Marele maestru al Ordinului de Malta, Matthew Festing, a acceptat să demisioneze, la solicitarea Papei Francisc, a indicat miercuri organizaţia, transmite AFP. Decizia survine la o lună după o dispută inedită între cei doi.

http://www.reuters.com/article/us-pope-knights-idUSKBN159001

http://www.bbc.com/news/world-europe-38742241 

http://www.nbcnews.com/news/world/knights-malta-head-resigns-spat-pope-over-condom-scandal-n711896

‘Marele maestru a fost primit marţi de Papa Francisc, care i-a cerut să demisioneze. Marele maestru a acceptat’, a precizat o purtătoare de cuvânt.

Ordinul de Malta – una din cele mai vechi instituţii creştine şi stat fără teritoriu – a refuzat categoric, în numele suveranităţii de care se bucură, să accepte o anchetă internă ordonată de papa Francisc. Marele maestru a mers până la a contesta selecţia anchetatorilor, obligând Vaticanul să reacţioneze.

Disputa a început după plecarea forţată, la 6 decembrie 2016, a numărului 3 al Ordinului, Albrecht von Boeselager, un german aflat în acest post din 2014. La 21 decembrie, papa Francisc a numit o comisie de anchetă formată din cinci membri pentru a clarifica lucrurile.

Surse apropiate afirmă că este vorba în mare parte de o luptă politică, declanşată în momentul în care fratele Albrecht von Boeselager a fost numit în consiliul de administraţie al Băncii Vaticanului (IOR), în plin proces de ‘curăţenie’ după scandalurile din ultimii ani. Plecarea sa a fost anunţată în prezenţa cardinalului american Raymond Burke, reprezentant al papei în conducerea Ordinului, un ultraconservator plasat în acest post onorific pentru a fi îndepărtat din guvernul Vaticanului şi care îl sfidează deschis pe suveranul pontif în problema divorţurilor.

Media catolice au explicat plecarea forţată a lui Boeselager şi prin oprirea de către acesta a unei acţiuni de împărţire de prezervative de către angajaţi ai unui dispensar al Ordinului de Malta din Myanmar, destinate populaţiilor cu risc cum sunt prostituatele. Folosirea prezervativelor continuă să reprezinte un subiect tabu în rândurile Bisericii catolice.

Ordinul de Malta, care-şi are originea pe vremea cruciadelor, a fost fondat la Ierusalim în 1048 cu scopul de a oferi asistenţă medicală bolnavilor, a fost recunoscut de papă în 1113. În prezent este activ în 120 de ţări şi administrează spitale şi policlinici, având 13.500 de membri şi 100.000 de angajaţi sau voluntari.

Britanicul Matthew Festing, numit în principiu pe viaţă, mai trebuie să-şi convoace Consiliul suveran pentru a-i aproba oficial demisia, scrie Agerpres.

1 COMMENT

  1. Este normal ca stirea si postarea sa faca “zero” comentarii din partea romanilor, pentru ca foarte putini inteleg si consuma altceva decat politica damboviteana romaneasca vanduta zi lumina pe posturile tv private cu care marea majoritate a romanilor se spala pe creier.

    P.S. Foarte putini inteleg aceasta stire (informatie) si ce relevanta are ea. Dar, sa-i lasam cu politica exclusiv damboviteana, acolo unde toti romanii sunt foarte experti! Politica si fotbalul, ce dreac!

Leave a Reply