Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că incidente cum a fost cel în care au fost implicate miercuri deasupra Mării Negre avioane militare americane și ruse demonstrează necesitatea de a căuta forme de cooperare cu Rusia, transmite agenția EFE.

Ieri am avut un nou incident legat de comportamentul riscant al avioanelor ruse, care au zburat foarte aproape de un avion american în spațiul aerian internațional. Iar astfel de incidente sunt periculoase, întrucât pot conduce la accidente grave. Și trebuie să evităm să ajungem la pierderea controlului’, a menționat joi Stoltenberg într-o declarație dată în timpul vizitei pe care o efectuează în Georgia.

Vorbind în fața studenților la Biblioteca Parlamentară din Tbilisi, secretarul general al NATO a insistat că incidentele de acest fel reprezintă ‘unul dintre motivele pentru care examinăm cum să dezvoltăm mecanisme de diminuare a riscurilor, astfel încât relațiile noastre cu Rusia să fie transparente și predictibile’.

Pentagonul a anunțat miercuri că un avion american de recunoaștere a fost interceptat periculos deasupra Mării Negre de un avion rus de vânătoare SU-27, care a trecut foarte aproape de aparatul american, un oficial militar de la Washington, citat de Reuters, afirmând că distanța dintre cele două avioane a fost la un moment dat de numai trei metri.

Rusia a confirmat incidentul, dar a susținut că a recurs la interceptarea unor avioane americane de tipul P-8 Poseidon pentru că acestea din urmă s-au apropiat prea mult de frontiera rusă la Marea Neagră, scrie Agerpres.

 

6 COMMENTS

  1. Cu ce a fost mai riscant comportamentul avioanelor ruse de patrulare decit cel al avionului american de “observatie”? (Oare de ce nu-i spunem pe nume?)
    Cum ar fi procedat avioanele de patrulare americane daca un avion rus DE SPIONAJ s-ar fi “ratacit” in apropierea granitelor USA?

  2. incident obisnuit. frecvent avioanele de spionaj americane merg, in cel mai bun caz, la limita internationala a sptiului aerian al unei tari unde vrea sa faca “observatii” mai precis spionaj. la fel procedeaza si rusii. sa ne amintim numai de evenimentele din preajma granitelor angliei sau tarilor baltice. vorba lui obama prin campaniile electorale if you can… sau forward…cum washington times a denunţat rezonanţele marxiste ale sloganului de campanie asemuindu-l cu o publicatie fondata de lenin vpered ( nu stiu limba rusa e preluare din mass media) vedem ce legaturi trainice si ce asemanari sunt intre cele doua puteri fie ele reprezentante ale capitalistilor sau comunistilor. acum nu ca rusii ar mai fi comuniiti dar suna frumos pentru o parte din mass media.daca ne gandim ca rusii mai incep si niste exercitii militare prin marea neagra vedem cam cum raspund la lucruri similare facute de americani si aliatii lor in aceeasi regiune a marii negre. devine din pacate periculos ce se intampla si nu pentru ca un avion de spionaj american e controlat de un avion de vanatoare rus. devine periculos pentru ca in baznul marii negre sunt din ce in ce mai multe arme care apartin celor doua parti. si unde sunt arme multe, nave, avioane etc pot sa apara destule incidente mai mult sau mai putin grave. daca ne gandim la faptul ca totusi rusii nu au ripostat militar dur atunci cand un terchea berche pentru ei din punct de vedere militar, turcii, cu aprobarea americanilor, au doborat un avion militar rusesc in siria, ce se intorcea la baza dupa ce bombardase pozitiile teroristilor isis atunci e clar ca de multe ori e vorba doar de o propaganda ieftina, poate deloc dezinteresata, cu privuire la cat de rai si ce pericol il reprezinta rusii. normal, spre deosebire de americani, care distrug tari ca sa introneze democratia si statul de drept. irak, afganistan,siria, egipt, libia etc cam despre asta e vorba.

Leave a Reply