Compania americană Coca-Cola a cheltuit peste 8 milioane de euro în Franţa pentru a influenţa medici şi oameni de ştiinţă din domeniul sănătăţii, conform unei anchete publicate de cotidianul Le Monde, transmite joi AFP.

Conform cotidianului, obiectivul Coca-Cola este de a deturna atenţia publică de la efectele nocive pe care sucurile şi alte băuturi îndulcite le au asupra sănătăţii.

https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/05/08/enquete-sur-la-science-sous-influence-des-millions-de-coca-cola_5459509_3244.html?xtmc=coca_cola&xtcr=1

“Începând cu 2010, Coca-Cola a acordat peste 8 milioane de euro unor experţi şi diverselor organizaţii medicale, dar şi sportive sau organizatoare de evenimente”, scrie Le Monde, adăugând că “în Franţa, la fel ca şi în alte părţi ale lumii, aceste finanţări ţin de comunicare sau de pura sponsorizare şi nu de desfăşurarea unor studii ştiinţifice autentice”.

Conform publicaţiei franceze, totul porneşte de la o anchetă asupra lobby-ului făcut de compania multinaţională, publicat în 2015 de New York Times. În faţa scandalului, Coca-Cola a promis transparenţă şi a publicat pe site-ul său de internet numele experţilor şi listele de activităţi pe care le-a finanţat în SUA.

“În Franţa, insistenţele ONG-ului Foodwatch au constrâns Coca-Cola să publice aceste date în aprilie 2016”. Aceste date, actualizate, au fost examinate de jurnaliştii de la Le Monde.

“Dieteticieni, nutriţionişti sau specialişti în medicină sportivă: cea mai mare parte a celor 18 persoane numite (care au colaborat cu Coca-Cola n.r.) sunt profesionişti din domeniul sănătăţii”, scrie Le Monde.

Finanţările din partea companiei care produce băuturile răcoritoare Sprite, Fanta sau Minute Maid, vizează “să facă uitate riscurile legate de aceste băuturi îndulcite, scoţând în evidenţă rolul lipsei activităţilor sportive în ceea ce priveşte obezitatea”.

Printre altele, un studiu publicat de o revistă specializată în sănătate publică, Journal of Public Health Policy, apărut la 8 mai, dezvăluie că multinaţionala a impus clauze multiple prin care influenţează cercetările ştiinţifice pe care le sponsorizează. Autorii acestui studiu, coordonat de Sarah Steele, profesoară de politici de sănătate publică la Jesus College din cadrul Universităţii Cambridge (Marea Britanie), au putut examina cinci contracte încheiate de Coca-Cola cu universităţi americane şi canadiene de renume.

Compania Coca-Cola, conform profesoarei Sarah Steele, “îşi rezervă dreptul de a rupe orice astfel de contract fără să prezinte vreun motiv”, iar “clauzele şi condiţiile precizate în contracte nu corespund declaraţiilor făcute de Coca-Cola pe site-ul său de internet”, scrie Agerpres.

3 COMMENTS

 1. Dl Tudor, am avea nevoie de Carmen Avram si echipa ei sa traga un semnal de alarma, inclusiv pentru trezirea guvernantilor si a presedintelui!

  “5G” si “Smart City”, cu care se lauda dl Johannis chiar alaltaieri cand statea tolanit in fotoliu cu dl Junker, si despre care vorbeau si dna Firea, dl Grindeanu (“FCC”-ul Romaniei), dna Andronescu:

  Vedeti http://www.youtube.com/watch?v=WBpZFqR6Qzk
  la minutul 28:50 pt efectul expunerii la repartitoarele folosite la contorul electric sau de calorifer (ambele emit la 868 MHz) —- formare de cheaguri de sange dupa doar doua minute langa calorifer/contor electric, la 32 cm distanta.

  Se pare ca industria telecom a platit lobby-isti care sa raporteze FALSURI Comisiei Europene despre WiFi, 3G, 4G si 5G:

  “the European Commission (2008/721/EC) appointed industry supportive members for [report], who submitted to EU a misleading report on health risks, giving telecom industry a clean bill to irradiate EU-citizens. The report is now quoted by radiation safety agencies in EU.”
  ( in josul paginii http://www.5gappeal.eu/the-5g-appeal/ )

  Pana si catedra de Biofizica de la Fac.de Fizica de la Sofia a semnat apelul contra 5G, la Magurele la Biofizica, in schimb, tacere.

  Repartitoarele de la calorifer si de la contorul electric (pe care Enel le planuieste IN CURAND) sunt o condamnare la cancer si mutatii genetice, conform studiilor. Vor sa ni le introduca in casa cu forta, sub amenintarea ca vom plati curentul de 3 ori mai scump daca rezistam.

  Vedeti din documentar, de asemenea, ca n-ar trebui sa se permita WiFi in scoli, ci doar fibra optica (ecranata).

  Conducatorii nostri sunt ignoranti in domeniu si dlui Johannis ar trebui sa-i fie rusine DUBLU, ca e profesor de fizica si habar nu are in ce ne baga cu 5G, nu are nici o scuza!

Leave a Reply