Presedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj ciudat. Domnia sa vorbeste de neglijenta si incompetenta autoritatilor, in contextul in care de ani de zile, specialistii in meteorologie spun ca nu mai pot fi anticipate fenomenele de tip now-casting. Furtunile care apar din senin fac parte din genul acesta de manifestari. In rest, reactia post-eveniment a fost exemplara : SMURD, Ambulante, spitale, Enel chiar si CFR au remediat cat s-a putut de repede problemele grave ivite. Managementul crizei a fost unul chiar performant, date fiind gravitatea consecintelor. La ce se refera de fapt presedintele Romaniei?

Mesajul lui Iohannis :

Furtunile extreme din România, din cursul zilei de duminică, au arătat vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire și protecție a populației în cazul unor dezastre naturale. Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Guvernul trebuie să ia urgent măsurile necesare pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale. Toată compasiunea mea către familiile îndoliate și însănătoșire grabnică celor răniți.


http://www.mediafax.ro/social/bilant-tragic-furtunilor-tara-opt-persoane-au-murit-ucise-obiectele-smulse-vant-aproape-70-au-ranite-dosar-penal-cazul-mortii-tanarului-strivit-poarta-dupa-vijelia-timisoara-16731935


Comunicatul Enel Romania :

Ca urmare a condițiilor meteorologice extreme care s-au produs în zona de vest a României în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie, a fost afectată funcționarea rețelelor de distribuție de electricitate din zona de activitate a E-Distribuție Banat, ca urmare a vântului foarte puternic (ce a depășit viteza de 90 km/h) și a căderilor de copaci. În timpul nopții, E-Distribuție Banat a suplimentat numărul echipelor de intervenție.
Situația la ora 08:00, în data de luni 18 septembrie, era următoarea:
– În județul Timiș erau afectate 7 linii de înaltă tensiune și 55 de linii de medie tensiune, inclusiv 3 stâlpi metalici îndoiți și 4 stâlpi de beton rupți. Alimentarea cu electricitate era afectată într-o singură stație de transformare (Giulvaz) și în 28 de localități
– În județul Caraș Severin erau afectate parțial 7 linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parțial în 10 localități
– În județul Hunedoara erau afectate total sau parțial 21 de linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată în 13 localități
– În județul Arad erau afectate total sau parțial 25 de linii de medie tensiune, inclusiv 16 stâlpi rupți, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată în 23 de localități

La nivelul societății E-Distribuție Banat a fost declarată stare de urgență de nivelul 2

La acest moment lucrează 44 de echipe de intervenție ale societății, 14 angajați de suport tehnic de urgență, 15 angajați ai contractorilor și 8 specialiști în centrul de comandă operativă, pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp posibil.

16 COMMENTS

 1. Avertizarea se refera la directia pe care o ia furtuna si sa fie avetizati oamenii. La fel cum in Florida au fost evacuati oamenii pe directia posibila a uraganului.

  • Cu ce te-ai gasit sa faci comparatie.Uraganul se vede din vreme,iar altfel nu toti norii aduc si furtuni. Nu poti sa evacuezi populatia la fiecare nor care se apropie.Dar mai intrati si voi in case cand se intuneca de ploaie, cum se zice,ca nu sunteti orbeti.Si nu va mai luati dupa parascoveniile lui Iohannis ca tot nu ajungeti ca el de “ghinionisti” cu multe case.

 2. Are diaree verbală şi un “deranj” mare la rânză (vorba buncii) …niciodată acest mercenar nu-l va egala în sondaje pe medicul Arafat. Caută şi el nod în papura lui Dumnezeu ca a dat vreme rea…Nu din umanism şi dragoste pentru oameni, ci pentru câteva procente de imagine.

 3. Oamenii ar trebui sa invete,sau sa fie invatzati, cum sa se autoprotejeze atunci cand sunt surprinsi de o furtuna si traznet, in exterior,in afara cladirilor,sau in situatii de viituri,alunecari de teren si altele..Sunt o sumedenie de sfaturi pe net si ar trebui si la scoala, si in media, sa se vorbeasca cat mai mult despre ce trebuie sa faca un om,de la orasanul surprins intr-un parc, sau oamenii intr-o masina pe drum ,pana la taranul care isi tine vaca de lantz, surprins de furtuna in camp deschis, asta ca sa-si reduca fiecare riscurile la care poate fi supus de fenomenele naturale violente.Asta trebuia sa spuna Iohannis daca tot voia sa spuna ceva si nu sa se catzere iar,cum ii este obiceiul in campania sa electorala non -stop, pe niste victime, si sa instige aiurea contra autoritatilor pentru ca vantul rupe crengile si pomul si cateun “neavertizat din timp” sta pe sub pom,ca asa stie omul sa faca, crezand ca acolo este cel mai in sigurantza.. .

 4. Dar de “NEAMTUL”asta TRADATOR DE TARA si de NEAM cand ne scapam !!?!!
  Oare e necesar un nou 1989 !!?!!
  Adica sa intealeaga si TFL-istii de o noua REVOLUTIE !!?!!

 5. Cetățene Tudor R., n-am înțeles care e ciudățenia mesajului. Doar două întrebări am să-ți adresez:

  – “specialistii in meteorologie spun ca nu mai pot fi anticipate…”
  Așa știi tu? Cum se face că în multe state civilizate din Europa funcționează “Sistem Alert”, pentru avertizare situații de urgență în caz de fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc?… mai mult, chiar premierul a cerut dimineață implementarea de urgență a acestui sistem ! În SUA funcționează de ani de zile un sistem asemănător, cu rezultate f. bune. Probabil că doar “specialiștii” noștri nu pot anticipa… 🙂

  – apropo de specialiști, conducerea ANM nu are nici o vină?… mă gândesc că PSD a scos de sub incidența O.U. 109/2011 conducerea acestei unități. Mai pe românește, în loc ca ANM să fie condusă de profesioniști, cum spunea ordonanța, este condusă de oameni numiți politic !!! Bine, nu e singura societate unde nemernicii de psdei au făcut așa. Pardon ?!?!
  De la mine, numai de bine.

Leave a Reply