Deprecierea monedei naţionale până peste pragul de 4,6 lei/euro a venit, miercuri, atât pe fondul incertitudinilor fiscale, cât şi al mesajului de relaxare a abordării faţă de cursul de schimb, transmis de banca centrală, a declarat pentru MEDIAFAX analistul financiar Claudiu Cazacu.

„S-au adunat mai multe motive pentru care cursul a trecut pragul de 4,6 lei/euro. În primul rând, semnalul transmis de guvernatorul Băncii Naţionale a fost acela că sub aceste presiuni economice nu se mai poate menţine şi calmul în mediul dobânzilor, şi cursul de schimb, şi rezervele, menţionându-se că leul se poate deprecia, dar se poate şi aprecia. Or, percepţia în piaţă a fost aceea că în ultima perioadă BNR a fost prezentă pentru a păstra cursul sub pragul de 4,6, iar acum semnalul este de relaxare a acestei abordări. În al doilea rând, desigur, avem multiplele modificări în planul fiscal, care induc incertitudini, iar acestea vin peste îngrijorările referitoare la deficitul comercial, care este semnificativ mai mare în 2017 faţă de cel din 2016. Acest deficit se reglează şi din curs, în sensul că se scumpesc importurile şi se ieftinesc exporturile”, a explicat Claudiu Cazacu, şeful departamentului de Analiză Financiară din cadrul companiei XTB Trading.

Referindu-se la posibilele evoluţii în perioada imediat următoare, analistul a arătat că riscurile sunt „mai degrabă spre deprecierea leului decât spre apreciere”. „Tendinţele speculative nu vor duce neapărat la o depreciere ultrarapidă, dar eventualele reveniri sub pragul de 4,6 vor mai fi doar temporare. De acum discutăm de un nou palier al cotaţiilor – între 4,6 şi 4,7 lei/euro”, a mai spus Claudiu Cazacu.

Cotaţia oficială a cursului de schimb afişată miercuri, la ora 13.00, de Banca Naţională a României este de 4,6198 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins în ultimii cinci ani.

Euro nu a mai avut evoluţii peste pragul de 4,6 lei din săptămâna 23-27 iulie 2012, când a fost atins şi maximul istoric de 4,6397 lei.

În vara anului 2012, puseul de depreciere a leului a avut loc pe fondul unui referendum prin care se cerea suspendarea preşedintelui ţării; acum, revenirea peste pragul de 4,6 lei/euro are loc pe fondul dezbaterii în Guvern a pachetului de măsuri fiscale ce se vor aplica din 2018.

6 COMMENTS

 1. Toti striga: “vrem o tara ca afara” doar in vest au circulat privirile si tot din vest rasare soarele pentru calatorii strazilor sponsorizati sau nu!
  Ce avem in tara in cei 27 ani de democratie:
  – saracie aproape lucie la 75-80/100 din cetatenii traitori in Romania,
  – hotie si escrocherie cat cuprinde,
  – vanzare si distrugere fara limite,
  – boli netratabile importate prin haine,incaltaminte,hrana,tratament medicamentos,
  – invadarea intimitatii platita gras de la bugetul statului,
  – chiriasi in tara noastra de origine,
  – familia,nucleul de baza a fost distris,
  – trafic de persoane in cea mai legala forma,
  – trafic si consum de droguri intens,la fel trafic de tigari,
  – investitii in fix ceea ce nu trebuie cetateanului de rand si ma refer de la armament la urgente-salvari si minuni pentru cutremure,s-a dovedit urgenta ca fiind doar la mana domnului,
  – educatia si invatamantul sunt varza,adica terminate,cum e si sanatatea omului de rand, a spitalelor si cadrelor medicale,
  – se angajeaza politisti si gardieni ca-n vest,pentru comenzi la orice actiune dar acei angajati au fost infractori penali si totusi au liber in politie,s-au dovedit enorm de multe cazuri si tot se continua desi o mana spala pe alta si impreuna se hranesc din orice.
  – strigatorii din strada spun:”vrem justitie,nu… dna sa vina sa va ia” ! Sa inteleg ca astia spun adevarul din justitie si ordona dna sa vina sa ii ia?! Ce-ar fi sa intre puternic dna in justitie/judecatorii,medicina legala locala,avocaturi,experti topografi,notari ca au munca cel putin 10 ani. Sa inceapa anchetele cu dosarele din 2004,sa urmareasca unde s-au intocmit si unde s-au judecat! Dar nu de ochii lumii sau pentru imagine cum se paractica de ceva timp,sa fie si pedepse zguduitoare ,exemplare! Jale mare!
  AVEM O TARA CA AFARA,CU SOARELE RASARIND DIN VEST!
  Mai vreti alta?

 2. Aici ii dau dreptate lui Tudose. Ma duc sa desfiintez cardul. Imi fac un calcul si din salariu ce ramane cumpar vita de vie.sau ma duc in delta sa joc la ruleta cu pelicanii si berzele.

 3. Buna seara,

  Discutati cu orice economist capabil despre CRI si CRE (Cursul de Revenire la Import) respectiv (Cursul de Revenire la Export)…….. apoi despre de ce unele tari si-au devalorizat (istoric) intentionat valutelele….. inainte sa va cotcodaciti la tv!!!!!

 4. De la oameni care se pricep la teoria economică am înțeles că moneda este o chestie vie, care fluctuează în funcție de cum se mișcă economia. Leul nostru este aproape mort de ceva timp, este ținut artificial în viață de onor guvernatorul băncii naționale, spre satisfacția firmelor străine prezente în România. De unde deduc că micile zvâcuri ale monedei nu sunt decât reacții artificiale ale principalului propagandist al firmelor străine în România, și anume Mugur Isărescu. Poate doar imbecilii au halit-o p-aia cu: câteva bănci nu au plătit impozit pe profit pentru că n-au avut profit! Hai nu zău! Avem bănci care pierd timpul prin România, doar așa, de amorul artei!

 5. Ce coincidenta ! Exact in mijlocul disputelor aprige pe modificarile aduse Codului fiscal. Ca de obicei, Mugur Isarescu, reprezentantul marii finante mondiale in Romania, joaca murdar. Prea putin, poate deloc il doare de Romania.

 6. Am vazut ieri ca ati scris la tabla ca a crescut PIB-ul Romaniei cu 9 miliarde de euro. Si ca ati fost de-acord cu dnul Chirieac ca “e enorm”.
  Noi ne-am imprumutat deja cu 14 miliarde anul asta si anul nu s-a sfarsit !

  Programul de guvernare s-a intemeiat pe un curs valutar de 4,46 Euro ! Va las pe dvs. sa calculati cati bani s-au pierdut in cei 0,15 eurocenti in cei 14 miliarde imprumutati, in cei 11 miliarde deficit pe importuri, in cresterea de 9 miliarde sau la nivelul valorii intregului PIB al Romaniei. Cifra e mai mare decat eventualul castig al statului prin cresterea accizei la carburanti !

Leave a Reply