Peste 1.000 de militanţi din statele membre ale Uniunii Europene luptă pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, iar 800 dintre aceştia provin din Balcani, potrivit datelor prezentate luni de Oficiul European de Poliţie (Europol), relatează site-ul agenţiei Novinite.

Rob Wainwright, directorul executiv al Europol, a participat la o întrunire la Sofia a Oficiului, în contextul în care Bulgaria deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Peste 130 de eurodeputaţi din statele membre UE, experţi din cadrul poliţiei şi comisari europeni au discutat despre lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, precum şi despre securitatea cibernetică.

Wainwright a avertizat că Bulgaria şi alte state europene se confruntă cu ameninţarea terorismului, în condiţiile în care “aproximativ 30.000 de persoane din Europa fac parte din comunităţi teroriste“.

Una dintre principalele concluzii ale Europol este că Balcanii rămân o zonă importantă de tranzit şi trafic de bunuri ilegale, de droguri şi de arme, precum şi de fiinţe umane. Regiunea este, de asemenea, o sursă majoră de tineri radicalizaţi care ajung să facă parte din reţeaua teroristă Stat Islamic.

Conform experţilor din cadrul Oficiului European de Poliţie, pericolul este reprezentat de faptul că mulţi dintre aceşti militanţi revin în ţările de origine după ce Stat Islamic a pierdut teren în Siria şi Irak. Europol atrage atenţia că aceşti luptători trebuie identificaţi şi neutralizaţi în cel mai scurt timp de la pătrunderea în statele membre ale UE, scrie Mediafax.

 

3 COMMENTS

 1. Mereu aceleasi “constatari” inepte, de cele mai multe ori insotite de o mirare timpa, dar niciodata despre cauze. ALEA REALE, ALEA PROFUNDE, nu vrajeli propagandistice.
  Si totusi, stie ultimul prost ca, pina nu te duci la cauze, nu poti trata nicio “boala”. Nu mai zic ca n-ai nicio sansa sa te apuci de PREVENTIE!
  Si nu pot sa nu ma intreb ce salarii au “inteligentii” astia care, ca sa-si justifice impotenta si incompetenta, ne intoxica de informari si statistici.
  Sau, poate, totusi, teroristii astia folosesc si ei la ceva, sau cuiva? Poate lui B.B.?
  Nu cumva, daca n-ar fi existat, ar fi trebuit inventati?

 2. Serios! Sponsorizate de occident cu ajutorul israelului din a uriasele ajutoare financiare acordate in 2017?!? S-a golit romanica,maxim 60% cetateni au mai ramas in tara doar copii si cei care nu au bani sa plece in alta tara,acum e timpul sa mutati afganistanul in est langa rusica! Armata romaneasca lupta pe alte fronturi pentru interesele altora(romanul a ajuns rachet)! Cand a fost articolul cu”rusia e agresiva cu nato si romanica” am scris,nu cred! Iaca si confirmarea ca rusica nu are prioritar actiuni violente cu romanica! La ce se cumpara avioane si toate fiarele daca loialitatea rusiei e perfecta pt romanica?! Mint si manipuleaza astia de la apus incat nu mai pot fi crezuti!
  Dati bani la efucatie,sa avem un popor invatat si educat,destul ca e imprastiat peste tot in lume mai ceva ca “bozgurii”,suntem pe locul 2 la imigrari dupa siria! Nu va e rusine voua “dragi” politicieni perindati la guvernare 28 ani?!

 3. Proiectul “un buncar pentru familia politicianului” nu renteaza,in loc de avioane sau mai stiu eu ce cumpara ponositii din politica?

Leave a Reply