Tribunalul București se va pronunța pe 30 octombrie în dosarul în care Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, a fost judecat pentru trafic de influență.

La ultimul termen al procesului care a avut loc vineri, Vasile Blaga a declarat că este nevinovat și a solicitat să fie achitat.

“Toți martorii au declarat în instanță că nu mă cunosc. Hăhăianu a declarat că nu mă cunoaște și că nu am intervenit pentru numirea lui. Cum puteam face trafic de influență pentru cineva pe care nu îl cunosc? Au spus că mi-au dat bani în sediul din Modrogan, nr. 22, când eu nu am avut niciodată birou acolo. Să nu știi când ai dat bani, unde i-ai dat și să minți cu nerușinare. Sunt complet nevinovat”, a spus Blaga în ultimul cuvânt în fața instanței.

La ieșirea din sediul tribunalului, Blaga a fost întrebat de jurnaliști care ar fi fost motivul pentru care Gheorghe Ștefan l-a denunțat la DNA.

“Să rămână cu banii și cu mai puține pedepse. Nu e vorba de politică”, a răspuns Vasile Blaga.

Pe de altă parte, un procuror DNA a cerut judecătorilor condamnarea lui Vasile Blaga la închisoare și confiscarea sumei de 700.000 de euro pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

“La aplicarea pedepsei, vă rugăm să aveți în vedere poziția nesinceră a inculpatului și gravitatea faptei. De asemenea, vă rugăm să-i interziceți inculpatului dreptul de a mai avea calitatea de membru în formațiuni politice, în Parlament și să ocupe demnități publice”, a mai solicitat procurorul.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

“În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009 în cadrul PDL a existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

“Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să ‘cotizeze’ pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ștefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (…) a fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică spre diverse societăți indicate. (…) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arată DNA, potrivit Agerpres.

 

7 COMMENTS

 1. Pai Basescu de ce face acest joc anti Kovesi ? Mai are un pic si face pasul si in studioul A3 ! Direct sau prin interpusi,unii mai mici chiar au trecut pe acolo cu lectia bine invatata…Nu mai avem tabere politice la extremitati gen basist vs antibasist,pesedist vs pmpist,antenist vs labeunist …Acum avem tabara posibililor puscariabili plus cei care au fost pe acolo si rabufnesc simtindu-se nedreptatiti si cei care vor sa se faca totusi o ordine in societate,sa nu dam in haiducie,in anarhie,sa mai existe un control asupra infractionalitatii care se pare ca incepe sa scape de sub orice control….Aici suntem. Pacat !

  • Problema este ca nu se va face nimic,decat balamuc si multa vrajeala,pentru ca si cei din a doua echipa,in frunte cu Kiovesi si omul sau ,Iohannis,fac parte tot din prima echipa.Dar de unde sa stii tu ?

 2. Vaiiiii se dau toti fecioare -virgine. Toti au facut trafic de influenta, contracte preferentiale etc…. desigur pentru partid si comisionul lor personal asigurat in buzunar.
  TOTI absolut toti, la nivele inalte au tras sfori, se stie, au senzatia ca romanii sunt prosti si nu au vazut jaful si hotia.Gasti si cumetrii, buni prieteni cand era vorba de banul public. Daca nu furau atata, ramanea dracu’ ceva si in economia asta ca sa se asigure salarii si pensii corecte!. Mama voastra de nemernici!
  Dar ii durea pe ei in cot, nici acolo, ei dirijau robinetul de bani si “plangeau” cu lacrimi de crocodil in fata presei ca nu sunt bani de mariri pentru fraieri, adica POPOR, in schimb aveau ei bani cu mormanul sa traiasca in lux, sa-si faca concedii exotice, etc…..
  NISTE ORDINARI -scarba totala!.
  DNA -ul si Codruta s-au luminat acum ca astia au facut excrocherii?Hai nu zau? La vremea aia cand se petreceau smecheriile, DNA avea orbul gainilor!. Nu, Doamne fereste! doar se faceau ca ploua!. Stiu, ei aveau treaba cu batranele care vindeau leustean, astea erau vinovate de dezastrul Romaniei.
  Hai Codruta sa vedem banii inapoi de la toti hotii! Da, stiu sa nu ii deranjati prea tare! Lasa sa isi pastreze banii in conturi pe afara si in propietati luxoase, sa nu cumva sa ii scuturati, caci totul e de fatada, mimati lupta anti -coruptie excelent!
  Continuati tot asa, oricum nu va mai crede nimeni!. NIMENI!
  V-ati batut joc de tara si de noi, toti in cardasie si prietenii. Ce mai face Ghita?.

 3. Nu cumva identic s-a întâmplat şi cu madama-soţia care se plângea de ”boli grave” cea cu 2 copii de când a intrat la brutărie pt.4-5 ani? Nu erau tot pentru alegeri ”clanul B”? Nu se mai satură de furat prin lege şi pe lângă lege? Am bănuit că până şi hârtia igienică o primesc de pomană(poporul nu are cu ce trăi şi ei nu contenesc cu beneficiile în scop propriu pentru familile şi casele lor)…se dovedeşte a fi realitate! Cine răspunde pentru tăierile salariale neconstituţional şi toate în scop propriu? Uitaţi-vă la momentul de faţă când spun de ani de zile că măresc punctul de pensie la 45%, au murit pensionarii aşteptând mărirea procentului şi tot la sfântul aşteaptă! Toţi dar absolut toţi politicienii au promis legea salarizării şi ce să vezi în practică, au mărit tot celor din politică şi administraţiilor locale! Pentru ce? Doar ca să nu facă nimic constructiv în funcţia sau scaunul ocupat?
  Concret: angajaţii au curăţat copacii înainte de paşte anul ăsta , nici la ora actuală nu au golit terenul de crengi şi nici locatarii nu au voie deoarece sunt amendaţi! Asta ce înseamnă? Mărirea salariilor e un stimulent pentru a nu finaliza lucrarea? Şi nu e doar asta!
  Pare a fi un plan bine coordonat şi controlat pentru distrugere(de mult timp spun asta/asta simt şi văd)!
  Vezi zilele astea au venit ame(â)rlicanii pentru condiţionări în afaceri strict pentru ei, madam sfânta dna nu se sesizează pentru acţiunile am(â)rlicanilor privind traficul de influienţă? Cel puţin acum cer pe faţă şi nu cum s-a întâmplat în 1999-2000-2001 de ne-am trezit întro batjocură şi hatababură din care nu mai vedem luminiţa de la capătul tunelului fiindcă suntem obligaţi să privim răsăritul soarelui dinspre apus şi nu din zona reală de unde răsare!

 4. Atrocitatile DNA….Kovesi a facut si acum acest dosar la comanda. Cum de nu o demonizati si cu acest dosar. Ma tot mir

 5. Udrea: “Coldea si Maior stiau ca Voiculescu va fi condamnat !!! ” Da mami,mai stiau si cine a comandat condamnarea ! Tu evident ca nu stiai asta,ocupata fiind cu greutatile ministerului …

 6. Din doua, una: ori Kovesi se da imparțială și-l trimite pe liderul “penelist”Blaga la mititica pe vreunul din “culoarele” judiciare folosite și-altădată, ori dosarul are ceva probe materiale in el, nu doar denunțuri și compuneri fanteziste in stilul obișnuit al procurorilor DNA și permite sa se dea un verdict adecvat acuzațiilor. Basescu n-are nici un scrupul in a se lepăda de uneltele credincioase, PNL-ul e îngropat in lașitate și, probabil, nu prea doritor sa se scufunde și mai rău din cauza pietrelor pedeliste, încă neasimilate, care-i atârna de gât Iar Blaga, Catană bătrâna, știe ca nu face sa-ți dărâmi singur șandramaua in cap când, oricum, vine cutremurul. Va nega și va răbda, vârsta ii va permite sa iasă condiționat și, dacă se pun și codurile, înapoi, pe picioare, va putea sa facă apeluri pana-i vara la balamuc, dacă nu la zdup, pe toți cei care l-au înfundat. Și banii? Dacă nu-s îngropați la tata Lascu, la țara, or fi in alta gaura, tot atât de inaccesibila; oricum, nu contează, ca fortele lui Kovesi n-a fost niciodată recuperarea vreunui prejudiciu iar lui Johannis nu-i pasa decât de găurile din terenul de golf.

Leave a Reply