Analiza pe care am publicat-o in www.truestoryproject.ro

În discursul său anual, președintele Rusiei Vladimir Putin a lansat un avertisment Occidentului să nu treacă „linia roșie” față de Rusia. N-au uitat să menționeze că „linia roșie este acolo unde o trasăm noi”.

Să analizăm afirmațiile lui Putin și să facem un mic exercițiu de memorie.

În timpul unei uriașe amplasări militare a Rusiei la granița de Est a Ucrainei, a reînarmării peninsulei Crimeea și a stabilirii de la sine putere a unei zone interzise din punct de vedere militar la nordul Mării Negre, Putin vorbește de „linia roșie”. Pare un soi de linie șerpuită de demarcație, o frontieră mobilă, fluidă, pe care Rusia o mișcă exact unde vrea ea, peste granițele țărilor, peste independența lor, peste dreptul internațional, peste orice.

Nu cred să existe în istorie vreun jucător de bambilici cu granițele țărilor mai mare decât Rusia. Le-a desenat, le-a șters, le-a modificat, le-a invadat, le-a invalidat, le-a batjocorit, le-a reluat la mișto in toate timpurile, de la apariția URSS până azi. Zeci de țări sunt victimele acestei pofte nestăvilite a Rusiei pentru teritoriile altora, deși suprafața ei e una din cele mai mari din lume.

soldat rus

Sursă foto: Emerging Europe

 

Despre ce linie roșie vorbește Putin, rățoindu-se la Occident?

Despre linia roșie trecută in 1992 prin ocuparea ilegală militară a Transnistriei, când au fost uciși sute de români? Și s-a declarat acolo o așa zisă republica susținută și recunoscută doar de Moscova?

Despre linia roșie de la Summit-ul OSCE de la Istanbul unde Rusia și-a luat angajamentul să-și retragă trupele din Republica Moldova (Transnistria), lucru pe care nici până azi nu l-a făcut?

Despre linia roșie a raptului teritorial asupra Ucrainei, căreia i s-a furat pur si simplu Peninsula Crimeea în 2014, peninsula pe care tocmai Moscova i-o oferise in anii ‘50? Vedeți de ce vorbesc eu de bambilici cu frontierele?

Despre linia roșie a invadării Estului Ucrainei în 2014, unde peste 13,000 de ucraineni au fost uciși până azi pentru că vor să-și apere teritoriul furat de Rusia?

Despre linia roșie a invadării Georgiei în vara anului 2008, când au fost uciși sute de georgieni pentru că s-au opus ocupației militare rusești din regiunile Oseția si Abhazia?

Despre linia roșie a lansării unor operațiuni de război pe teritoriul NATO? Prin comandouri GRU care otrăvesc, asasinează și aruncă în aer obiective?

nato steag

Sursă foto: Atlantic Council

 

Despre linia roșie a lansării unor operațiuni ample de război hibrid și atacuri cibernetice asupra spațiului occidental prin celebrele unități cyber ale GRU, APT28 și Fancy Bear?

Despre linia roșie a unor atacuri sistematice asupra sistemelor electorale din SUA și alte țări occidentale?

Despre linia roșie a pătrunderii non stop în spațiul aerian NATO al aeronavelor și navelor Federației Ruse, în ultimii 10 ani?

Despre linia roșie a finanțării cu bani rusești a partidelor populiste, extremiste, fals suveranist-naționaliste din Romania și alte state europene?

Linia roșie s-a făcut cam neagra, Vladimir Vladimirovici. Și seamănă al naibii de mult cu toate celelalte linii, ale lui Vladimir Ilici, Iosif Visaronovici, Nikita Sergeevici sau Leonid Ilici.

Rusia este din nou URSS și se comportă ca pe vremea Războiului Rece. Orice dorințe de independență, democrație și libertate în apropierea sau în interiorul granițelor sale îi da un fior de urs mahmur si violent.

Să luam aminte și să acționăm în consecință. Noi, cei din NATO și UE.

Leave a Reply