Biris si Dragu, tusea si junghiul de la Finante..

 

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş, care s-a aflat la originea unui proiect controversat de modificare a Codului Fiascal, ce a dus la demisia sa, a afirmat joi seară, la Realitatea TV, că ministrul Anca Dragu avea cunoştinţă despre proiectul de modificare, chiar dacă nu ştie dacă era la curent cu toate detaliile acestuia.

“Este greu de ştiut dacă a citit fiecare virgulă, dar ideile principale au fost discutate intern”, a afirmat Biriş.

Fostul secretar de stat consideră că proiectul a fost înţeles greşit, de aceea şi ministrul l-a respins.

“Primele critici au apărut după trei ore. Cum poţi să înţelegi un proiect de 100 de pagini în trei ore? (…) Când a spus că nu recunoaşte un proiect despre creşterea taxelor, s-ar putea să fi crezut că este alt proiect. Acest proiect nu este despre creşteri de taxe”, a spus Biriş.

El îşi asumă, însă, greşeala de a nu fi planificat consultarea cu “formatorii de opinie” înainte de publicarea proiectului, pentru ca acesta să fie mai bine înţeles.

Biriş susţine în continuare proiectul, care ar fi fost primit pozitiv de către mediul de afaceri.

Într-unul dintre proiectele publicate se propune o amnistie fiscală pentru averile nejustificate de până la un milion de euro, contribuabilii primind o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declare aceste sume la Fisc şi să plătească impozit de 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%.

De asemenea, proiectul prevede majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS.

În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla.  Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor.

După apariţia în presă, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a respins proiectul de act normativ, fără a preciza dacă acesta a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei.

“Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii”, arată o reacţie transmisă News.ro.

 

5 COMMENTS

  1. Discutia era daca Dragu ar fi aprobat acel proiect nu daca stia sau nu de existenta lui…Informatia asta e o frectie la picior de lemn.Dragu a spus ca n-ar fi aprobat aceasta schita de proiect de lege aici se termina orice discutie serioasa si tot de aici incep speculatiile menite sa zapaceasca lumea.

  2. Un nenorocit miliardar in lei noi…de acord ! Totus numai un bou ar crede ca asta a facut proectul ala de lege de capul lui …asta vine dupa incercarea de impozitare a vaduvelor veteranilor dupa scaderea salariilor prof dupa mizeria cu plata garzilor la medici…..deci finantele vor in general sa TAIE TOT CA SI REGIMUL CHIORULUI ….Cine crede ca doar acum si doar Biris estevprostovan rau ….!

  3. a fost un mare manager! stia ca copiii se nasc la noua luni si a convins noua femei sa nasca un copil intr-o luna, muncind sustinut :))
    bine, Dna ministru Dragu cand a vazut din raport ca copiii se nasc in luna a noua a crezut ca se nasc toti in luna septembrie!!
    cam asa si cu ideea lui despre taxe, daca ma’ntelegeti

Leave a Reply