Probabil ultimul reprezentant al generatiei de aur a Operei Romane, basul Pompeiu Hărășteanu, artist de talie internațională, aplaudat pe marile scene din țară și străinătate, a încetat din viață miercuri, la vârsta de 81 de ani, scrie Agerpres.

Pompeiu Hărășteanu s-a născut la 14 septembrie 1935, în orașul Gheorgheni, județul Harghita, dar copilăria și-a petrecut-o la Luduș (județul Mureș), unde a urmat și școala primară.

Hărășteanu a absolvit Conservatorul ‘Ciprian Porumbescu’ din București în 1958, formându-se sub îndrumarea unor nume legendare ale teatrului liric românesc, precum Petre Ștefănescu Goangă, Elena Sachin, George Ionescu și Constantin Stroescu.

Încă din timpul studenției a câștigat mai multe concursuri internaționale de canto și s-a făcut remarcat cântând pe scena Conservatorului sau pe cea a Ateneului Român.

Debutul la Opera Națională București a avut loc în 1966 cu rolul Ferrando din ‘Il Trovatore’ (‘Trubadurul’) de Giuseppe Verdi.

Palmaresul artistului cuprinde aproape 3.000 de spectacole de operă și 2.000 de concerte și recitaluri. În repertoriul său se regăsesc toate lucrările genului liric și ale celui vocal-simfonic.

Din 1982, timp de opt ani, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, din 1990 a fost profesor la Universitatea de Muzică din București, iar din anul 1997 — profesor la Universitatea ‘Ovidiu’ din Constanța.

Opera Națională din București l-a avut director general între anii 1994 — 1997.

4 COMMENTS

  1. In nebunia cotidiana a zilelor noastre de multe ori trecem cu usurinta, altii nepasatori, peste aceste intamplari in care un mare artist, extrem de apreciat pleaca in lungul drum spre steaua lui.
    Ma numar printre privilegiatii care au avut ocazia sa-l aplaude de foarte multe ori.
    Dumnezeu sa-l ierte.

  2. Dumnezeu să-l ierte şi să-i dea odihnă veşnică, iar noi cei care suntem în viaţă, să îl pomenim cu respect pentru geniul său!

  3. Vesnica pomenire Marelui nostru Maestru Pompeiu Harasteanu…A fost nu doar o Voce de bass unica ci si un OM extraordinar.Cand eram student la conservatorul bucurestean,am indraznit impreuna cu alti colegi de-ai mei sa-l invitam la unul din recitalurile noastre si nu ne-a refuzat.Stia cum sa ne pretuiasca pe noi tinerii artisti in devenire.O sa ne lipseasca mult Maestrul Harasteanu….Dumneyeu sa-l odihneasca …..
    Yuriy Tsiple,bariton,solist al operei din Zurich

Leave a Reply