În anul în care marcăm 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, cea mai spectaculoasă operaţiune militară din istorie în care zeci de mii de tineri americani au murit să elibereze Franţa şi Europa de nazism, preşedintele francez Emmanuel Macron se lansează în ditirambe anti-americane absolut greţoase. 
În cea mai complicată perioadă din punct de vedere securitar pentru Europa după 1945 pe fondul războiului de invazie al Rusiei în Ucraina, mesajul dezbinator al lui Macron este un motiv de maximă satisfacţie pentru Moscova şi Beijing.
Unitatea în cadrul NATO este tot ce are mai puternic Occidentul azi în faţa Rusiei, Chinei, Iranului, Coreei de Nord. Iar Macron face tot ce poate să distrugă această unitate, nu să o consolideze.

“Există riscul ca Europa noastră să moară. Nu suntem echipaţi pentru a face faţă riscurilor”, a avertizat Macron în discursul său de la Universitatea Sorbona din Paris, subliniid că presiunile militare, economice şi de altă natură ar putea slăbi şi fragmenta Uniunea cu 27 de ţări.

“Nu există apărare fără o industrie de apărare, or am avut decenii de subinvestiţii”, a arătat el, adăugând că europenii ar trebui să dea prioritate cumpărării de echipamente militare europene. “Trebuie să producem mai mult, trebuie să producem mai repede şi trebuie să producem ca europeni”, a punctat Macron.

Europa “trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite şi că ştie să vorbească şi cu toate celelalte regiuni ale lumii”, a subliniat el, reluând o teză mai veche.

Macron cere de mult timp o “autonomie strategică” europeană care să implice o mai mică dependenţă faţă de Statele Unite.

Mulţi oficiali europeni consideră că în prezent nu există o alternativă credibilă la umbrela militară americană, iar unii îl suspectează pe Macron că promovează interesele industriale franceze.

Macron a declarat că Europa riscă, de asemenea, să rămână în urmă din punct de vedere economic, în contextul în care regulile globale de liber schimb sunt contestate de concurenţi importanţi, şi a spus că Europa ar trebui să urmărească să devină un lider mondial în domeniul inteligenţei artificiale, al calculului cuantic, al spaţiului, al biotehnologiilor şi al energiei regenerabile.

UE ar trebui să accepte derogări de la propriile reguli de concurenţă pentru a putea sprijini firmele din sectoare precum inteligenţa artificială şi energia verde în faţa “subvenţiilor excesive” din partea Statelor Unite şi a Chinei, a arătat Macron, citat de news.ro

Discursul de joi a fost prezentat de consilierii lui Macron ca fiind contribuţia Franţei la agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani. Această agendă urmează să fie stabilită după alegerile europene, când liderii UE vor negocia pentru posturile de conducere ale blocului.

“Mesajul meu de astăzi este simplu. Paul Valéry a spus la sfârşitul Primului Război Mondial că acum ştim că civilizaţiile noastre sunt muritoare”, a declarat preşedintele francez. “Astăzi trebuie să fim clari în legătură cu faptul că Europa noastră este muritoare, poate muri”, a spus Macron.

“Depinde exclusiv de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum”, deoarece “în următorul deceniu, (…) există un risc uriaş de a fi slăbiţi sau chiar subjugaţi”, a avertizat el.

Preşedintele francez a vorbit în special despre o Europă aflată “într-o situaţie de încercuire” în faţa marilor puteri regionale şi a subliniat că valorile “democraţiei liberale” europene sunt “din ce în ce mai criticate” şi “contestate”.

Şeful statului francez a spus că în lunile următoare doreşte să invite “toţi partenerii” să construiască “o iniţiativă europeană de apărare” care să fie “credibilă” în faţa “rachetelor ruseşti”, inclusiv “poate” un scut antirachetă european.

Emmanuel Macron a cerut apoi “o capacitate europeană de securitate şi apărare cibernetică”. El a apărat, de asemenea, “o preferinţă europeană în achiziţionarea de echipamente militare” susţinând ideea unui împrumut european pentru a finanţa acest efort.

Leave a Reply