Ingrijorarea unor medici din Romania apare si in Olanda. Spitalele olandeze au avertizat marţi asupra insuficienţei antiviralului Remdesivir, folosit pentru tratarea COVID-19, problemă pe care guvernul olandez încearcă să o rezolve prin discuţii cu Comisia Europeană, informează agenţia EFE. Este clar ca pe masura ce timpul trece si nevoia de Remdesivir va fi mai mare in iarna, va aparea o criza, generata mai ales de o decizie ciudata a celor de la Gilead.

Executivul comunitar achiziţionează acest medicament în mod centralizat şi gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE.

Spitalele olandeze nu mai pot primi doze de Remdesivir pentru că stocul central al Olandei s-a epuizat, au confirmat Institutul de Sănătate Publică (RIVM) şi Ministerul Sănătăţii olandez.

Un purtător de cuvânt sanitar a declarat că este ”foarte problematic” faptul că stocul de Remdesivir s-a epuizat, dar a subliniat că autorităţile sanitare olandeze poartă discuţii cu Comisia Europeană pentru a încerca să obţină cantităţi suplimentare, adăugând că nu este clar dacă şi alte state membre ale UE se confruntă cu aceeaşi problemă.

Inspecţia Sanitară olandeză a autorizat marţi în mod excepţional până la 31 decembrie farmaciile spitalelor să-şi transfere între ele dozele de Remdesivir, procedură de obicei interzisă.

Dezvoltat de compania americană Gilead iniţial pentru tratarea Ebola, antiviralul Remdesivir încetineşte producţia de noi particule virale de SARS-CoV-2, astfel că infecţia virală se dezvoltă mai lent şi pacienţii în stare gravă se recuperează, în medie, cu circa patru zile mai devreme.

Medicamentul a fost aprobat în luna mai în SUA, ţară care două luni mai târziu a cumpărat 500.000 de doze, ceea ce a diminuat disponibilitatea Remdesivirului la nivel mondial, mai ales că cererea pentru acesta continuă să crească.

Comisia Europeană a anunţat în iulie achiziţia centralizată pentru statele UE a unui număr de doze suficiente pentru tratarea a circa 30.000 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, scrie Agerpres.

Ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat marţi că medicamentul este în cantitate redusă în unele spitale. Ultima livrare din comanda UE a sosit chiar vinerea trecută.

Spania, care are cea mai mare rată de infectări din Europa, a înregistrat deficienţe la sfârşitul lunii august, potrivit agenţiei sale de medicamente. În prezent, ţara are suficiente doze pentru a satisface necesarul pentru săptămânile următoare, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii.

Marea Britanie, care a aderat la achiziţiile UE pentru remdesivir, şi-a raţionat stocul, acordând prioritate pacienţilor cu Covid-19 care au cea mai mare nevoie de acesta, potrivit Ministerului sănătăţii.

Probabil că lipsa medicamentului va stârni dezbateri cu privire la disponibilitatea şi preţurile medicamentelor pentru Covid-19. În timp ce dexametazona, un medicament generic, este disponibil pe scară largă şi ieftin, remdesivirul este protejat de brevetul Gilead.

Compania a stabilit un preţ de 2.340 de dolari pe pacient pentru ţările mai bogate. Gilead a donat, de asemenea, tratamente pentru cercetare şi pentru tratarea a sute de mii de pacienţi din întreaga lume.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care negociază acorduri de aprovizionare medicală în numele statelor UE în timpul pandemiei, nu a fost disponibil imediat pentru un comentariu despre acest deficit.

La jumătatea lunii septembrie, un oficial al Comisiei experţilor din domeniul sănătăţii din guvernele UE a declarat că Executivul UE discută cu Gilead un nou acord de aprovizionare, care urma să fie finalizat până la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie, ”pentru a preveni un decalaj al livrărilor”.

Livrările asigurate până în prezent de UE ar fi trebuit să acopere necesarul până la sfârşitul lunii septembrie. Mai mulţi oficiali au declarat că sunt aşteapte noi livrări în curând.

Gilead şi-a extins capacitatea de producţie. Săptămâna trecută, compania a anunţat că asigură cererea din SUA şi că se aşteaptă să acopere necesarul la nivel global în luna octombrie, chiar şi în cazul unor creşteri viitoare ale numărului cazurilor de Covid-19.

Până în prezent, dozele disponibile în UE au fost împărţite în funcţie de numărul de cazuri şi de ratele de spitalizare. Dar nu toate statele UE se confruntă cu lipsuri. Ministerul Sănătăţii din Germania a anunţat că stocurile de remdesivir sunt suficiente pentru lunile următoare, scrie news.ro

Leave a Reply