Dat fiind acest precedent, Romania este obligata sa ceara acelasi lucru !

Grupul american Raytheon a anunţat vineri că a înaintat Poloniei oferta sa de compensaţie industrială (offset) şi de transfer de tehnologii legată de o eventuală achiziţie de baterii sol-air Patriot, un contract estimat la circa 7 miliarde de euro, transmite AFP.

‘La 13 octombrie, compania Raytheon a transmis o ofertă guvernului polonez. Oferta noastră cuprinde descrieri precise ale proiectului şi scrisori de intenţie cu destinatarii transferului de tehnologii’, în principal companiile legate de PGZ, holdingul polonez de stat din industria de apărare, indică un comunicat al grupului american, citat de agenţia poloneză PAP si Agerpres.

Aceste înţelegeri ‘vor permite crearea unui număr important de locuri de muncă’, se menţionează în comunicat.

Conform unui memorandum de înţelegere semnat la începutul lunii iulie, guvernul american a dat undă verde vânzării către Polonia de baterii sol-air Patriot.

Prima livrarea ar putea avea loc în 2022 şi ar consta din două baterii, echipate cu sistemul de comandă IBCS (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) de acelaşi nivel cu cel utilizat de armata americană. Primele două baterii nu vor avea însă în dotare radare de 360 de grade, care vor fi livrate ulterior.

Polonia a anunţat în ianuarie marile linii ale programului său de achiziţii de armamente în 2017, care mai include, pe lângă sisteme de apărare antiaeriană, şi submarine, elicoptere şi, probabil, un ‘număr important’ de avioane de luptă F-16, în contextul consolidării flancului estic al NATO.

Experţii sunt de părere totuşi că aceste achiziţii ar putea fi amânate cu mai mulţi ani.

3 COMMENTS

 1. Inseamna ca habar n-aveti care e diferenta intre Polonia si Romania. Va zic eu: Polonia n-a stat in genunchi in fata americanilor! Si cind a avut ceva sa le spuna, le-a spus-o cu subiect si predicat, public: “Polonia nu va mai accepta…” Ati uitat?
  Pacat ca nu mai avem oameni ca Adrian Paunescu:
  “Dacă renunţi la luptă n-ai ce să mai aştepţi,
  Nimica nu se face-n poziţie de drepţi”
  Noi nici macar in pozitie de drepti nu stam, ci in genunchi! Din genunchi nu poti sa ceri decit “iertare”!

 2. Romania nu negociaza niciodata nimic.
  Accepta totul din pozitia de gudurare maxima. Lasa ma ca daca noi acceptam tot dar tot o sa fie si ei baieti buni cu noi…
  Si pe urma se mira ca nu da nimeni doi bani pe ea.
  ————
  Odata un roman care lucra in vest s-a dus nervos la seful lui si I-a spus ca isi da demisia. L-a intrebat seful de ce si romanul I-a spus : pentru ca in cinci ani nu mi s-a dat si mie o functie mai mare, n-am fost avansat nu s-a marit salariul.
  Seful lui s-a uitat uimit si l-a intrebat” Pai n-ai cerut niciodata o functie mai mare si un salariu mai mare !! Am crezut ca astea sunt limitele tale si nu vrei sa te angrenezi in mai mult.

  Si asta pentru ca romanul nu vroia sa-si supere sefu…sau cel putin asa imagina el !

Leave a Reply