Este scandal uriaș în jurul măsurilor fiscale anunțate marți seară de Guvern și programate să fie aplicate de anul viitor.

Principalele și cele mai controversate măsuri prevăd aplicarea unei “taxe pe lăcomie”, aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR. Taxa va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 și 6 luni, când indicatorul depășește valoarea de 1,5%. Până la acest prag de referință, taxa este zero.

Prețul gazelor va fi plafonat până la 28 februarie 2022 la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali.

Guvernul schimbă Pilonul II – scade comisioanele și lasă contributorii să-și retragă banii anticipat.

Va fi introdus un impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice. Guvernul impune controlul prețurilor și pe piața de electricitate.

Fostul ministru al Energiei, Toma Petcu, a afirmat la “Punctul de întâlnire”, de la Antena 3, că aceste măsuri pe care Guvernul intenționează să le ia ar putea produce efecte nedorite.

“Din păcate, acestă decizie de a modifica foarte multe legi și ordonanțe printr-o singură ordonanță trebuia să fie dezbătută și mai bine analizată. M-as referi la plafonarea prețului la gaze: pentru on-shore, plafonarea prețului la gaze la 68 de lei nu este atât de dezastruoasă, dar pentru off-shore și mai ales pentru viitoarele investiții din Marea Neagră, da. Mi-e foarte greu să cred, și am și semnale în acest sens, că cei trei mari investitori vor luat deciziile de investiție pentru anul viitor pentru Marea Neagră”, a spus Toma Petru.

Acesta susține că o impozitare cu 3% a CET-urilor va conduce la riscul ca anul viitor să nu mai poată fi asigurată apa caldă și căldura în orașe.

”Dacă ne uităm la acel procent de 3% pe care ANRE-ul va trebui să-l colecteze de la companiile din zona de energie electrică, aici înțelegând și producători, transportatori și furnizori, dar cred că și societățile care deserves acestea – sună foarte ambiguu și sper să mai fie corectată ordonanța. (…) Gândiți-vă că tot 3% din cifra de afaceri li se aplică și CET-urilor. Închipuiți-vă ce înseamnă 3% pentru ELCEN, care și-asa e intr-o situație dificilă împreună cu RADET-ul. Vă spun că România riscă ca peste tot în marile orașe care au încălzire centralizată să avem o mare problemă. La anul, în iarnă, mi-e foarte greu să anticipez ce se întâmplă”, a subliniat Toma Petcu.

11 COMMENTS

  1. In 2019 nu vor mai fi bani de salarii pentru bugetari si pensii. Vadim poate fi mandru de nationalismul de mucava livrat de Dragnea & co.

  2. Super emisiunea,de ieri seara ,imi place ca esti impartial fara orientare politica ,Pieleanu a dat cu bata-n balta ,se vede de pe luna ca PSD-UL ai prieste economic ,pai studiile si sondajele lui mai au vre-o relevanta cand esti subiectiv ,pai NU prea ! Ori cum tot ce se intampla si urmeaza este o mizerie ! Citind reactiile prietenilor tai de pe Facebook confirma ca inca nu gandim matur ,socanta gandirea unora pentru care viitorul nu le mai apartine ,si totusi se incapataneaza sa-l influenteze/schimbe ! Bucuros de block-ul tau de pe Facebook!

  3. Nici o tara nu a reusit sa castige un razboi contra bancilor.Am impresia ca vor sa-si taie creanga de sub picioare actualii guvernanti.

  4. Domnule Tudor, iar incurci borcanele. Gazele se masoara in metri cubi sau normal metri cubi. Ce spui dumneata acolo e pretul energiei
    (“Prețul gazelor va fi plafonat până la 28 februarie 2022 la 68 de lei/MWh”) Fi-ne-ar jurnalistica de cap! Si te plingeai ca n-avem politicieni de soi. De parca jurnalistii sint mai breji…
    Ah, scuze, uitasem ca dumneata esti analist militar

  5. Luați de aici,domnule Tudor (apărător al multinaționalelor)…”Multinaționalele trebuie să plătească taxe acolo unde obțin profiturile și trebuie să stopeze schemele agresive de optimizare a impozitelor, a afirmat luni comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici,” transmite Reuters”. Apropo: când veți fi mai întâi ,ROMÂN,că deocamdată sunteți UEist ??

Leave a Reply