Ministerul roman de Externe il contrazice pe ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, care declarase dupa vizita la Bucuresti ca firmele maghiare vor contracta intreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cubi, a gazoductului BRUA. “Conform reglementarilor europene nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicatie exclusiva pentru o anume destinatie sau o anume tara”, arata Ministerul roman de Externe intr-un comunicat de presa.

Reamintim ca agentia maghiara de presa MTI a relatat luni, dupa intalnirea de la Bucuresti dintre Teodor Melescanu si omologul sau maghiar, ca ministrul Peter Szijjarto declarat ca “partile au convenit ca pana in 2020, Romania sa creeze conditiile tehnice necesare pentru exportul de gaze catre Ungaria, iar de la 2022, sa devina posibil transportul catre Ungaria a unei cantitati semnificative de gaze produse in Marea Neagra, dupa ce companiile maghiare vor contracta intreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu”.

Ministerul roman de Externe mai arata ca in cadrul vizitei lui Szijjarto la Bucuresti “nu s-a semnat niciun acord sau vreun alt document bilateral care sa faca referire la export de gaze din Romania in Ungaria sau la alte noi proiecte in domeniul energetic. In cursul convorbirilor au fost reluate exclusiv elementele deja cunoscute public si stadiul proiectelor aflate in curs de derulare, fara alte elemente de noutate, intre care si asigurarea interconectarii bidirectionale a infrastructurii de gaze in conformitate cu Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale al companiei TRANSGAZ. Dupa cum se poate observa, conform acestui plan, asigurarea interconectarii se va face in corelatie cu dezvoltarea proiectului BRUA, a carui finantare partiala este asigurata din fonduri europene.  Dezvoltarea in timp, pe etape, a capacitatii interconectarilor si a infrastructurii BRUA constituie proiecte omologate in formatele initiate la nivel UE si incluse pe lista Proiectelor de Interes Comun ce primesc finantare europeana prin programul CEF. Calendarul de dezvoltare a proiectelor constituie o conditie de finantare, iar nerespectarea lui poate atrage pierderea acesteia”.

Szijjarto a efectuat luni, 4 februarie, o vizita extrem de controversata in Romania. El s-a intalnit dimineata cu ministrul Teodor Melescanu, apoi cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Initial, Melescanu refuzase intalnirea cu omologul sau maghiar, scrie hotnews.

3 COMMENTS

  1. Se pare că nu mai este de actualitate BRUA, s-a transformat în BRU. Austria a fost pasată. Ungaria va deține hubul gazului din perimetrele Mării Negre. Bravo Ungaria!

  2. Este si acesta un subiect extrem de important insa, in egala masura este extrem de interesant ce ne fac “panaramele” de la UE, ce incearca sa acrediteze UE la adresa Romaniei.
    Ceea ce fac unii delegati ai Romaniei se numeste Inalta Tradare iar, celor care se lupta din rasputeri sa explice ce se intampla in Romania jos palaria. Parca aia n-ar sti, au mai multe informatii ca noi.

  3. Hai ca au pus romanica la dspozitia oricui care nu este cetatean roman patriot demn si merituos al voturilor cetatenilor! Barava! Succes dupa succes identic cu a lui valcov!

Leave a Reply