Comisia Europeană a publicat pentru prima dată o listă de medicamente critice, în cadrul unei actualizări a legislaţiei care reglementează industria farmaceutică pentru a evita penuriile, informează Reuters marţi.

Agenţia respectivă menţionează că este cea mai mare modificare din ultimele două decenii a legilor Uniunii Europene privind un domeniu cu o cifră de afaceri de 136 de miliarde de euro.

“Includerea pe listă nu este un indiciu că un medicament nu va fi disponibil în viitorul apropiat. Mai degrabă indică importanţa vitală a evitării penuriilor pentru medicamentele respective”, a explicat Comisia.

Pe lista Agenţiei Europene pentru Medicamente figurează medicamente esenţiale generice, de la antibiotice simple cum ar fi amoxicilina, analgezice ca morfina sau insulina pentru tratamentul diabetului. Apar şi unele vaccinuri – printre altele, împotriva rujeolei, hepatitei B sau tetanosului.

“Lista Uniunii este întocmită pe faze, iar publicarea primei versiuni a listei Uniunii marchează încheierea primei faze. În 2024 revizuirea va continua şi se va extinde la alte medicamente autorizate în UE care nu au fost deocamdată incluse în prima versiune”, a precizat CE, citata de Agerpres.

Leave a Reply