Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a apreciat miercuri că “Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcație între Occident și Rusia”, potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Washington, remis joi AGERPRES.

Maior a participat la conferința “Black Sea Energy and Security”, organizată de Atlantic Council, fiind vorbitor în cadrul panelului “The Changing Military Balance în the Black Sea”.

În cadrul evenimentului au fost evaluate provocările actuale ale contextului de securitate din regiunea Mării Negre.

Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că, din punct de vedere istoric, Marea Neagră a fost dominată militar fie de Imperiul Otoman, fie de Rusia, însă această situație s-a schimbat în anii ’90, relevă comunicatul menționat.

“Ceea ce sperăm pentru viitorul Mării Negre este cooperarea la nivel politic; respectarea dreptului internațional, inclusiv libertatea de navigație; un spațiu în care statele sunt libere să își aleagă opțiunile lor de politică externă și în care aspirațiile oamenilor de a trăi o viață mai bună în societăți democratice și libere sunt îndeplinite; o securitate energetică sporită și o mai mare conectivitate în jurul bazinului Mării Negre”, a afirmat ambasadorul român la Washington.

“Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcație între Occident și Rusia”, consideră Maior, citat în comunicat. Potrivit aceleiași surse, el a arătat că se remarcă o creștere a capacităților militare rusești în zona lărgită a Mării Negre: în regiunile separatiste din Georgia și în regiunea Transnistria din Republica Moldova, ceea ce poate genera insecuritate și instabilitate.

“România este o țară aflată în prima linie, un rol de neinvidiat pe care țară noastră l-a mai avut. De această dată, datorită faptului că suntem membru NATO și UE, regiunea Mării Negre a câștigat mai multă atenție la nivel strategic și, în consecință, aliații iau în considerare o prezență regulată, multinațională a NATO în Marea Neagră, în conformitate cu dreptul internațional. Parteneriatul și contribuția SUA la aceste măsuri rămân extrem de importante pentru a face din Marea Neagră o regiune mai sigură. “European Reassurance Initiative” este o dovadă a implicării SUA și dorinței sale de a sprijini securitatea aliaților”, a declarat George Cristian Maior.

Ambasadorul român a arătat că România își dovedește, la rândul său, implicarea, alocând 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare începând din 2017. “În același timp, Aliații întăresc dialogul politic și cooperarea cu Georgia, Ucraina și Moldova, state care au nevoie de asistență pentru a face față provocărilor la adresa securității”, a mai precizat Maior.

================

HAOS IN BULGARIA : VOR “CADRU NATO” DAR NU “FLOTA NATO”

Bulgaria respinge ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România, a declarat premierul Boiko Borisov, joi, la Sofia, într-o declarație de presă comună cu președintele Rosen Plevneliev și ministrul apărării, Nikolai Nencev, transmite BTA.

Borisov a precizat că poziția Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu președintele Plevneliev, cu șeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria.

La rândul său, președintele Plevneliev a afirmat că, în materie de apărare, Bulgaria se conformează documentelor strategice adoptate de guvern și de parlament.

‘Nicio inițiativă și niciun act al guvernului nu pot fi o improvizație: ele trebuie să se bazeze pe aceste documente [strategice]’, a menționat Plevneliev.

Potrivit șefului statului bulgar, aceste documente au realizat o evaluare adecvată a mediului de securitate și ‘nu credem că s-a schimbat ceva’.

Rosen Plevneliev a amintit că planul de dezvoltare a forțelor armate bulgare cuprinde nouă proiecte prioritare de modernizare, care includ și achiziția a două nave de patrulare.

El a numit ‘improvizație’ orice referire la achiziția altor nave. ‘Dacă nu este vorba despre planul de modernizare, nu o putem face’, a subliniat Plevneliev.

Președintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă inițiativă de cooperare regională de apărare maritimă. ‘Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO’, a declarat șeful statului bulgar.

El a afirmat că aceasta este o inițiativă de instruire și a cerut presei să înceteze să mai scrie despre ‘construirea unei flote împotriva cuiva’.

‘Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri și idei’, a insistat el.

La rândul său, ministrul apărării, Nikolai Nencev, a afirmat că toate pozițiile Bulgariei din ultimele zile au fost coordonate cu președintele și cu premierul. ‘Nu a fost luat niciun angajament în afara acestui cadru’, a subliniat Nencev.

Oficialul bulgar a precizat că omologul său român, Mihnea Motoc, a prezentat ideea unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România și Turcia, față de care el și-a exprimat însă dezacordul, insistând că orice decizie trebuie luată de conducerea politică la nivelul NATO.

Potrivit premierului Borisov, nave ale NATO ar putea proteja granița maritimă bulgară doar în situația unui val puternic de migrație pe mare. El și-a exprimat totuși speranța că Bulgaria va fi capabilă să facă față singură unei astfel de provocări.

 

9 COMMENTS

 1. Se vede treaba că Stăpînirea străină, ce hotărește soarta României în numele nostru, precum și lacheii ei din țară, au crezut de cuviință că poziția țării noastre de Jandarm al SUA în zonă nu era destul de des și de vizibil reiterată.

  Oricum, trebuie recunoscut meritul absolut al Washingtonului și al Bruxellului, care nu doar că au reușit să pună Președinte al României un sac umplut cu paie, dar l-au și făcut, sub îndrumarea atentă a băsiștilor din țară, să scoată cuvinte pe gaura ce îi ține loc de gură.

  Că scoate numai bălării și cotoare pe această gaură, nici nu mai contează pînă la urmă – a văzut cineva, vreodată, o sperietoare făcută din paie care să spună ceva inteligent?

  Mai ales că zapciul americanilor la București ține să declare, de cîte ori i se dă ocazia, că România nu trebuie să aștepte totul de la partenerii din NATO și este obligată să își asigure securitatea față de Rusia prin forțe proprii.

  Așa că tinerii frumoși și liberi care și-au luat țara înapoi trebuie să găsească repede pe net o aplicație prin care să poată lupta cu smart-phoneurile împotriva tancurilor rusești pentru că, dacă nu știau, a fost deja publicată în Monitorul Oficial legea care prevede că, în caz de război, vor fi înrolați tinerii români cu vîrsta între 20 și 35 de ani.

  Nici nu se găsea ocazie mai potrivită pentru belicoșii din România care, mînați de teoriile neo-liberale, ”de dreapta” și de slugărnicia față de expansionismul și imperialismul american, vor să arate că sînt niște occidentali adevărați și să lupte, pînă la epuizarea bateriei de la telefonul inteligent, cu comunismul care vine de la Moscova.

  Însă, din nefericire pentru ei, nici un smart-phone nu a zdrobit vreodată un tanc.

 2. cat timp peninsula crimeea va face parte din federatia rusa,marea neagra va fi un spatiu controlat de rusi. bateriile de rachete sol-nava amplasate acolo pot lovi nave militare chiar si in apele teritoriale turcesti,romanesti sau bulgare.normal ca bulgarii se feresc sa ii supere pe rusi.crucisetorul slava este la 400 km de ei,armata americana la vreo 10000 km.

 3. Domnul ambasador este Ambasadorul României (în SUA) reprezinta interesele romanesti sau cel putin asa ar trebui si chemat sa faca toate eforturile ca Marea Neagra sa ramana o mare cu apa curata si atat, nu linie de demarcatie sau ce-or vrea altii.
  Ca tot face, domnul ambasador, vorbire de turci, astia daca-si umfla muchii pot inchide oricand portile Borforului si atunci devine lac.

 4. Presedintele american Theodor Rooswelt a spus: “In politica nimi8c nu este intamplaqtor Daca se intamplaq ceva, putem fi siguri ca asa a fost planuit” Dar cine sunt acesti planificatori care se joaca cu soarta omenirii ? Dle Radu Tudor pentru dvs ca formator de opinie va recomand insistent sa lecturati si analizati informatiile din lucraea “Organizatiile secrete si puterea lor in sec 20”-Jan van Helsing Cartea se gaseste prin cautare in Google in format pdf si descarca Recomand aceasta carte tuturor analistilor politici si militari or4iunde s-ar afla Poate informatiile respective vor duce la emisiuni mai incitante mai aproape de adevar,pentru ca traim intr-o manipulare a adevarului de neanchipuit! Spuneti si colegilor dvs de la Antena 3 sa citeasca cartea
  Cu respect

Leave a Reply