In emisiunea “Punctul de intalnire” pe care o moderez la Antena 3 am lansat impreuna cu Elena Cristian, redactorul sef Jurnalul, un mesaj pentru corectarea unei aberatii birocratice.

La finalul lunii Decembrie 2017, sefa ANAF Mirela Calugareanu a semnat un ordin care pune milioane de oameni pe drumuri inutile, complica viata contribuabililor si a angajatilor ANAF. Solutia retinerii la sursa, cea mai inteligenta si benefica pentru toata lumea, a fost inlocuita cu un mecanism birocratic arhaic, ce da dureri de cap tuturor. 

Domnule prim ministru Mihai Tudose,

Stiu ca n-aveti nici o retinere sa corectati pe loc greselile unor subordonati de-ai dvs. 

Impreuna cu Elena Cristian, redactor sef Jurnalul dar si cu alti colegi din presa, va rog sa dispuneti anularea acestui ordin nefericit ce priveste Formularul 600 si trimiterea luna de luna la cozile ANAF a peste 1,6 milioane de contribuabili. 
Revenirea la retinerea la sursa este cea mai civilizata forma de relatie intre contribuabil si fisc.

Astept raspunsul dumneavoastra. 

Va multumesc,

Radu Tudor
Moderator Antena 3 


Iata articolul din Jurnalul

Toate persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, drepturi de autor sau alte tipuri de contracte de colaborare, şi care estimează că vor câştiga peste 22.800 lei brut în 2018, respectiv 1.900 de lei pe lună, sumă care include şi contribuţiile sociale, trebuie să-şi plătească singure la Fisc sănătatea şi pensiile. Firmele le vor achita numai impozitul pe venit de 10%. Nu sunt exceptaţi nici cei care, în afara contractului de colaborare, mai au şi un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Ordinul nr. 4140/2017 emis de preşedintele ANAF şi publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie stabileşte negru pe alb că toate persoanele fizice care realizează venituri peste 22.800 de lei, altele decât cele de natură salarială, îşi vor plăti singure contribuţiile sociale. Celelalte, care câştigă sub acest plafon, trebuie să completeze Formularul 600, dar nu sunt obligate să achite CAS, însă nu vor fi asiguraţi în sistemul de pensii.

În cazul celor care câştigă în baza unui contract de drepturi de autor suma de 1.900 de lei brut este echivalentul unui venit brut de 3.169 de lei, având în vedere că venitul brut bază de calcul de 1.900 lei rezultă după scăderea cotelor forfetare de 40%. De la această sumă, aceşti contribuabili au obligaţia să plătească CAS şi CASS la nivelul salariului minim pe ţară. O persoană care a realizat acest venit brut în 2017 a rămas lunar în mână după achitarea tuturor contribuţiilor şi a impozitului pe venit cu 2.610 lei, iar din 2018 va câştiga numai 2.380 de lei, ca urmare a noilor schimbări. Pierde deci 230 de lei. Acesta este cea mai mare pierdere pentru cei care obţin venituri pe drepturi de autor dacă optează pentru plata contribuţiilor la nivelul salariului minim de 1.900 de lei, aşa cum le permit noile schimbări. În schimb, cine are un venit brut de 4.500 de lei, anul trecut a luat în mână 3.850 de lei, iar din acest an va lua numai 3.631 de lei. Deci pierde numai 219 lei. Cine are un venit brut de 80.000 de lei va câştiga 631 de lei, dacă optează să achite contribuţiile sociale la nivelul salariului minim.

Cozi şi nebunie

Problema este că sunt 1,6 milioane de români care au obţinut anul trecut venituri din activităţi independente şi chirii şi care vor trebui să depună Formularul 600, până pe 31 ianuarie, ceea ce va duce la haos la ghişeele Fiscului. Reprezentanţii ANAF susţin că formularul poate fi trimis şi prin poştă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, însă cei mai mulţi români vor alege să meargă la ghişeele ANAF unde sunt arondaţi, ca să fie siguri că vor completa corect formularele. După completarea acestora, oamenii vor primi acasă o decizie de impunere cu sumele pe care vor trebui să le achite. Plăţile se vor face trimestrial în patru rate egale: până la 25 martie, până la 25 iunie, până la 25 septembrie şi ultima până la 25 decembrie.

Multe firme nu sunt dispuse să dea colaboratorilor banii aferenţi contribuţiilor sociale, având în vedere că legea nu-i obligă să o facă. Patronii spun că vor propune persoanelor cu care colaborează noi contracte pe sume mai mici.

Cei care câştigă bani din profesii liberale vor fi puşi în situaţia ingrată de a-şi achita contribuţiile sociale, chiar dacă nu vor încasa banii de la firmele pentru care lucrează. Sau să rămână datori la Fisc.

http://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/revolutia-fiscala-ia-cu-asalt-ghiseele-anaf-762399.html

 

11 COMMENTS

 1. Mai apare o “anomalie”. Dupa 2-3 luni, o modificare la modificare de instructiuni de aplicare va conduce, ca de fiecare data, in luna decembrie, sa se achite diferenta de cas si cass de la minima la corespunzatoare venitului realizat. Pentru ca a mers si in anii trecuti.

 2. Eeee, altfel stătea treaba dacă nu erați vizat direct! Vă tot codiți să recunoașteți că aberanta rocadă a contribuțiilor nu este o invenție pesedistă ci a venit în plic de la Bruxelles. Acum trageți ponoasele sau vreți și voi (desfășurătorii de activități independente) derogări ca aitiștii!

   • Sigur că da! Micșorarea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu are legătură cu rocada contribuțiilor! Scuze, eram în concediu pe altă planetă!

  • De unde si pana unde “de la Bruxelles” ? Tu esti Codrin Stefanescu ? Nici o tara din UE nu are contributiile cum le-a facut PSD-ul !

   E o inventie psd-ista a lui Dragnea si Valcov ca sa spuna ca le cresc salariile cu 25% si 50% si la 3000 de euro la medici ca au promis si pana la urma va fi doar pe hartie.

   Mai avem o luna pana vin fluturasii si 3 luni pana in martie cand ar trebui sa creasca cu 50% la niste categorii amanate, cand o sa-si vada bugetarii neturile !

   • Măsura rocadei contribuțiilor a apărut în spațiul public în perioada guvernului Cioloș. Ar fi cum spui tu dacă admitem că Dragnea și Vâlcov au fost ideologii guvernării tehnocrate.
    Așa este, în nicio țară din UE nu sunt prezente aceste tipuri de contribuții dar să nu fi convins că nu vor urma și alte țări membre UE modelul adoptat de România. Să mai așteptăm măcar vreo 5 ani și ne vom lămuri!

 3. Credeti ca e unica aberatie!? L-am auzit din intamplare pe Ponta labeunu,a spus clar si exact cu ce se confrunta cetateanul de cand au intrat ai lui Dragnea la putere! Parca a trait in ultimul an intre cetateni! Si nu poate fi interpretat politic,e realitate!
  Intrebare:
  – De ce a plasat o “nula/necunoscuta din teldrum” Teleorman intro pozitie cheie in Vaslui, nu a gasit niciun specialist in domeniu in tot judetul?
  Chiar atat de nepriceputi sunt cei din jud.vaslui!?
  La naiba cu numirile politic! Au ingrosat cu varf si indesat birocratia toti perindatii in politica in cei 28 ani!

 4. Persoanele fara venituri platesc 190 lei / luna contributia de sanatate…Retineti,cei fara venituri.Ce bine le este saracilor intr-un regim de stanga ! PS.Macar sa ne spuna minunata coalitie ce le da in schimbul acestei mariri aproape de 3 ori. Mai multe bacterii in spitale ? Mai multa aroganta si batjocura ? Mai multa birocratie si coruptie ?

  • Despre asta nu se comentează la TV. Dacă ești persoană fără venituri plătești 10 % din salariul minim, adică 190 de lei pe lună, obligatoriu dacă vrei servicii medicale la stat, chiar dacă tu nu obții un salariu nici măcar minim. Iar cota de 10 % rezultă din trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Păi dacă nu ești angajat, de la ce angajator transferi diferența de la 5,5 % cât era înainte. Iar dacă ești freelancer fără succes și câștigi doar 500 de lei/lună, ghinion, 190 de lei îi dai pe CASS. Pe scurt: n-ai un venit, plătești dacă vrei să nu mori. Asta da social-democrație. Pentru asta nu protestează nimeni, iar la tv nici o vorbă despre subiect. Bine că vin numerologii să ne spună cum o să ne fie în 2018.

 5. Salut Radule!

  Sunt eu, Tudosă. Am vazut ce ai scris pe aici si o sa ma ocup astazi sa modific, daca nu cumva e prea tarziu pentru tine.

  P.S. Iti multumesc ca ai sezizat. Altfel nu stiam nimic. Sal

Leave a Reply