Forțele armate ale Rusiei rămân o pregătite de luptă în ciuda pierderilor din Ucraina, afirmă generalul Christopher Cavoli, Comandantul Comandamentului European al SUA (USEUCOM) și Comandantul-șef al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

El a declarat acest lucru într-un discurs susținut sâmbătă și duminică la Conferința Lennart Meri de la Tallinn, notează BBC. Potrivit generalului american, cei care cred că Rusia și-a epuizat forțele în războiul din Ucraina se înșeală profund.

“Este foarte ușor să crezi că trupele rusești din Ucraina au avut un eșec real, dar în realitate nu este atât de simplu. Da, forțele terestre au mari probleme. Au pierdut o mulțime de oameni, o mulțime de arme și echipamente militare. Dar, pe de altă parte, au câștigat și o mulțime de oameni. Forțele terestre rusești sunt mai mari acum decât erau la începutul conflictului [referindu-se la invazia din februarie 2022]. Forțele aeriene au pierdut mai puțin de o sută de avioane de vânătoare și bombardiere, rămânând încă aproximativ o mie. Marina nu a fost aproape deloc afectată, forțele cibernetice nu au fost afectate, forțele spațiale nu au fost afectate. Dar dacă ne uităm la forțele rusești, trebuie să ne uităm în toate domeniile”, a spus el.

Potrivit generalului, [NATO] trebuie să fie pregătită să se confrunte cu forțele armate ale Rusiei în toate sferele. Mai mult, această pregătire, potrivit lui, trebuie să fie constantă și neîntreruptă.

Christopher Cavoli a remarcat că majoritatea țărilor din Alianță înțeleg necesitatea de a-și îmbunătăți capacitățile de apărare în această privință.

În textul anunțului discuției la care a luat cuvântul Cavoli, publicat pe site-ul conferinței, se arată că războiul din Ucraina a “întinerit NATO”, subliniind rolul vital al SUA ca principal garant al securității Europei, ceea ce a obligat Occidentul să-și reconsidere locul și ambițiile în structura politică globală.

“Confruntarea dintre Occident și lumea nedemocratică [textul anunțului se referea la Rusia și China] este destul de probabilă pe termen mediu și lung”, se arată în text, scrie stiripesurse.ro

Leave a Reply