Liderul grupului ALDE (liberali) din Parlamentul European (PE), fostul premier belgian Guy Verhofstadt, un susținător al ideii Europei federaliste, a fost desemnat joi să conducă din partea legislativului european negocierile cu Marea Britanie privind Brexitul, transmite AFP.

‘Este o onoare să fiu numit negociator șef pentru Brexit al Parlamentului European, care va juca un rol central în acordul ce va rezulta în urma articolului 50 și în orice viitor acord între UE și Regatul Unit’, a scris Verhofstadt pe Twitter.

Conform unui comunicat al PE, el va ‘ajuta la pregătirea poziției PE la negocieri, în consultare strânsă cu conferința președinților’ grupurilor politice din legislativul european.

Verhofstadt este al doilea belgian care se alătură echipei ce va negocia cu Marea Britanie condițiile ieșirii acesteia din blocul comunitar. Compatriotul său Didier Seeuws va conduce aceste negocieri pentru Consiliul European, în timp ce francezul Michel Barnier va avea același rol pentru Comisia Europeană.

Însă europenii încă așteaptă ca guvernul de la Londra să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul ieșirii unei țări din Uniunea Europeană. Premierul britanic, Theresa May, a precizat că acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul anului, în pofida insistențelor responsabililor europeni ca demersul să fie inițiat cât mai repede.

European convins și candidat de mai multe ori la președinția Comisiei Europene, Guy Verhofstadt nu și-a putut împlini acest obiectiv din cauza opoziției mai multor state, Marea Britanie fiind una dintre ele.

În hemiciclul de la Strasbourg, el este un adversar îndârjit al lui Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic eurosceptic UKIP și unul dintre conducătorii taberei pro-Brexit la referendumul din 23 iunie. Verhofstadt i-a atacat adesea pe susținătorii acestei tabere, mai ales prin mesaje pe Twitter.

‘Partizanii Brexitului par să nu aibă habar de ceea ce trebuie făcut. (David) Cameron, (Boris) Johnson și (Nigel) Farage se comportă ca niște șobolani care părăsesc corabia’, a apreciat Verhofstadt pe 5 iulie, după ce britanicii au votat, la referendum, majoritar pentru ieșirea din UE.

Referindu-se la acest proces, el și-a exprimat punctul de vedere într-un comunicat emis de grupul său politic din PE pe 24 iulie. ‘Noua relație între Marea Britanie și Uniunea Europeană poate fi numai o relație în care Regatul Unit are un statut de asociat cu mai puține obligații, însă în egală măsură și cu mai puține drepturi’. ‘Iar dacă acest lucru nu este posibil, poziția de repliere va fi un acord comercial obișnuit’, a indicat Verhofstadt citat de Agerpres.

Foto : In luna August, la Arezzo, m-am intalnit cu liderul ALDE

4 COMMENTS

 1. Dle Radu Tudor, off topic :), multumesc Dlui Gadea pentru momentul Michael Jackson, asta da surpriza 🙂 SPLENDID!, m-am lipit de tv efectiv 🙂 :).
  Cine se gandea la Iliescu atunci? Michael cucerise Romania hahha, asta e adevarul.
  Cu sau fara Iliescu, MJ avea Romania la picioare wow! cine nu a trait LIVE acele momente a pierdut EXCEPTIONALUL, asta e definitia.
  Iliescu isi facea imagine cu MJ?, prostii!…. poate ar fi visat asta hahah, dar nu, ochii erau atintiti NUMAI la MJ, sincer Iliescu era intr-un con de umbra -eclipsat total by THE KING! lol
  Daca MJ ar veni azi in Romania nimeni nu ar stii cine mai este Iohannis……. haha.
  Nimeni, nimeni nu se ridica la nivelul si magnitudinea lui MJ, de aceea l-au primit toti presedintii lumii cu ONORURI!
  Iliescu – Michael Jackson: ” om de o mare sensibilitate şi un mare talent”, …
  Felicitari Presedintelui Ion Iliescu -cand vezi /cunosti o SUPER VALOARE ARTISTICA recunosti acest lucru si o exprimi in fata lumii intregi.
  Hey, btw :), sper la mai multe momente MJ la Antena3 🙂 Great!!!

 2. Cred ca următorul dosar DNA il va agata si pe d-sa (Verhofstadt) si pe buna dreptate, ca bietul om a carat in spate campania PNL la europarlamentarele din 2014 precum calul de povara. E drept ca s-a ales cu o bată pe spinare din partea beneficiarilor, trecuți cu sustinerea lui cu tot la adversar/PPE, dar si bâtele pe cocoașa sunt o plata, nu? Ce succes pe DNA daca-l baga la “corupți” pe distinsul negociator al condițiilor Brexit-ului, nu se mai atinge nimeni din UE de problema si rămâne Anglia sa negocieze cu ea însăși pâna se scufunda Europa in Marea Manecii.

Leave a Reply