Secretarul General al NATO a vorbit despre anunțul Rusiei că își retrage trupe de la granița cu Ucraina, și a declarat că Miniștrii de Apărare ai Alianței vorbesc despre necesitatea întăririi echipamentului militar și de modul în care vor acționa în România.

Principalele declarații ale șefului NATO:

  • Mâine miniștrii de apărare NATO se vor întâlni pentru a discuta despre cea mai serioasă criza de securitate din ultimele decenii. Vor discuta despre necesitatea de a ne întări echipamentul militar, și pentru a avea grijă de modul în care vom acționa în România
  • Sunt semne care vin de la Moscova că discuțiile diplomatice ar trebui să continue
  • Până acum nu am văzut semne are să ne arate că tensiunile nu vor continua. Rusia are multe trupe la granița cu Ucraina, dar mai are încă timp să își retragă trupele și să lucreze pentru a menține pacea.
  • Aliații NATO au fost foarte clari cand au spus că orice act de agresiune din partea Rusiei va avea un răspuns foarte rapid.  Vrem să ne asigurăm că aceste acte de agresiune și intimidare nu vor continua. În același timp, Aliații NATO sunt pregătiți să intervină împotriva Rusiei
  • Suntem la curent cu toate acțiunile și intimidările Rusiei și știm ce vrea să facă
  • Vrem să ne asigurăm că aceste agresiuni și amenințări nu vor continua
  • Vom face orice va fi nevoie pentru securitatea Alianței

”Ne vom întâlni cu partenerii noștri, vom avea consultări, am văzut din nou cât de important este să investim în tehnica militară. Ultimele cifre ne arată că în ultimii șapte ani am majorat  bugetele apararii până la 217 miliarde de dolari.

Încurajez aliații să continue aceste investiții tocmai pentru a ne asigura securitatea. Sunt încrezător că aliații noștri își vor da consimțământul și vor promite că Europa și NATO vor rămâne împreună”.

Întrebat dacă ar conta dacă unele trupe rusești s-au întors la bază, Stolteberg a precizat că NATO nu a primit un răspuns oficial din partea Rusiei. A anunțat că își retrage trupe, dar echipamentul rămâne acolo. ”Cu toată această tehnică militară, Rusia poate invada Ucraina fără efort suplimentar. Poate face acest pas în orice moment”.

”Există motive clare pentru care nu trebuie să fim foarte optimiști. Trebuie să avem grijă ca eforturile diplomatice să continue”, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a afirmat marți, în ajunul reuniunii miniștrilor apărării din țările aliate, că deși staționarea unui grup de luptă al Alianței în România este un proces de durată, este important să ne amintim că “în ultimele zile” a avut loc o întărire semnificativă a prezenței NATO în România. 

Eu cred că trebuie să facem distincția între nevoia iminentă de mai multe trupe și forțe precum în România – și am desfășurat deja mai multe trupe și forțe în România – și între o ajustare pe termen lung, iar chestiunea unui grup de luptă este o ajustare sau o prezență pe termen mai lung în România și în restul părții estice a Alianței“, a spus secretarul general, răspunzând la o întrebare din partea CaleaEuropeană.ro.

“Nu mă voi antepronunța cu privire la decizie a miniștrilor”, a spus Stoltenberg, în timp ce a anunțat că miniștrii apărării din cele 30 de națiuni aliate vor aborda necesitatea de a spori în continuare poziția defensivă a Alianței și a salutat din nou propunerea Franței de a conduce un nou grup tactic NATO în România.

“M-am întâlnit vineri cu președintele Klaus Iohannis pe această temă. Și am discutat despre grupul de luptă. Am discutat acest lucru și cu președintele Macron și mi-am exprimat sprijinul și faptul că salut oferta franceză de a conduce un grup de luptă în România. Va dura ceva timp până când vom avea toate deciziile în vigoare și, de asemenea, ceva timp pentru a avea comanda sau controlul și și și toate celelalte aspecte care trebuie să fie decise înainte ca un grup de luptă să fie potențial, să fie staționat în România”, a declarat Stoltenberg, într-o conferință de presă în care a prefațat agenda reuniunii miniștrilor apărării aliați și în carea a afirmat că există semne din partea Moscovei că diplomația ar trebui să continue în ceea ce privește criza de securitate dintre Ucraina și Rusia, afirmând că acest lucru “oferă motive pentru un optimism prudent”.

Leave a Reply