Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a sesizat autorităţile, în 2014, în legătură cu existenţa în România a unor posibile medicamente falsificate, după ce instituţiile omoloage din Germania şi Danemarca au informat că astfel de produse ar fi ajuns în cele două ţări, potrivit Mediafax. “Agenţia Medicamentului din Germania şi cea din Danemarca ne-au sesizat, în trimestrul IV din 2014, în legătură cu existenţa unor medicamente falsificate care ar fi venit din România. În acel moment, am declanşat o anchetă, dar totodată am sesizat autorităţile în legătură cu acest fapt”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele ANM, dr. Marius Savu.
Pe de altă parte, potrivit lui Savu, nu există niciun fel de suspiciune cu privire la faptul că în România aceste medicamente au fost distribuite printr-un lanţ de farmacii şi ar fi ajuns la pacienţi. “Nu avem nicio suspiciune că în lanţul românesc s-au eliberat medicamente false şi nici că pacienţii români ar fi intrat în posesia unor astfel de medicamente. Agenţiei Naţionale a Medicamentului nu i s-a cerut verificarea unor astfel de produse”, a mai spus preşedintele ANM.
Totodată, Marius Savu a cerut medicilor şi pacienţilor să sesizeze ANM ori de câte ori există suspiciuni cu privire la calitatea medicamentelor.
Precizările preşedintelui ANM au fost făcute în contextul dosarului penal de evaziune şi spălare de bani în care anchetatorii au făcut, miercuri, 64 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt, urmând să fie duse la audieri zece persoane.
Ancheta vizează fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani la comerţul cu medicamente pentru boli grave. Douăzeci de firme specializate în depozitarea şi vânzarea de medicamente s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, prejudiciul fiind estimat la peste trei milioane de euro, potrivit Poliţiei Române.
“În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive”, a arătat Poliţia Română, într-un comunicat de presă.
Prin acest mecanism, în circuitul legal din România şi din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor vizate în dosar, mai susţin anchetatorii.
Surse din Poliţie au declarat, tot pentru MEDIAFAX, că gruparea suspectată de evaziune ar fi adus din Turcia medicamente pentru tratarea cancerului contrafăcute şi le-ar fi vândut în România printr-un lanţ de farmacii.
Potrivit surselor citate, mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la Poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine.
Poliţiştii au deschis o anchetă şi au descoperit o reţea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spaţiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în ţară, prin intermediul lanţului de farmacii Elena, au precizat sursele citate.
Suspecţii ar fi vândut medicamente în valoare totală de cinci milioane de euro, însă până în prezent anchetatorii nu au stabilit exact câte dintre aceste medicamente erau contrafăcute.
Conform unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţa activă care ar fi trebuit să-i ajute.
Atata timp cat pe o distanta( cam mare,de fapt) de 100 m. Gasesti cel putin 3 farmacii, e normal sa apara acest lucru !!!!!. Dupa parerea mea,este o MAFIE in lantul de farmacii de nici nu ne inchipuim…Asta am vrut,avem…
În perioada crăciunului, am în circiut prin mai multe oraşe: Iaşi, Vaslui, Bârlad, Galaţi, Tecuci, Brăila, ideea pe moment a fost: cîte bănci, cîte farmacii, cîte baruri şi cîte unităţi de învăţămînt sunt întrun perimetru de 100-200 mettri pătraţi, dar şi curăţenia, aranjamentele pentru crăciun, expresia feţei omului: bucuros sau necăjit. Ce să vezi, bănci, farmacii, baruri, sunt plantate cam în acest fel, cel puţin 3-4 sedii funcţionale la ora 22.00, instituţii de învăţămînt, la mult mai mare distanţă, cel puţin 500 metri una de alta! Nu există zîmbet curat, bucurie pe faţa omului, în rest…jale mare privind curăţenia în oraş, excluzînd: Iaşi, Vaslui, Bârlad, acolo era curăţenie cîtde cît.Şi se mai spune că totul nu este o afacere permanentă cu orice, chiar cu viaţa omului!