNCĂ, FĂRĂ INVESTIȚII, FĂRĂ NIMIC, DOAR DIN CONDEI!)
  Practic, consumatorul creditează compania care îi furnizează electricitatea.

  Ce plătim, de fapt, pe factură?

  O valoare însemnată a facturii o reprezintă „Componenta de piață concurențială“, care este, de fapt, o taxă care s-a introdus în iulie 2013, fiind suportată de consumatorii casnici. Practic, consumatorii le suportă furnizorilor de energie costurile cu achiziția electricității de pe piețele competitive, dar și costurile asociate furnizării energiei către consumatori. Pe site-ul unui furnizor de electricitate exista o definiție a „Componentei de piață concurențială“, care „este un tarif nou de energie electrică activă, aplicat de furnizorii de ultimă instanță în factura clienților finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, cu scopul liberalizării complete a pieței de energie electrică“.
  Consumatorii casnici mai achită o taxă numită contribuția de cogenerare de înaltă eficiență, care se plătește producătorilor de energie, dar pentru producerea simultană de energie termică și energie electrică, cu eficiență ridicată. Din banii consumatorilor se achită diferența între costurile ridicate de producere a energiei în cogenerare de înaltă eficiență și prețul de vânzare al acesteia.
  Certificatele verzi sunt titluri care atestă producerea de energie electrică din surse alternative (solară, eoliană etc.). Certificatele verzi se încasează tot de la populație și se plătesc statului, dar acesta le achită producătorilor de energie din surse regenerabile, care le vând consumatorilor industriali sau pe bursă. Oricum s-ar vinde acele certificate verzi, ideea este că ele sunt suportate de consumatorii de energie, ca o componentă distinctă pe factură. Prețul certificatelor verzi a scăzut din 2014.

  CEZ încasează în 2016 TVA de 24%!!!

  Facturile estimate emise de CEZ pe finalul anului 2015, dar scadente în 2016 poartă TVA de 24%. Dar taxa pe valoarea adăugată a scăzut de la 1 ianuarie 2016 la 20%. Cu alte cuvinte, consumatorul care are de plată facturile CEZ în lunile ianuarie, februarie și martie 2016 le va achita celor de la CEZ TVA de 24%!!!!!!!!!!!!!
  Furnizorul de energie electrică care va încasa în 2016 TVA de 24% este obligat ca ulterior, la regularizare, să ștorneze și diferența de TVA încasată în plus acum, spun specialiști în contabilitate. Persoanele care vor avea aproximativ același consum de energie se vor putea trezi cu ceva bănuți în cont, ca urmare a reglării procentului de TVA.

  Factură emisă de CEZ pe o lună din 2015*

  Denumirea serviciilor facturate Cantitate Preț unitar Valoare (fără TVA)
  Energie electrică activă 149 kwh 0,3716 lei 55,37 lei
  Componentă piață concurențială-CPC 99 kwh 0,4491lei 44,46 lei
  Rezervare/abonament 41 zile 0,1072 lei 4,39 lei
  Contribuție cogenerare 248 kwh 0,0181 lei 4,49 lei
  Acciza necomercială 0,248 MWh 4,7400 lei 1,17 lei
  Certificate verzi 0,284 MWh 35,9172 lei 8,91 lei
  Valoare consum estimat lei 118,79 (fără TVA)
  *Date preluate din factura unui client CEZ pe 2015
  Factură emisă de CEZ pe o lună din 2016*
  Denumirea serviciilor facturate Cantitate Preț unitar Valoare (fără TVA)
  Energie electrică activă 138 kwh 0,3716 lei 51,28 lei
  Componentă piață concurențială-CPC 164 kwh 0,4539 lei 74,43 lei
  Rezervare/abonament 50 zile 0,08940 lei 4,47 lei
  Contribuție cogenerare 302 kwh 0,0158 lei 4,77 lei
  Acciza necomercială 0,302 MWh 4,7400 lei 1,43 lei
  Certificate verzi 0,302 MWh 35,9172 lei 10,85 lei
  Valoare consum estimat lei 147,23 (fără TVA)
  *Date preluate din factura unui client CEZ emisă în 2015 și scadentă în 2016. de Ramona Olaru

  • Tiberiu, AI ABUZAT ÎN MOD NEPERMIS, ai profitat de bunătatea domnului Radu Tudor și ți-ai permis să postezi un “comentariu” care ar trebui clasificat ca SPAM din cel puțin două motive mari și late:
   1. Ceea ce ai postat tu aici, nu este altceva decât un OFF-TOPIC
   2. Ai instalat 38 LINKURI VIDEO, multe dintre ele, fiind nefuncționale.
   Ai noroc că nu ai făcut asta pe blogul meu, aveai demult IP-ul blocat…
   Bineînțeles că nu iau această măsură decât după ce dau un avertisment.

   Domnule Radu Tudor, sunteți exagerat de generos, permițând off-topic.

 4. Barne astia din Norvegia, primesc bani in functie de cati copii dau spre adoptie ? poate chiar familiile/fosters ii platesc pe barne pt copii ?

  cine finanteaza Barne ? e privata sau nu ? Si daca e privata care sint sursele de finantare ?

  • Se pare ca un suedez foarte bogat – Jacop Wallenberg (membru in comitetul executiv al Bilderberg, adica o persoana foarte influenta) conduce aceasta organizatie, impreuna cu 7 judecatori privati – care au actiuni la aceasta societate. Scopul final: desfiintarea familiei traditionale in Norvegia dar si in alte tari nordice (in Norvegia exista multi homosexuali si lesbiene – femeile sunt masculinizate. De aceea familiile mixte, normale, sunt prigonite luandu-li-se copiii). Copiii sunt indemnati in gradinite sa se revolte impotriva parintilor, sa ii parasca, sa ii desconsidere.

   • O relatare aici despre cum trimit spioni in lacasele de cult unde se aduna romanii la slujbe si la sarbatori :
    “O rudă care lucrează de foarte mult timp în Norvegia, un bărbat cu toți neuronii la loc, foarte bun constructor, ne-a povestit la sfârșitul lunii decembrie următoarele, redau din memorie:
    ”În fiecare adunare românească din Norvegia prin care am fost, vin câțiva norvegieni, doi, trei, ei zic că vin pentru că ”le place”, zâmbesc la toți, salută, cunosc pe unul altul. Nu înțeleg nimic, dar vin la fiecare serviciu, dacă ”le place” la oameni! Eu le-am spus la români: ”măi, voi nu vedeți că ăștia vin aici să scaneze lucrurile?”
    Omul, ruda mea, nu e conspiraționist de formație, nici nu are aplecare pentru scris, e doar un om onest, care pentru că a umblat din loc în loc și a văzut același scenariu, a considerat necesar să povestească ce i s-a părut ciudat.”

    https://vesteabuna.wordpress.com/2016/01/10/zambitorii-din-biserici/

 5. In sfarsit un comentariu cat de cat realist in special comparatia cu burka pentru fetele din familiile musulmane ce traiesc in alte tari. Daca vreti ca acest caz sa fie tratat dupa legile din Romania unde inca mai este valabila vorba aia cu “Eu te-am facut, eu te omor” atunci sa vedem si proteste pentru acceptarea purtarii valului Islamic de catre elevele de origine musulmana in scolile din Europa. Ca tot dam noi acum lectii europenilor, aseara am vazut ca si Elvetia trateaza copiii barbar, de cum sa se poarte cu familiile si cum sa educe si creasca tineretul. Poate adopta si ei modelul de success romanesc cu “eu te-am facut eu te omor”. Si inca ceva, urmariti va rog toate interventiile tatalui copiilor, ca mama nu vorbeste deloc, si poate intelegeti ca aceasta familie este 100% NORVEGIANA caci si tatal are cetatenie NORVEGIANA dobandita dupa casatorie. Ba mai si recunoaste in direct ca stia de la sotie despre aceasta lege dar ce sa vezi, din cand in cand apar situatii in care copilul mai trebuie si batut si nu s-a putut abtine. Ce sa caute autoritatile romane intr-un caz in care este implicata o familie NORVEGIANA? Poate ne explica domnul Corlatean, care s-a bagat si el repede la un miting crezand ca isi spala pacatele fata de cei din diaspora pe care i-a umilit la alegerile din 2014 fara sa stie de fapt acum despre ce vorbeste, ce ar fi facut el ca Ministru de Externe pentru un cetatean NORVEGIAN care a incalcat legile NORVEGIENE si i-au fost luati copiii de catre statul NORVEGIAN in care traieste si locuieste pe motiv ca si-a batut copiii, fapt recunoscut chiar de el, incalcand de fapt legea NORVEGIANA. Poate domnul Corlatean batea cu pumnul in masa NORVEGIENILOR sa aplice dracu legile din ROMANIA cu “eu te-am facut eu te omor” ca astea sunt de viitor si ajuta la cresterea si educarea copiilor sa nu ajunga la nivelul de civilizatie din Norvegia ci la celd e success din tara lui “eu te-am facut eu te omor”.

 6. In atentia d-lui Radu Tudor – un subiect ESENTIAL pentru adevarul privind organizatia Barneverdet si dimensiunile caracatitei pana in Romania

  Redau aici nota redactorilor de la http://www.cuvantul-ortodox.ro

  “Asa cum s-a remarcat, atitudinea autoritatilor romane in cazul familiei Bodnariu si a celorlalte familii abuzate de Barnevernet este mai mult decat moale. Noncombatul autoritatilor, mai ales atunci cand il comparam cu exemplul Cehiei, poate fi explicat, insa, si prin prezenta MASIVA a Norvegiei in zonele strategice ale sistemului romanesc. O prezenta care consta intr-o propaganda si influentare prin zeci de proiecte in valoare de multe zeci de milioane de euro, care sunt facute in parteneriat fie cu institutii ale statului roman, fie cu ONG-uri.

  Dintre aceste zeci de proiecte, o parte consistenta este destinata subiectelor care privesc… copiii. Din totalul granturilor, de pilda, programul intitulat “CHILDREN AND YOUTH AT RISK AND LOCAL AND REGIONAL INITIATIVES TO REDUCE NATIONAL INEQUALITIES AND TO PROMOTE SOCIAL INCLUSION” insumeaza 27 milioane euro in granturi. Este al treilea program ca importanta financiara din toata lista si, de altfel, nu epuizeaza toate proiectele destinate copiiilor. Ce credibilitate si ce interes poate avea o tara ca Norvegia, care a edificat o adevarata politie a copilului experimental-totalitara, sa deruleze astfel de programe?

  Iata, spre exemplu, cazul Scolii de Vara de la Sinaia din iunie 2015, care este doar una din activitatile derulate in cadrul proiectului „Strengthening the capacity of the Romanian judicial system to face new legislative and institutional challenges”; intregul proiect este in valoare de 3,174,262 euro, dupa cum o arata datele oficiale de pe siteul “norway grants“. Scoala de Vara a avut ca tematica “The superior interest of the child within the new Civil Code”/ “Interesul superior al copilului in noul Cod Civil” si a constat in dezbaterea regimului custodiei copilului conform noului Cod si in lumina experientei norvegiene, dupa cum se arata in comunicatul oficial.

  La fel de important este de precizat cine sunt beneficiarii acestui proiect, sau, cu alte cuvinte, “grupul tinta”: VIITORII MAGISTRATI. 25 de studenti de la Institutul National al Magistraturii au participat la Scoala de Vara de la Sinaia. Ei vor fi viitorii procurori si judecatori care vor instrumenta cazuri legate cu spete din domeniu.

  Este lesne de inteles ca toate proiectele care au ca tematica interesul superior al copilului si altele conexe, fie ca tin de justitie, fie de social, nu sunt altceva decat modalitati de export al sistemului politienesc norvegian. Este la fel de lesne de inteles ca o prezenta atat de consistenta financiara, care implica atatea institutii si organizatii ale “societatii civile”, implica tot atatea interese si complicitati cu autoritatile norvegiene. E foarte posibil ca cel putin o parte din avocatii Barnevernet de la noi sa fi avut parte de ceva portii din placinta otravita din tara scandinava…”

  • OMG! Lipsa informarii genereaza drame greu de reparat. In situatia data, Romanii trebuie informati in masa, fara niciun fel de menajamente. Occidentalii, nu se poarta cu manusi atunci cand este vorba despre interesul lor. Daca Romanii nu vor actiona la timp si cu fermitate, cand se vor trezi va fi prea tarziu. Mizeria asta vehiculata despre multele millioane aduse la noi de norvegieni, ma umple de greata si revolta. Cu asta se baga pumnul in gura romanilor ca sa accepte implementarea tacita a politicii criminale practicate de Barnevernet? Banii lor valoreaza cat durerea, tipetele mamelor si copiilor? Revoltator! Presa trebuie sa mediatizeze toate informatiile despre aceasta organizatie cu aceeasi agresivitate practicata de aceasta fata de familiile de romani. Romanii, trebuie sa ceara urgent interzicerea oricarei activitati a acesteia pe teritoriul Romaniei. Toleranta “mioritica” a permis dezastrul tarii si umilirea romanilor atat in interiorul dar si-n afara tarii.

 7. din toata agitatia asta se desprind doar cateva concluzii : nu stim nimic despre norvegia dar se demonizeaza o tara in mod gratuit , nu stim nimic din dosarul familiei si nu stim ce abuzuri sunt reclamate dar sarim repede sa sustinem o familie ( daca sustinem familia care a recunoscut ca aplica trasul de urechi ,inseamna ca nu ne mai revoltam in romania cand parintele isi deznoada copilul in bataie sau profesorul isi umileste elevii ) , …nu se intelege ca norvegia aplica strict drepturile copilului si legislatia si cei care se stabilesc acolo se bucura de drepturi dar au si obligatii stricte …cat despre burka ,am doar o intrebare : minoritatile au dreptul la portul traditional ? au dreptul sa se imbrace rromii cu haine traditionale dac vor sa vina asa la scoala ? le poate cere cineva sa nu o faca ?

  • N-ai copii, si-atunci pledezi “cocky”. Norvegienilor le e frica de musulmani, dar le da o mie de palme celor ce intorc obrazul. Dumnezeu nu ingaduie incercarile asa de distractie, toata lucrarea asta are un scop precis.

Leave a Reply