Home Articole Lumea nu mai e un loc atat de sigur

Lumea nu mai e un loc atat de sigur

1809
6
SHARE

“Lumea nu mai este nici pe departe un loc atât de sigur”, spunea un specialist în relaţii internaţionale prezent la Bucharest Forum 2015. Am încercat să analizez afirmaţia aceasta în contextul dat. Şi merită să discutăm despre argumente pro şi contra. Au reizbucnit marile temeri în legătură cu un război cu implicaţii planetare. Cred că asta e grija principală şi argumentul pentru afirmaţia de mai sus. Revenirea
Rusiei ca actor militar în războiaele de ocupaţie pe fostele zone de influenţă sovietică a trezit brusc şi dureros Occidentul din somnul său de frumuseţe din ultimii 25 de ani. Criza economică a speriat marile bănci, corporaţiile, chiar şi unele bănci centrale, dar nu a generat o teamă de război aşa cum avem azi. SUA, sub conducerea lui Obama, se dovedesc relativ ezitante, lăsând Rusiei spaţiul de manevră şi revenire în Ucraina, Georgia, Moldova şi nu în ultimul rând Siria. Apoi ştim cu toţii faptul că iniţiativa Primăverii Arabe a fost una prost gândită, prost aplicată şi cu rezultate din cele mai nefericite: milioane de imigranţi şi explozia fundamentalismului islamic şi a terorismul în ţări considerate relativ sigure până ieri. România este în siguranţă graţie calităţii sale de membru NATO, dar investiţiile serioase în domeniul înzestrării militare, cel puţin la nivelul Poloniei, lipsesc. Şi aici Guvernul şi CSAT au o lacună majoră. Aşadar: teama de război convenţional, frisoanele imigraţiei de milioane, terorism şi peste toate astea reapariţia unor neînţelegeri importante între ţările aceluiaşi club select (UE, de exemplu) sau între marile puteri: SUA şi Rusia. Cam aşa arată azi tabloul unei lumi nesigure în raport cu entuziasmul de acum două decenii, la terminarea Războiului Rece.

6 COMMENTS

 1. Doua cauze majore au contribuit la aceasta situatie: 1. impingerea Nato pana-n granitele Rusiei dupa desfiintarea Tratatului de la Varsovia si 2. implementare primaverii arabe de catre USA in Orientul Mijlociu pentru a distruge acele state care nu erau agreate de Israel si pentru a pune mana pe rezervele de hidrocarburi din zona. Deci vina este 100% a neconilor de la Washigton care au crezut ca pot face ce doresc muschii lor dupa destramarea lagarului comunist. De asemenea din ecuatie nu trebuie scoasa China care va deveni in viitorul foarte, foatre apropiat un mare actor pe scena internatioanala si bineinteles de partea Rusiei. Deja un focar de conflict exista intre USA si China in apele din Marea Chinei de Est si cea de Sud.

  • Aveti dreptate in postarea dvs, nimeni n-ar trebui aratat cu degetul asa cum o fac unii de la care aveam mari asteptari. Nu exista vina 100%, totul este un cumul al jocului politic si de influenta intre mari blocuri si afinitati.

   Cu riscul de a intra intr-o polemica incomoda cu proprietarul, afirm ca pericolul unui nou razboi este alimentat de ura profunda fata de marele urs. Analizand toate datele cunoscute realitatea spune cu totul altceva. Unchiul sam vrea scandal cu tot dinadinsul foarte departe de casa si face ce face si aprinde niste focuri ici colo. Spre marele nostru noroc al tuturor “pompierii” sunt inca la datorie, pana nu le va strica cineva “masina” si sunt informatii ca unii ar lucra la asa ceva. Cel mai important este ca nimeni nu vrea razboi, cu totii sunt constienti de ce ar insemna un razboi planetar. Sunt unii mai infiebantati si agita “batele”.

   Daca efectiv se fac investii numai pentru armata si nu in industria mare atunci noi totii vom avea o problema iar, speciaistii stiu la ce ma refer. Tot ca o parere, razboiul rece n-a incetat niciodata a fost doar perioada de acalmie reciproca, de re/impartire a unor “trofee”.

 2. Nu mai e sigură lumea? Nu a fost niciodată sigură din cauza”capurilor hai-hui” ce vor controlul asupra orice. Uitaţi-vă cîte nemernicii s-au pus la cale strict pentru destabilizare şi nesiguranţă, acum se văd clar toate planurile eşuate de la vestul acestei europe care s-a vrut prin înţelegere destabilizată. Mulţi capi ai unor ţări şi-au dat seama la timp în comparaţie cu destabilizatorii de origine română în România mai ales că trăiesc şi locuiesc în interiorul graniţelor. La noi în ţară destabilizarea şi nemernicia sînt primordiale mai ales cînd ”sînt impuse” prin funcţionarii lipsiţi de viziune privind viitorul acestei naţiuni, dar profitori şi mincinoşi aruncînd răspunderea pe seama altora. Ei nu au nicio vină dar au bunăstarea la cote înalte. Oare vom mai găsi stabilitatea în viitorii ani, stabilitatea şi liniştea plus bunăstarea acestui popor??? Mă tem că NU! Nu e nimic vizibil pro-progres şi bunăstare pentru acest popor. Toate drumurile gîndirii se îndreaptă spre surse financiare de care mai mult de jumătate din popor e sub orice critică! Cum poţi să trăieşti avînd un salariu de 800-1.000 lei sau o pensie minimă de 400-650 lei dacă cheltuielile lunare sînt uriaşe?
  – 70-100 lei lumina
  – 60 lei cablu tv şi internet
  – 30 lei apa potabilă
  – 15-20 lei gunoiul
  – 70-150 lei gazul
  – 10 lei asociaţia de proprietari
  – 30 lei abonament telefon
  Total între 300-400 lei. Mai trebuiesc: medicamente, hrana zilnică(50 lei pe săptămînă), consumabile strict necesare igienei de zi cu zi: h. igienică, plus strict necesarul unei femei şi unui bărbat(50-100 lei pe lună) chiar şi haine plus încălţăminte că nu mergi în şosete sau papuci pe stradă şi la muncă toamna chiar iarna(150-200 lei pe lună în funcţie de anotimp)! Calculaţi necesarul în baza minimă a coşului zinic după datele scrise şi trageţi concluzii privind nivelul de trai şi bunăstare a populaţiei în bătaie de joc chiar în chinuri şi subnutriţie gravă! Nu mai spun de cei care au pensie între 150 şi 400 lei!
  – CUM SĂ TRĂIEŞTI ŞI SĂ REZIŞTI CU ASEMENEA VENITURI ŞI CHELTUIELI CHIAR DACĂ FACI ECONOMIE STRICTĂ???
  – ŞI VĂ MIRAŢI CUM DE-ŞI PUN OAMENII CAPU-N ŞTREANG OMORÎNDU-SE SINGURI!!!
  – MULŢI ÎŞI SPUN PE BUNĂ DREPTATE: DACĂ NU AM DREPTUL LA DREPTURI LA CE SĂ AI TRĂIESC???
  – E FOARTE GRAV PENTRU O MARE PARTE A POPULAŢIEI!!!
  – UNII BENEFICIAZĂ DE DREPTURI DEŞI NU AU DREPTUL PRIN LEGE ŞI CEI CARE AU DREPTUL: NU!!!
  – VREŢI CUADEVĂRAT SĂ SCĂPAŢI DE TRĂITORI ŞI ACEASTA E UNICA METODĂ??? SE PARE CĂ: DAAAAA!!!
  Nici înaintea erei noastre nu a mai trăit asemenea perioadă de destabilizare, denigrare şi subnutriţie din toate punctele de vedere naţiunea românească, dar cu hapuri medicale de înghiţit sau injecţii pe liste obligatoriu impuse en-gros!

  • Foarte ADEVARAT ce ati spus si mai sunt multe de spus, dar vorbim degeaba daca nu facem, vorbesc in general.

 3. Incredibil!doua postari din care inteleg:1.destabilizarea lumii arabe a fost facuta de americani si vestici fara sa calculeze impactul actiunilor lor si 2.scutul anti rachete iraniene de fapt este anti rachete rusesti si deci nu apara europa sau romania.prin urmare de ani de zile suntem luati de prosti si mintiti in fata.am o rugaminte:cand ii mai injuram pe dragii de americani sa nu fim urechiati pentru ca avem tot dreptul sa facem asta.de luni bune spunem ca ei sunt vinovati morali pentru atrocitatile comise de isis in lumea araba.fara interventia lor brutala in irak,siria,libia aceasta nenorocire numita isis nu ar fi existat.

Leave a Reply