Home Articole Ludovic Orban, premierul din umbră

Ludovic Orban, premierul din umbră

4500
18

Shadow cabinet, o practica larg raspandita in democratiile occidentale, model pentru opozitia romaneasca. Liderul PNL isi asuma rolul de premier din umbra. Sper sa nu rateze oportunitatea de a numi cat mai multi PDL-isti in cabinetul Orban. In frunte de reputatul parlamentar Roberta Anastase…

Ludovic Orban şi-a asumat postura de candidat la funcţia de premier din partea PNL. Anunţul a fost făcut la RFI de către deputatul liberal Cezar Preda. El spune că formaţiunea sa va organiza proteste de stradă până la dezbaterea moţiunii de cenzură în Parlament.

Este PNL pregătit să vină la guvernare, dacă moţiunea de cenzură va trece? „Dvs. primiţi în general răspunsuri din acestea şablonate: bineînţeles, suntem pregătiţi, venim la guvernare, avem echipele făcute. Eu nu sunt în vârful PNL şi nu pot să ştiu meandrele acestea, dacă PNL are pregătită echipa cu care să conducă România acum. E drept însă că bâlbâiala aceasta a PSD şi a liberalilor din ALDE a făcut în aşa fel încât în posibilitatea că acest Guvern pică, să se schimbe majoritatea, scrie hotnews.ro. Şi cum lucrurile se fac pe repede înainte în România, presupun că şi o asemenea ipostază va conduce la formarea şi la închegarea unei coaliţii care să dea un Guvern României, dar e puţin probabil. Eu sunt un om politic cu experienţă, spun eu şi nu intru în asemenea speculaţii şi pronosticuri că putem schimba majoritatea parlamentară”, declară Cezar Preda.

Are PNL o propunere de premier? „Un partid care n-are propunere de premier nu poate fi dus în zona partidelor mari, decât în zona partidelor mici. Bineînţeles că preşedintele partidului nostru şi-a asumat această postură, în condiţiile în care va exista o majoritate”, spune deputatul PNL.

18 COMMENTS

 1. As prefera sa vina la guvernare o echipa din experti in domenii,responsabili,decenti si CINSTITI ! Nu politicieni,nu “oameni de incredere”,nu beizadele,nu agramati caratori de serviete,nu indivizi dependenti de buzunareala banului public…NU tot din astia.Ia sa vedeti ce bine ne va merge daca asta se va intampla vreodata dupa ce am ajuns atat de indatorati si cu infractorii la loc de mare pret.

   • Fusera dar in lesa lui Dragnea si Tariceanu…Chiar si asa nu s-au descurcat rau in cateva ministere.Nu spun sa fie de la PNL sau USR,sa fie de unde s-o nimeri dar sa se respectre criteriile de competenta,cinste si respect pt banul public si pentru cei care fac eforturi sa-l produca.

    • Bai papagale, de-aia facea ceolos rectificare pozitiva cind el era pe minus, din cauza lui Dragnea? De-aia facea distrusul ala absorbtie zero la fonduri europene, zero, ba, adica nula, adica nimic, din cauza lui Tariceanu? Eu nu cred ca poate fi legal sa fii atit de prost, dar chiar asa de prost incit sa debitezi astfel de enormitati. DNA , sa vina sa te ia, ca ai facut 8 clase dind spaga, coruptule care esti!! Ca altfel nu se explica …

    • Prietene, intr-un minister, aia de fac documentatia nu sunt nici Tudose, nici Orban…Daca tu crezi ca Gherghina schimba costumul cand se schimba Ministrul de Finante, atunci… bine !
     Cu lozinci, toti parem inteligenti…

 2. E prin umbra cand e soarele pe cer,si,cum soarele e ‘disparut’ ramane sa intuim umbra lui…Mircea la Cozia :))) putreda !

 3. Ar fi interesant de văzut un guvern Orbán, mai ales in privința politicilor culturale pe care le va declanșa, dintre care se ițește deja festivalul “Cântarea lui Johannis”, numai bun sa unească poporul in vederea Centenarului. In alta ordine de idei, ar fi interesant de văzut cum se va schimba atitudinea președintelui fata de “penali” odata ce-ar instala ca premier un penal de-al “lui”, bănuiesc ca va lansa conceptul penalului “recuperat” de “justiție” fără a se fi zbătut sa se apere după ce coana Kovesi va renunța, amabila, sa-i mai hăituiască premierul.. Si dacă va mai vedea “elefanți” prin palatul Victoria, aceia vor fi exclusiv creatia foștilor pesediști (Grindeanu, flexibil cum e, poate intra in orice guvern) strecurați printre miniștrii “lui”, prin urmare va constitui un motiv pentru remanierile necesare in caz de eșec al politicilor “liberale”impuse de guvernul pe care și l-a dorit. Lăsând gluma laoparte (deși starea de gluma proasta, instalată odata cu moțiunea de cenzura a PSD împotriva propriului guvern, va fi greu de anulat) un guvern Orbán este un guvern minoritar din pornire și nu va duce decât la alegeri precipitate, asta in cel mai bun caz (in cel mai rău, la dictatura, pe care, zău așa, nu-l văd pe Johannis capabil s-o susțină fără ajutor serios din partea armatei unde,pe moment, domnește misterul, ca poziție politica, evident). O soluție nesigura, deci, pe care am văzut-o adesea aplicată fără succesul scontat—cel mai recent caz fiind al Theresei May care și-a slăbit majoritatea parlamentara in loc s-o întărească in ciuda experienței și istetimii (acumen) politice atât a personajului cât și a partidului pe care-l conduce—previzibil mai păguboasă pentru noi după cum s-a văzut din aventura tehnocrata 2015-2016. Având in vedere, iarăși, ca “Strada”s-a vlăguit, preluarea mișcărilor de “masa” de către PNL nu mai reprezintă, nici ea,o soluție—nu știu cum se poate ieși din acest quandary (dilema, pe limba partenerului strategic) dar cu puțin help(ajutor) de la niște Harvard men (juriști) poate se va concocta un alt experiment de sa ne lase cu gura căscată!

 4. Orban prim ministru? poti linistit sa razi in hohote.
  Rog in sedintele de guvern sa ne cante la…… mandolina o romanta.Astea de obicei sant de dragoste, de dor si amar, de moarte, de tristete. hahaha,
  Romanii sunt oricum tristi, nu ne mai trebuie si trubadurul romantelor.
  Hahaha asta e cea mai buna gluma! Orban premier? De fapt poate nu e gluma, e cosmar.
  Sa scuipam in san de 3 ori! hahahaha.

 5. Ludovic e premierul din umbra ca sta Raluca Curcan linga el, si-i tine umbra. Ia sa se dea aia un pic la o parte, sa vezi cum apare la soare, in toata splendoarea lui, Ludovic al XIV Mandorlini!

Leave a Reply