O veste foarte trista : marele actor Mircea Albulescu a murit in aceasta dimineata. Suferea de problem cardiace grave.

Zeci de roluri in filme, piese de teatru pe scena sau la microfonul teatrului radiofonic la Radio Romania Actualitati l-au consacrat pe Mircea Albulescu drept unul din cei mai pretuiti actori romani.

—————–

S-a născut la București, pe 4 octombrie 1934 și a fost singurul copil al părinților săi. În cartea de identitate este Iorgu Albulescu – numele ales de tatăl său, Vasile Albulescu. În certificatul de naștere este Constantin Albulescu – numele nașului, iar în viața de zi cu zi este Mircea Albulescu – numele ales de mama sa.
Tatăl său, Vasile, era român din Vlașca, a studiat la Conservator și era dirijor de fanfară militară, iar mama sa era o poloneză frumoasă, pe nume Olga Tempinski. Aceasta a fost catolică, iar în toată copilăria sa l-a dus, duminică de duminică, la biserica Bărăția, unde a început să dorească să devină ministrant, adică unul dintre băieții care participau la slujbă și ajutau preoții. Acest lucru nu era posibil, el fiind ortodox, asemeni tatălui.
S-a căsătorit la vârsta de 22 ani și în urma căsniciei de peste 50 ani, a rezultat un fiu, Matei. Soția sa a decedat în anul 2007. Actorul are și un nepot, Vladimir. La 75 de ani, de dragul nepotului său a învățat engleză și să lucreze pe calculator, având propria pagină de web. Actorul a făcut școala primară la Liceul „Sfântul Andrei”, unde la acea vreme predau călugări din Germania și se învăța intens limba germană. Această educație l-a ajutat să aibă înclinație către ordine și disciplină.
A lucrat ca artist-amator la Ateneul Popular, a fost figurant în Corpul de ansamblu al câtorva teatre din București, iar după 1950 a fost angajat la Teatrul Național București.
A absolvit Școala Medie de Arhitectură în anul 1952, cu diplomă de Conductor Arhitect, iar apoi și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1956, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg și bun prieten cu actorul Amza Pellea.
A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activitățile sale artistice și care a constituit subiectul tezei sale de doctorat. Despre Teatrul Național Radiofonic, în care a întruchipat peste 300 de personaje, spune : “ Dacă 1000 de oameni ascultă…fiecare „vede ” altă piesă. Este receptorul cel mai creator.”
——————————

11 COMMENTS

 1. Dumnezeu sa il odihneasca!

  Off-topic:

  D-le, la ce baga Mircea Badea la emisiunea lui, eu cred ca astora din servicii le este si rusine sa se mai duca sa isi traga banii de salarii de la bancomat. Cred ca daca mai baga mult Mircica, astia se lasa de serviciu (servicii?) si pleaca direct din tara, asa cum le-a sugerat chiar jupanu’ lor Chiorette! I-a spart. Parerea mea. (Niku Vodcaroiu)

 2. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.
  Se duce sa se alature marilor actori de la Teatrul Ceresc.

 3. Se stinge încet dar sigur generaţia de aur a bunelor maniere care ştia să îndrume pe oricine prin caracterul lor desăvîrşit pe drumul real şi bun al vieţii ! Au fost destui geniali şi au rămas şi mai destui geniali împotriva creaţiei şi a demnităţii umane!
  Să nu fim egoişti: poate pe cealaltă lume va avea un început de viaţă mult mai bun faţă de ceea ce a trăit în 81 ani de cînd a venit pe lumea actuală! Toţi avem acelaşi drum: ne naştem sub poala popii(buzunare sparte) şi murim sub poala popii(sac fără fund), deşi menirea noastră ca om pentru care am venit pe lume nu e să umplem buzunarele popilor sau pentru biserici din bulumaci cu termopane şi turle suflate cu aur! Am fost aduşi pe lume pentru a fi buni cu noi şi cu cei din jur, să ajutăm real aproapele şi nu să ne batem joc de tot ce este în jur inclusiv de viaţa oamenilor care vor să trăiască!
  Pentru prima dată simt un gol puternic şi ucigător în suflet!
  Să-i fie ţărîna uşoară!

 4. Ei, ne-au oferit mereu o alta lume, in care sa ne regasim linistea, frumosul, refugiul, fata de lumea dezlantuita care ne inunuda viata de zi cu zi…Dumnezeu sa-i odihnesca!

 5. Dl. Mircea Albulescu Titanul, asa cum au fost toti marii actori ai nostri… ei au plecat si ramane in urma un gol imens, un pustiu in suflete. Sa mai fi stat o clipa -o clipa cat o eternitate!
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
  Minunat talent, o forta imensa, intensitate, traire, daruire…ARTA la superlativ.

 6. DUMNEZEU sal ierte (un singur pacat a avut a fost turnator la securitate ) mare actor si mare om nu merita sa moara, Mai bine murea ION ILIESCU

Leave a Reply