Ce și cum trebuie să mâncăm de Sărbători?

Perioada sărbătorilor de iarnă este una a bucuriei și generozității, dar și a meselor alături de cei dragi. Deseori, acestea sunt îmbelșugate, ceea ce predispune la excese alimentare. Consumul mare de mâncare și combinația de alimente grase, greu digerabile, deserturi și alcool pot provoca probleme digestive, hepatice și biliare, cu manifestări foarte neplăcute, precum greața, vărsăturile, starea de rău și senzația de oboseală. De asemenea, persoanele care au ținut post și trec brusc la o dietă bogată în alimente grele nu lasă timp organismului să se adapteze, ceea ce crește riscul de probleme digestive.

Pentru a evita indigestia și celelalte probleme asociate alimentației excesive, este important să reținem și să aplicăm o serie de recomandări. În primul rând, trebuie să existe moderație atunci când vine vorba de consumul de alimente. Porțiile trebuie să fie mici și nu trebuie făcute combinații care ar putea să producă unele reacții nedorite ale organismului.

Alimentele din carne conțin multe proteine, ceea ce înseamnă un efort suplimentar pentru rinichi, care curăță sângele de substanțele rezultate din procesarea proteinelor. De aceea, se recomandă limitarea cantității de carne consumate, de preferință prin asocierea preparatelor din carne cu legume, verdețuri sau salate. Fibrele ajută digestia, contribuie la un tranzit intestinal normal, favorizează dezvoltarea bacteriilor bune și oferă rapid senzația de sațietate. Supele și ciorbele de legume ajută la obținerea rapidă a senzației de sațietate și au un aport important de nutrienți.

Păstrarea alimentelor și calitatea ingredientelor sunt, de asemenea, importante. Riscul de perisabilitate a anumitor alimente este ridicat, în special a celor nepreparate termic, precum maioneza. Consumul de alimente alterate poate provoca enterocolită. De aceea, mâncarea trebuie depozitată la frigider, în compartimente cu temperaturi potrivite, imediat după gătire și răcire. Chiar dacă după sărbători rămân multe preparate, acestea nu trebuie păstrate multe zile, în special dacă sunt perisabile. P

O altă recomandare importantă este legată de activitatea fizică. Pentru a ajuta digestia și a preveni depunerea de țesut adipos, medicii recomandă efectuarea de activități fizice zilnice, cel puțin 30 de minute. Totuși, în cazul în care apar urgențe medicale din cauza alimentației, este important de știut că pacienții se pot adresa Spitalului Clinic SANADOR, singurul spital privat multidisciplinar din București care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe (CPU). Acesta funcționează nonstop cu 22 de linii de gardă, iar medicii de aici au acces continuu la investigații performante. Astfel, orice urgență este rezolvată într-un timp optim. De asemenea, SANADOR dispune și de un Serviciu de Ambulanță, cu flotă de ambulanțe proprii, disponibil 24h/24.

Leave a Reply