Deputatul PNL Theodor Nicolescu ar fi primit, de la mai multe persoane, drept mită sume cuprinse între 350.000 de lei şi 800.000 de euro, dar şi acţiuni la Fondul Proprietatea, pentru a soluţiona favorabil şi cu celeritate anumite dosare ale Comisiei ANRP, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că mita a fost luată de Nicolescu în perioada în care el ocupa funcţia de vicepreşedinte al ANRP.

Astfel, între 2007 şi 2013, deputatul ar fi luat de la Valentin Vişoiu, Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu, cinci la sută din totalul acţiunilor sau contravaloarea acestora, reprezentând sume de bani cuprinse între 350.00 lei şi 800.000 de euro, precum şi acţiuni la Fondul Proprietatea.

Nicolescu le-a cerut aceste bunuri materiale celor trei pentru a le soluţiona favorabile şi cu celeritatea dosarele de despăgubire, aflate la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu a fost prezent, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat din nou în dosarul în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pe numele său, pentru aprobarea despăgubirilor unor imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.

Procurorii ar putea să extindă urmărirea penală pe numele parlamentarului pentru luare de mită, potrivit unor surse judiciare.

Mai mult, conform surselor citate, procurorii DNA ar urma să ceară avizul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea lui Nicolescu.

Până în acest stadiu al anchetei, deputatul PNL a fost pus sub urmărire penală pentru săvârsirea a trei infractiuni de abuz în serviciu, cu consecinte deosebit de grave, dacă functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Theodor Nicolescu a fost dus la DNA, luni, cu mandat de aducere, el fiind audiat mai multe ore. În urma audierilor, anchetatorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal.

În acelaşi dosar, Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

De asemenea, instanţa a decis arestarea lui Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, alături de experţii evaluatori – Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu.

În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, ICCJ a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă, nefiind definitivă, dar va fi aplicată de îndată.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă.

Toţi cei şapte foşti membri ai comisiei din ANRP, precum şi experţii evaluatori sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

După ce a fost reţinut, Horia Georgescu i-a înaintat avocatului său demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), aceasta fiind depusă la Senat marţi.

Potrivit ordonanţei de reţinere emise pe numele lui Georgescu, în luna ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare.

În perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din care făcea parte ?i Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de expertii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform exper?ilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

“Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare”, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Procurorii au precizat că, în două cazuri, evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, “comparabile” constând în anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, “fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare”.

“Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire”, au mai arătat procurorii DNA.

Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Astfel, Curtea de Conturi a făcut un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru a verifica modul în care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. În unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a obligat atunci preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei, susţin sursele citate.

În baza deciziei Curţii de Conturi şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că, în 94 de dosare, valoarea de despăgubire stabilită iniţial a fost cu peste 20 la sută mai mare.

Sursele citate au precizat că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA după ce fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi foşti membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce, în 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro, precizeaza Mediafax.

9 COMMENTS

 1. cumva alinuta aceasta noua amazoana a dreptatii, individa care cere sus si tare ridicarii imunitatii reduse a oricarui parlamentar, dar care sa nu faca parte din gasca ei, a reaqctionat cumva de cateva zile de cand a aparut urmarirea penala a liberalului nicolescu? nu cumva e cel care pe la tv in special la antena 3 dadea lectii de drept si cinste?l-a suspendat cumva alinuta aceasta sperietoare a tuturor barbatilor din parlament pe individ? ce parere are misu voicu sau olteanu despre prestatia alinutei?

 2. Este unul dintre putinii liberali frecventabili,o prezenta placuta in emisiuni dar daca exista probe la dosar ca ar fi luat mita atunci sa se duca frumos sa-si apere cauza in instanta trecand prin toate fazele urmaririi penale fara protectie din partea colegilor parlamentari.

  • Orice parlamentar trebuie protejat de arestare abuziva,gresita sau nefondata( si tot asa, orice om din tara asta-daca erai inteligent despre asta vorbeai).Parlamentarul investit cu puterea votului din partea alegatorilor, este cel mai vulnerabil la presiuni in fata incercarilor de a i se deturna vointa si votul, intru scopuri contrare intereselor cetatenilor care l-au ales.Tot cei ca tine,care acum vorbesti prostii,sunteti aia care reprosati apoi, ca Parlamentul va da legi care nu va plac sau va afecteaza,legi si ordine dictate de cativa smecherasi.Daca vreti,nu un parlament,ci o Mare Adunare Nationala de trista amintire, unde nimeni nu mai are curaj sa mai parleasca,cereti un referendum, sa ne intoarcem la ceausism sau plecati draq in Coreea de Nord.

    • Ți-a zis-o și încă foarte bine. Dar tu, un anticomunist privat, n-ai priceput nimic. Curând, cu peste 6 milioane de români adevărați exact ca tine, se va ajunge la a striga, eventual de ziua Sibiului, “heil Iohannis”, același Iohannis imun la orice care urlă că parlamentarii trebuie să rămână fără imunitate.

     P.S: Dosarul Flota a rămas clasat. Trezirea! E martie 2015, a trecut demult termenul în care așa-zisul stat român cu ale sale așa-zise instituții putea să conteste porcăria ilegală comisă de sclava Kovesi în ianuarie.

 3. nu ar trebui?Ma gandesc ca da ,ce daca este dragut si frecventeaza emisiuni unde da lectii de onestitate .Poate intradevar o fi venit timpul sa raspunda toata lumea pentru ceea ce a facut ,sau nu .Poate or fi si care nu au facut nimic dar toti deopotriva au dreptul sa se apere ,A gresit plateste .Fiecare trebuie sa treaca prin niste etape cu finalitate in fata instantei ,care decide ca de asta avem judecatori daca raspunzi sau nu .Cred ca asta inseamna democratie .

 4. Vă amintiţi ce gura avea cînd era în emisiuni la A3? Nevinovatul! Era convins că susţinătorii voştrii îi vor sări în ajutor! nici gînd. Moneda de vînzare este echivalentă cu cea de cumpărare!

 5. Daca va fi arestat “liberalul”?Foarte posibil.Trebuie sa se mai salte si de “dincolo”,din trupa lui Iohannis,caci altfel “bate la ochi”.Alba-neagra.Acum, magareata a cazut pe Nicolescu asta,care mare smecherie nu este el mai nimic reprezentativ.Important este sa se mentina “credibilitatea”,caci altfel cum sa se mai atace cate ceva pe la Guvern.

  • Dintre “greii” PDL-ului din “noul PNL” nimeni nu va păți nimic din partea slugii băsiste și iohanniste Kovesi.
   Curând PDL-ul va avea majoritatea în “PNL nou”, iar structura de conducere cu (doi) co-președinți nu va mai fi întemeiată.
   Astfel PDL va acapara pe deplin PNL-ul porcului trădător Antonescu și al FDGR-istului Iohannis.
   Lucru bine făcut…

Leave a Reply