Radu Tudor, realizatorul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3, a estimat creşterea cazurilor în următoarele zile, pe baza a ceea ce s-a înâmplat în ultima săptămână. Calculul matematic simplu arată că peste 10 zile, România ar putea avea între 5.000 şi 7.000 de noi infectări cu COVID în fiecare zi. Scenariul sumbru a fost confirmat inclusiv de doctorul Raed Arafat, care ne dă totuşi o speranţă, aceea ca măsurile de siguranţă să fie respectate şi rata de îmbolnăviri să scadă.

Întrebat de Radu Tudor dacă România va ajunge în zece zile să aibă între 5.000 şi 7.000 de noi cazuri de îmbolnăviri cu COVID, Raed Arafat a explicat că scenariul este cât se poate de real, în condiţiile în care răspândirea comunitară este foarte extinsă.

“Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire”, a explicat doctorul Raed Arafat.

Întrebat de Radu Tudor dacă vom ajunge la 1.100 de pacienţi internaţi pe terapie intensivă, capacitatea maximă a sistemului nostru sanitar, pe 20 octombrie, Raed Arafat a spus: “Ocuparea paturilor ATI va creşte, cu cât numărul cazurilor va creşte. E un procent care automat va ajunge în rândul cazurilor de terapie intensivă. Cazurile care nu necesită intubaţie, ventilaţie, pot fi monitorizate în alte secţii, eliberând locuri şi lăsând bonavii care sunt mai uşor acasă.”

“O altă metodă de lucru este creşterea capacităţii, mai departe, lucru care la Mureş se face, mai creştem cu 20 de patru în următoarele săptămâni. Aradul a cerut ventilatoare pentru suplimentarea paturilor. Dar mai e soluţia să folosim încă o parte din paturile care sunt folosite în îngrijirile curente. Mai este un număr de paturi care este folosit pentru urgenţe şi pentru îngrijirile curente, post operator. Acolo putem intra, să alocăm paturi temporar pentru cazurile COVID. Provocarea cea mai mare rămâne resursa umană”, a explicat Raed Arafat.

2 COMMENTS

  1. Radu, geniali sunteti cand vreti, si ma refer deocamdata la Razvan Dumitrescu. Omul asta e incredibil, aduce pe micile ecrane adevarul despre care tot scriu, cred, de prin februarie: nu e covit sau cu naiba il mai numesc crizatii astia!, este un virus care ataca dar nu atat de criminal cum actioneaza urlatorii de lux terorizanti! Am scris toate fazele inclusiv tratamentul care este la mana oricui, dar mintile crete nu accepta! Acum se dovedeste ca am avut dreptate din toate punctele de vedere si nu tacanitii astia care terorizeaza psihic si inspaimanta cetateanul! Ia sa vedeti cati bolnavi psihic vor iesi dupa atata teroare marca guvernul pnl plus latraii care dau mana libera la importuri a oricaror materiale fie si neconforme standardului de calitate real! Japitele astea terorizante, nu gandesc pe termen lung, gandesc in colturi precum le e imprastiat creierul in cutia craniana de nici ei nu stiu pe ce lune traiesc si pentru ce exista ei in viata asta a lor! Nu e destul ca nu ies calculele pe coro zilnic, indiferent cum le-ai aplica, continua sa terorizeze, sa invinovateasca si sa amendeze cetatenii fara o baza reala credibila si justificata! Astia ce viseaza noaptea, a doua zi pun in practica, atat de bolnavi sunt! Ma deranjeaza enorm scarbele astea care nu mai contenesc cu tupeul nesimtit cand ies pe micile ecrane si urla ca boschetarii in punga cu bronz! Oare ei cred ce scot pe gura, aberatiile si minciunile zilnic?

  2. gindire liniara de amatori: daca ieri au fost 3000, azi 4000 rezulta ca miine vor fi 5000 si poimiine 6000… si tot asa
    total gresit, ca si cu “predictiile” de acum 10-20-30 de ani ca in 10 ani nu va mai exista calota glaciara, ca New York-ul va fi scufundat sub 6 metri de apa…

    am asistat recent la o “tranzitie de faza” adica dublarea cantitatii intr-un termen de jumate cit a durat precedenta dublare; din amintiri imi rezulta ca e a doua (precedenta a fost de la 1000 la 2000).
    Sunt 2 variante, acum: ori urmeaza a treia dublare si ultima (deci discutam de 8000 intr-o saptamina, nu de 6 nu 7) ori o scadere de 25-38% tot intr-o saptamina. Apoi o reactie de crestere de 10-15% si iar scadere de inca 38-25%. Eu pariez pe a doua varianta.

    Dar toate restrictiile ramin, chiar si daca ajungem iar la 1000, ca sa fim “prudenti, nu prosti”

Leave a Reply