Cererea globală de electricitate ar urma să înregistreze în 2024 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 20 de ani, temperaturile ridicate ducând la o cerere crescută de aparate de aer condiţionat, se arată într-un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Tendinţa, care ar urma să continue în 2025, va sprijini folosirea cărbunelui, chiar dacă creşte producţia de energie regenerabilă, a previzionat organizaţia cu sediul la Paris.
Principalul motor al cererii ridicate de electricitate va continua să fie creşterea utilizării aparatelor de aer condiţionat, după un an de temperaturi record pe plan global şi valuri severe de căldură, care au dus la folosirea surselor poluante de energie, cum este cărbunele.
“Cererea globală de electricitate ar urma să înregistreze în 2024 şi în 2025 cel mai rapid ritm de creştere din ultimele două decenii, subliniind rolul sporit al electricităţii în economiile noastre, precum şi impactul valurilor severe de căldură”, a afirmat Keisuke Sadamori, director în cadrul IEA.
Majorarea cererii de electricitate în urma utilizării inteligenţei artificiale (AI) a atras de asemenea atenţia asupra eficienţei energetice şi cererii de la centrele de date, se arată în raportul IEA.
Consumul global de energie ar urma să urce cu aproximativ 4% în 2024, cel mai semnificativ avans din 2007, iar tendinţa posibil să continue în acelaşi ritm în 2025, comparativ cu o majorare de 2,5% în 2023, estimează IEA.
În următorul an, se estimează că India va conduce în topul ţărilor cu creştere a cererii de energie, după un avans de 8% în 2024, în timp ce China ar urma să înregistreze o creştere cu 6% anul acesta, în scădere faţă de 2023, în condiţiile în care economia acesteia continuă procesul de restructurare.
UE se va redresa după doi ani de declin, înregistrând o creştere de 1,7%, dar se menţin incertitudinile privind ritmul de creştere, în timp ce SUA ar urma să înregistreze un avans de 3% în 2024, după declinul din 2023.
De asemenea, producţia de energie regenerabilă este preconizată a fi în creştere în următorii ani, ponderea totală a surselor de energie regenerabilă în aprovizionarea globală ajungând la 35% în 2025, se arată în raportul IEA.
Producţia totală de energie regenerabilă ar urma să o depăşească în 2025 pe cea de electricitate a centralelor pe cărbune, dar folosirea resurselor care poluează se va menţine în 2024. Ca rezultat, emisiile de CO2 ale sectorului global al energiei vor stagna, o uşoară creştere fiind aşteptată în 2024, înainte de o scădere în 2025, previzionează IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă, scrie Agerpres.