Wednesday, January 15, 2025
0.7 C
Bucharest

Medic celebru : Autoritățile trebuie să intervină mai ferm, parcă multora li s-a anesteziat instinctul de conservare

Numărul celor aflață în ATI crește de la un bilanț la altul. Ce înseamnă asta pentru spitale, dar în special pentru secțiile de Terapie Intensivă? Radio France International l-a întrebat pe medicul Dorel Săndesc, președintele Comisiei de Anestezie-Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății și vicepreședintele Societății Române de ATI.

Dorel Săndesc crede că situația mai poate fi controlată doar dacă autoritățile intervin mai ferm atunci când vine vorba de respectatul regulilor. Avem cel mai mare număr de pacienți critici în ATI de la începutul crizei. Această evoluție ne îngrijorează și deschide perspectiva unei drame.

Reporter: 628 pacienți internați la ATI acum. Care e momentul critic ca cifră?

D.S: Știți cum este. Noi avem un număr de paturi și pare cumva liniștitor pentru că sunt peste o mie. Credem că mai sunt. Dar nu e deloc așa pentru că, din păcate, în epidemia asta și în general în cazurile critice și înainte de epidemie, cazurile critice nu se repartizează uniform de la sine pe teritoriul patriei.

Iată că avem situații în care o zonă, un oraș este suprasolicitat, supraaglomerat cu cazuri critice și nu mai fac față în spital, pe când în alte zone, din fericire, mai sunt locuri. Dar deja avem situația asta în care trebuie să îi transferăm.

Slavă Domnului că avem unde. Slavă Domnului că avem un sistem de transport prespitalicesc bine pus la punct care asigură acest transfer. Sunt lucruri cu care noi suntem obișnuiți. Și înainte de pandemie, paturile ATI fiind solicitate ni se mai întâmpla ca într-o zonă să nu avem locuri și să trebuiască să îi transferăm în altă parte.

Rep: Din punctul dumneavoastră de vedere, în acest moment situația cea mai delicată în ce zonă este?

D.S: Ați văzut că Bucureștiul și zona de sud este cea mai afectată. Am avut numeroase cazuri care au trebuit transferate din București. În weekendul trecut în Timișoara și Arad, aici în vest, au fost primite câteva cazuri din București. Au trebuit să transfere și în alte zone.

Rep: E șocant pentru că sunt transferați foarte departe. Am văzut că și în Moldova au fost trimiși din București.

D.S: Este dureros. Din păcate nu s-au găsit alte soluții. Eu am discutat cu colegii de la centrul de coordonare care spuneau că au luat-o din aproape în aproape și au ajuns până în vest. Noi am avut și avem încă câteva locuri. Dar ritmul ăsta ne îngrijorează cu adevărat. Tot datorită acestor programe noi avem patru secții noi, aduse gata dotate. Este vorba de acele tiruri, care sunt secții ATI, fiecare cu 12 paturi și cu echipamentele necesare. E pe drum încă una, a cincea. De asta încă noi răspundem. Dar în balanță și în deznodământul final e decisivă atitudinea față de regulile confirmate că sunt utile.

Aici responsabilitatea este dublă, atât a cetățenilor, a comunității, care ar trebui să înțeleagă că este vital pentru ei, pentru semenii lor să respecte aceste lucruri, dar și pentru autorități, care trebuie să intervină mai ferm pentru ca aceste reguli să se respecte. Vă dau exemplu legea anti fumat care se respectă într-un procentaj copleșitor. Și asta nu cred că se întâmplă doar pentru că peste noapte fumătorii au înțeles că nu e bine ce fac și renunță la dependența lor.

Ci pentru că s-a vegheat ca aceste reglementări să fie respectate. Cred că oamenii ar trebui să înțeleagă. Dumnezeule! Parcă multora li s-a anesteziat instinctul de conservare să respingă aplicarea acestor reguli, aplicare care nu îi supune la niciun risc. A purta masca are riscuri minime spre nule.

Noi, ca personal medical, o facem toată viața și nu pățim nimic. Și nici nu o interpretăm ca o formă de privare de libertate. Nu riști nimic, dar poți să pierzi foarte mult dacă regulile alea în care tu nu crezi sunt adevărate.

Întreabă-te în sinea ta. Nu cumva o fi adevărat? Sunt niște studii serioase. Sunt atâția oameni care le susțin. De ce să mă risc? Doar pentru că eu nu cred? Este ca și cu credința în Dumnezeu. Cum zicea Pascal. Dacă tu crezi și el nu există, nu ai pierdut nimic. Dar dacă nu crezi și el există ai pierdut totul. La fel este și cu masca.

Dacă nu o porți și ea te-ar fi putut apăra. Am văzut prea mulți oameni, doamnă, care înainte de a se sfârși, mărturiseau că le pare rău că nu au crezut, că le pare rău că au sfidat periculozitatea bolii. Au fost cazuri cutremurătoare în care înainte de a se sfârși au zis că vor să mai scrie un mesaj pe telefon familiei și mesajul era „purtați mască”. Era mesajul unui muribund. De ce trebuie să ajungem așa? E foarte dureros și atât de dramatic să vezi oamenii regretând când e prea târziu, scrie rfi.ro

Hot this week

Preşedintele Comitetului Militar NATO : ca să prevenim războiul, trebuie să investim mai mult în apărare

La reuniunea sefilor apărării din NATO de la Bruxelles,...

Premierul Ciolacu anunţă reducerile pe 2025

Premierul Marcel Ciolacu a fost azi la Ministerul de...

Se spulberă încă o manipulare a extremiștilor : România a produs peste 500.000 autoturisme anul trecut

Se spulberă încă o manipulare a extremiștilor : România...

Înalt oficial : SUA ”constată o interferență străină în alegerile din România”. Georgescu spune prostii

James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA, a...

Die Zeit : Rusia a efectuat zeci de atacuri hibride în țarile NATO din Europa, inclusiv România

Autorităţile din Germania au deschis luni o anchetă după...

Topics

Premierul Ciolacu anunţă reducerile pe 2025

Premierul Marcel Ciolacu a fost azi la Ministerul de...

Păpușa lui Putin spune ce teritorii vor să mai fure din Ucraina

Șefa televiziunii de propagandă a Kremlinului, Margarita Simonian, sugerează...

NATO întărește apărarea Flancului Nordic în fața atacurilor hibride repetate

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că incidentele...

Dialog Hurezeanu – O’Brien : O relație transatlantică puternică este vitală pentru România

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit marți, 14...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img