Comandantul Forțelor Americane din Europa (USEUCOM) a avertizat miercuri în fața Congresului SUA că Ucraina va fi depășită cu un raport de 10 la 1 de Rusia în câteva săptămâni dacă SUA nu aprobă fonduri suplimentare pentru ajutorul militar, care e blocat în Congres.
Generalul Christopher Cavoli, care conduce Comandamentul European al SUA (USEUCOM) și este Comandantul Suprem Aliat al NATO (SACEUR), a declarat Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanților că avantajul artileriei Rusiei asupra Ucrainei se va dubla în curând, permițând Ucrainei să tragă doar un singur obuz ca răspuns la 10 obuze ale Rusiei.
„Situația este extrem de gravă”, a spus el. „Cel mai mare ucigaș de pe câmpul de luptă este artileria… și dacă Ucraina ar epuiza muniția, ar epuiza pentru că noi am încetat aprovizionarea.”
SUA furnizează „partea leului” obuzelor de artilerie de calibrul 155 mm Ucrainei și este, de asemenea, principalul furnizor al apărării aeriene terestre a țării – „cele mai critice lucruri de pe câmpul de luptă”, a spus Cavoli.
Frecventele atacuri cu rachete pe scară largă ale Rusiei asupra Ucrainei sunt de așteptat să devină mai devastatoare, pe măsură ce oferta Ucrainei de interceptori pentru apărarea aeriană se reduce, a spus el.
„Aceste atacuri ar paraliza absolut economia și societatea civilă, precum și Armata Ucrainei dacă nu ar fi apărate împotriva lor”, a spus Cavoli.
Fără furnizarea de către SUA de interceptori, asta se va întâmpla, a spus SACEUR.
Cavoli a făcut evaluarea războiului de doi ani, deoarece un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel, care a trecut de Senat în februarie, a continuat să fie blocat de Republicani în Camera Reprezentanților. Casa Albă a cerut suplimentarea fondurilor pentru Ucraina încă din octombrie 2023. Senatul a trecut acest proiect al administrației Biden.
Președintele Camerei, Republicanul Mike Johnson, a indicat că va aduce proiectul de lege suplimentar la vot, dar ritmul lent a înfuriat mulți parlamentari și a determinat eforturi de a obține un vot fără aprobarea lui Johnson.
Între timp, militarii ucraineni își raționalizează obuzele de artilerie în perspectiva epuizării proviziilor, a spus Cavoli. Acum sunt depășiți de ruși cu proporția de cinci la unu la folosirea muniției de artilerie.
Întârzierea sprijinului american pentru Ucraina a dat deja Rusiei un avantaj, potrivit adjunctei Secretarului Apărării, Celeste. Wallander. Forțele ruse au făcut progrese, deoarece ucrainenii sunt forțați să decidă ce să apere mai întâi, iar atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene „dăunează cu adevărat” rețelei electrice a țării.
„Deja vedem efectele eșecului de a trece prin Congres ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina”, a spus ea.
Cavoli a spus că este optimist că Ucraina va putea menține în acest an teritoriul pe care îl controlează în prezent, dar numai dacă SUA și alți aliați mențin un flux constant de aprovizionare.
„Ucraina rămâne aproape în întregime dependentă de sprijinul extern pentru a rămâne în această luptă”, a spus el.
„Severitatea acestui moment nu poate fi exagerată. Dacă nu vom continua să sprijinim Ucraina, Ucraina ar putea pierde”, a concluzionat generalul Cavoli.

Leave a Reply