Polonia este una din ţările cele mai dotate din NATO cu armament performant. Totuşi, Polonia primeşte abia acum ceea ce România are de ani buni : sistemul de rachete HIMARS.

NATO on Twitter: "🇬🇧 Royal Air Force and 🇷🇴 Romanian Army test the deployability of #NATO defensive capabilities A HIMARS rocket artillery system was transported, simulated a missile strike and returned to

Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, pe care intenţionează să le desfăşoare în regiunea ce se învecinează cu Rusia, a anunţat luni ministrul apărării polonez, informează AFP.

“Această armă va fi desfăşurată în partea de nord-est a ţării noastre (…), sarcina ei va fi să descurajeze agresorul”, a declarat Mariusz Blaszczak în faţa unor jurnalişti.

În martie, Ministerul Apărării al Poloniei a precizat că aceste sisteme cu rază de acţiune lungă vor echipa o unitate militară cu baza în Olsztyn, la circa 80 de kilometri de frontiera cu exclava rusă Kaliningrad.

Potrivit lui Blaszczak, lansatoarele de rachete HIMARS “vor întări armata poloneză pe flancul estic al ţării şi al Alianţei” nord-atlantice.

Polonia, o ţară ce se învecinează cu Ucraina, pe care o susţine în mod ferm, a cumpărat 20 de HIMARS în 2019 şi a primit acum primul lot de aceste sisteme.

Varşovia spune că negociază cu SUA achiziţia unui număr mult mai mare de astfel de arme.

“Congresul american a aprobat vânzarea a aproape 500 de lansatoare de rachete către Polonia. Ele vor fi livrate Poloniei imediat ce va fi posibil”, a declarat luni Blaszczak.

“Dorim că ne asigurăm că în cadrul acestui nou contract în curs de negociere, coproducţia de HIMARS va putea avea loc în Polonia. Acesta este obiectivul pe care ni l-am fixat”, a adăugat el.

Polonia a anunţat o majorare importantă a cheltuielilor pentru apărare, la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), prim-ministrul polonez explicând că ţara sa trebuie să se înarmeze “mai repede”, în contextul invaziei ruse în Ucraina, scrie Agerpres.

România are 2 ani sistemul de rachete HIMARS. Ţara noastră a fost prima din Flancul Estic al NATO ce are două sisteme foarte performante, în propria dotare : PATRIOT şi HIMARS.

 

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea 46/2018 pentru realizarea Capabilității de sprijin de foc indirect aferentă programului de înzestrare Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS.

Procedura legală de achiziţie a fost finalizată la 26 februarie 2018, prin semnarea scrisorii de ofertă şi acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA), specifică programului Foreign Military Sales – FMS, după aprobarea din partea Congresului SUA, conform procedurilor americane standard.

Cele 54 de instalații de lansare și elemente auxiliare se află la Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice Maior Gheorghe Șonțu din Focșani.

Potrivit Forţelor Terestre Române, sistemul de rachete cu lansare multiplă M-142 HIMARS asigură prin puterea de foc, bătaia, mobilitatea și efectul la țintă un grad înalt de adaptabilitate în întreg spectrul de operații militare, fiind compatibil cu complexitatea mediului operațional contemporan, oferind capabilități adecvate în realizarea interoperabilității cu structurile similare, ale celorlalte țări membre NATO.

_nato2

Instalația de lansare HIMARS este un mijloc autopropulsat de sprijin prin foc, cu posibilitatea de a fi transportat pe calea aerului, cu o mare putere de foc, capabil să lovească o gamă largă de ținte dispuse în adâncimea dispozitivului inamic, utilizând atât muniții ghidate, cât și non-ghidate. Instalația de lansare HIMARS are capabilitatea de a-și actualiza în permanență poziția și coordonatele prin intermediul GPS pe timpul transportului (aerian, naval, terestru).

Rachetele neghidate ale sistemelor HIMARS se lansează din tubul de ghidare, având o traiectorie balistică cu o mișcare de rotație ce le oferă stabilitate pe timpul zborului. Bătaia de peste 80 km a rachetei ghidate (GMLRS) și de 300 km a rachetei tactice ATACMS pun la dispoziție o capacitate sporită de angajare a țintelor dispuse la distanțe mari.

_nato2

Dispune de un sistem logistic integrat, care asigură muniția containerizată și încărcarea mecanizată a acesteia. Poate executa acțiuni de luptă în orice condiții de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat chimic, biologic, radiologic și nuclear. Structurile HIMARS se dispun și execută misiuni de foc din poziții de lansare folosindu-și capacitatea de a lansa și părăsi rapid poziția de tragere -”trage și pleacă” / ”shoot – and – scoot”, crescându-și astfel capacitatea de supraviețuire pe câmpul de luptă.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

#HIMARS
#Romania
#Polonia
#NATO

Leave a Reply