Un al treilea bărbat a fost reţinut în ancheta de corupţie şi luare de mită care îl are în centru pe Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, a anunţat joi serviciul judiciar din Moscova, relatează Reuters.

Aleksandr Fomin, co-fondatorul unei companii de construcţii numită Olimpsitistroi, este suspectat că i-a dat mită lui Ivanov, care a fost reţinut marţi, şi lui Serghei Borodin, un apropiat al lui Ivanov, care este de asemenea în arest.

Scandalul este cel mai mare din ultimii ani care a lovit Ministerul Apărării şi este considerat o lovitură dură pentru ministrul apărării, Serghei Şoigu, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Serviciul judiciar rus a declarat că Fomin este suspectat că “a furnizat servicii” lui Ivanov, Borodin şi altor persoane sub formă de bunuri, lucrări şi servicii legate de renovarea proprietăţii. “De asemenea, Fomin şi alte persoane, acţionând ca un grup organizat, au contribuit la primirea de către Ivanov a unei mite deosebit de mari sub forma furnizării ilegale de servicii legate de o proprietate către acesta”, se arată într-un comunicat.

Potrivit TASS, care citează surse din agenţiile de aplicare a legii, Fomin ar fi depus mărturie împotriva lui Ivanov.

Ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost reţinut marţi la locul de muncă de către Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, pentru că ar fi acceptat o mită considerabilă.

Miercuri, tribunalul districtual Basmanni din Moscova a ordonat ca Ivanov să fie ţinut în arest până la 23 iunie.

În imaginile difuzate de serviciul judiciar, Timur Ivanov, în vârstă de 48 de ani, îmbrăcat în uniformă, este arătat stând într-o cuşcă de sticlă în faţa instanţei, uşor încruntat.

Rumoare după arestarea ministrului rus Timur Ivanov, aliatul lui Șoigu, cu  o avere uriașă. „Nimeni nu l-ar fi închis pentru corupție” - HotNews.ro

“Ancheta constată că Ivanov a intrat într-o conspiraţie criminală cu terţe părţi, s-a asociat cu acestea în prealabil pentru a comite o fărădelege pusă la cale de un grup organizat”, a declarat serviciul judiciar. Conspiraţia avea ca scop primirea de “bunuri şi servicii la scară deosebit de mare, în timpul lucrărilor contractuale şi subcontractuale pentru Ministerul Apărării”, a precizat serviciul judiciar.

Presa rusă a relatat că oficialul de rang înalt a negat că este vinovat. El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Unii bloggeri ruşi, care i-au acuzat de mult timp pe generalii de rang înalt de incompetenţă, s-au bucurat de aparenta cădere a unui oficial militar de rang înalt legat de mult timp de opulenţa ostentativă pe care Putin a spus clar că nu doreşte să o vadă afişată în timp de război. Unii spun că arestarea ar putea fi o lecţie publică pentru elită, deşi alţii susţine că este o lovitură pentru Şoigu, un aliat apropiat al lui Putin şi unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia.

Ivanov, care ocupa funcţia de ministru adjunct din 2016, a fost responsabil de gestionarea proprietăţilor, locuinţelor, construcţiilor şi ipotecilor la Ministerul Apărării – ale cărui cheltuieli au crescut vertiginos de la începutul războiului.

“Să spunem doar că ancheta nu a început ieri, alaltăieri sau chiar acum o lună”, a declarat o sursă neidentificată din cadrul forţelor de ordine ruseşti pentru agenţia de presă oficială a statului, TASS. Contrainformaţiile militare au fost, de asemenea, implicate, a precizat TASS.

Ivanov a fost mult timp subiectul unor investigaţii jurnalistice care susţineau că el şi familia sa duceau un stil de viaţă luxos, cu vizite la cele mai scumpe destinaţii din Europa şi o serie de proprietăţi imobiliare de lux. În 2022, Fundaţia Rusă Anticorupţie, condusă de regretatul lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a făcut o anchetă în legătură cu Ivanov. Aceasta a susţinut că el şi familia sa au dus o viaţă de lux, inclusiv cu iahturi, elicoptere, vizite pe Riviera franceză, achiziţii de diamante şi chiar o vilă din secolul al XIX-lea pe una dintre cele mai elegante străzi din Moscova.

Şi revista Forbes l-a catalogat pe Ivanov drept unul dintre cei mai bogaţi oameni din structurile de securitate din Rusia.

Alte investigaţii au susţinut că ar fi vorba despre corupţie în lucrările de reconstrucţie pe care Rusia le face la Mariupol, oraşul ucrainean de la Marea Azov care este controlat de forţele ruseşti, după ce a fost, la începutul războiului, scena uneia dintre cele mai devastatoare bătălii.

Ivanov este prieten apropiat cu D Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

LX on X: "🇷🇺 Arrested Deputy Minister of Defense of the russian  federation "Timur Ivanov" together with Peskov 🤭🤡  https://t.co/d71qydp67N" / X

Leave a Reply