Cunoscutul jurnalist specializat in probleme de justitiei Adina Anghelescu a publicat un editorial pe www.luju.ro in care spune raspicat adevaruri importante in legatura cu abuzul urias la care este supusa Antena 3.

LEGEA FARADELEGII. LIBERTATEA PRESEI, IN PERICOL !

Adina Anghelescu

Descinderea in forta, la intimidare, a camarilei ANAF la sediul Antenelor, pentru a notifica in vederea evacuarii in cinci zile a acestui sediu, dovedeste ca Statul de Drept se clatina zdravan. Avocatul Adrian Toni Neacsu, judecator si fost membru CSM mazilit prin „instrumentele” institutionale ale acestui stat de drept, mi-a trimis un mesaj referitor la situatia Antenelor: „(…) Trustul este tert fata de procesul penal, detine contract de inchiriere legal si in termen, iar evacuarea nu poate fi dispusa decat pe cale judecatoreasca. Actele administrative de executare ale Fiscului sunt inopozabile, in absenta unei decizii a instantei civile”. Cred ca aceasta explicatie juridica este cat se poate de clara si devoaleaza faradelegea in numele legii.

Timp de un an, bunurile supuse confiscarii speciale extinse de judecatoarea Camelia Bogdan de la CAB, prin decizia definitiva din 8 august 2014 data in dosarul „ICA”, nu au fost evaluate. Daca ar fi existat o asemenea evaluare, atunci s-ar fi aflat precis daca valoarea bunurilor supuse confiscarii este mai mica sau, cine stie, mai mare decat prejudiciul pe care Statul, azi, are obligatia de a-l recupera. Si ma intreb: daca aceste bunuri au o valoare mult mai mare, atunci nu ar insemna ca Statul urmareste imbogatirea, fara justa cauza cu diferenta de suma dintre veniturile licite si cele ilicite ce pot fi executate in urma confiscarii? Iar daca valoarea e mai mare decat prejudiciul, cine ii da voie Statului sa ia mai mult decat insusi prejudiciul constatat? Dar ce sa-i faci, evaluarea aceasta nu a fost facuta…

Trec peste asta si revin la situatia actuala. Evacuarea in cinci zile a sediilor Antenei, in care se regasesc cinci televiziuni cu toti angajatii lor, este imposibila. Dar tocmai asta cred eu (si nu numai eu!) ca se urmarea: punerea sigiliului, cu bunurile si investitia blocate in interior. Aici, insa, ar fi vorba de un alt abuz. Pentru ca investitia trebuie sa fie data inapoi investitorului de catre Stat. Numai ca tinta pare a fi tocmai asta: lasarea televiziunilor incomode fara logistica necesara, fara aparatura si fara posibilitatea de a mai emite. Iar aici abuzul este clar si incalcarea Constitutiei, evidenta. Pentru ca rezultatul este si el la fel de limpede: suprimarea presei.

Desigur, Statul, aceasta entitate care trebuie sa garanteze si protejeze drepturile fundamentale ale cetatenilor. Dreptul la viata, la sanatate, la munca, la un trai decent, la libertatea de opinie si exprimare etc…

S-a intrebat Statul care e vina angajatilor celor cinci televiziuni ca sa fie pedepsiti cu aruncarea in strada? S-a intrebat Statul care este impactul social? Nu. Daca s-ar fi gandit, atunci ar fi raspuns solicitarilor adresate de avocatii Intact Ministerului Finantelor (adica Statului), iar Statul ar fi ales calea negocierii. Asa, intr-o pasivitate strategica, Statul nu a achiesat la negocierea unei chirii pe cladirile pe care e azi proprietar. Drept urmare, Statul a pierdut si bani multi in toata aceasta perioada. Aceasta fiind situatia, nu pot sa nu ma intreb: de ce Statul a preferat sa piarda banii pe chiria ce o putea impune Antenelor? Nu am decat un singur raspuns: cu pretul pierderii acestor bani, Statul vrea sa dispara Cuvantul Antenelor. Cuvantul celor care, intr-o libertate absoluta, spun ceea ce gandesc si dezvaluie ceea ce gasesc!

Trecand de partea juridica a problemei, parerea mea este aceea ca libertatea presei se afla azi intr-un pericol major. Si asta nu este numai din cauza tacticii institutiilor statului de a baga, sistematic si in forma continuata, pumnul in gura presei, ci si din cauza breslei jurnalistilor care s-a lasat calcata in picioare, manipulata, sugrumata si indelung dezbinata. Minti bolnave sau pervertite exista oriunde in lumea asta, inclusiv in vasta lume a presei. Si azi, in timp ce abuzul “legii” sugruma libertatea presei, se gasesc indivizi care spurca tastatura calculatoarelor si ranjesc in timp ce ataca chiar colegi de presa. Cand ma gandesc ca unii dintre ei, de-a lungul celor 26 de ani de presa postdecembrista, au trait clipe de cenzura si presiuni si au cerut atunci ajutorul colegilor pe care azi ii spurca, nu simt decat o imensa scarba. Ce poti sa le ceri? Sunt imuni la decenta, colegialitate, bunatate, umanitate…CARACTER. Si vor ramane asa pentru ca au o incarcatura diabolica ce le subjuga propria existenta. In fata atacurilor unor astfel de scormonitori nemernici si a unor bufoni bolnavi care au tranzitat aceasta lume a presei macelarind colegi de breasla in stanga si-n dreapta, tot ce putem face este sa ignoram ignorantii.

Mie imi este limpede ca societatea romaneasca a devenit un camp minat de ura, rea credinta, incompetenta, lipsa de solidaritate, dusmanie si alte asemenea porniri satanice care vor duce, incet dar sigur, la dictatura. O dictatura cosmetizata intr-o Europa zguduita azi de propriile-i defecte.

In rest, in numele libertatii de opinie si expresie, in numele libertatii presei, lupta nu trebuie sa inceteze niciodata. Motivul e unul singur: Mai intai a fost Cuvantul…

In loc de final

A se citi Sfanta Evanghelie dupa Ioan:

1.

La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.

2.

Acesta era intru inceput la Dumnezeu.

3.

Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut.

4.

Intru El era viata si viata era lumina oamenilor.

5.

Si lumina lumineaza in intuneric si intunericul nu a cuprins-o.

6.

Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan.

7.

Acesta a venit spre marturie, ca sa marturiseasca despre Lumina, ca toti sa creada prin el.

8.

Nu era el Lumina ci ca sa marturiseasca despre Lumina.

9.

Cuvantul era Lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul, care vine in lume.

5 COMMENTS

  1. Am vazut declaratia lui Ciolos din Parlament. Dupa cum banuiam, incearca sa se spele pe maini. Dumnealui invoca niste legi conform carora a actionat ANAF, ma refer aici la evacuarea in termen de 5 zile, care spune premierul ca e legala si ca se refera la orice persoana juridica. Totusi, as vrea sa-i aduc aminte domniei sale, cat si juristilor Antena Group, ca in Constitutia Romaniei exista acel pasaj in care se mentioneaza ca nici o institutie de presa nu poate fi suprimata. Deci o companie de presa nu este ca orice alta persoana juridica, ci este tratata preferential conform insasi Constitutiei Romaniei, din considerente de protejare a libertatii de exprimare. Domnul Ciolos sa stea linistit, ca nu ar fi acuzat nimeni ANAF-ul de discriminare, asa cum afirma in declaratia domniei sale. Evacuarea a 5 televiziuni ale aceluiasi trust in termen de 5 zile reprezinta suprimarea acelei institutii de presa, fara indoiala.
    Domnul Ciolos da dovada de rea credinta si securism, exact cum a facut atunci cand era ministru al agriculturii si a spus ca are prejudiciu, cand nu avea, in dosarul Telepatia.
    I-a asezat bine basescu pe toti, de la ICCJ, la CSM, la simple instante de judecata, la CCR, la DNA, la SRI, la STS, la SIE. Efortul concentrat al acestor institutii, ale minionilor lui basescu, e puternic si isi continua ofensiva impotriva a ceea ce a mai ramas in afara influentei lor.
    Trebuie sa punem piciorul in prag aici.

  2. Cred ca santem toti de acord ca este din ce in ce mai greu sa gasim stapanii acestor executanti pe teritoriul (inca) romanesc ! Nu este o simpla teorie ce sustin, dar fara sa facem apel la trecut nu putem deslusi prezentul. Cand se stabileau conditiile de aderare la ue ,Basescu semna doua acorduri PSAL pe care indemn sa le citeasca toti (au mai ramas cateva urme pe net). Pe baza acelor acorduri , de ex, s-a stabilit cum si CUI sa se cedeze Petrom( vanzarea e o vrajeala). Aceluia care a primit si Bucovina in 1775 drept multumire pentru neutralitate in cazul unui razboi si a primit si dreptul de ACUM sa taie padurile aceleiasi Bucovine. Cumva ca despagubire ? Cumva a interesat pe vre-un guvernant asta ? Jaful continuia . Revenind, Nastase care a indraznit, din cauza orgoliului nu a unui patriotism de care nu e in stare, sa puna in discutie conditiile contractului promis cu Petrom a ajuns la bulau, mai alaltaieri ucenicul Ponta care a tot fentat Rosia Montana sau sisturile a taiat tva-ul , taind astfel si din procentul care mergea la salariile functionarilor ue, vai!, a trebuit sa plece , urmand pesemne bulaul. Astia nu se joaca mai ales cand din ordinul tau a fost sesizat parchetul despre Microsoft, EADS, si alte magarii corporatiste. Acum poate sa intelegem si situatia de azi a unor PROFESIONISTI care au riscat tot crezand in democratie. Numai ca in comunism aceasta nu exista ! Au prezentat atatea lucruri crezand in dreptate. Numai ca in colonia in care traim nu mai exista ! Cand prezinti cazul stadionului Arena, ca ex bineinteles, unde pretul dublu a indreptat banii, poate ! spre campania binefacatorului acelui starv etilic, mai ai pretentia sa se faca dreptate ? Ordinul nu poate veni decat de sus de la STAPAN. Astia sant slujbasii. Aveti la indemana codul penal pentru functionarii (individual) care va va lasa fara loc de munca identificati si reclamati la parchet cf art. 247,248 si 248-1.

    PS. Cred ca dupa penibilitatile spuse cu hotarare golaneasca in Senat, nu mai este nici un dubiu fata de aservirea lui Ciolos. Eu nu inteleg cum a fost cautionat ca premier tinand seama de trecutul cunoscut al acestui oportunist care nu are legatura cu Romania. Si iarasi cred ca nu mai exista nici un dubiu fata de realitatea actuala cand se elimina ultimile rezistente in fata distrugerii capitalului autohton si ultimile voci care arata acest lucru. Idea utopica a unei europe unite care mai repede de cat se stimase se estompeaza aratand hidosenia unui mamut birocratic in spatele caruia se arata comunismul riguros saxon. Se induce ideea unei conduceri democratice prin intermediul comisiei dar care este de natura pur politica adica populara, adica berlineza. De acolo vine si lumina si guvernul si presedintele.

Leave a Reply