Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, prezent la şedinţa de evaluare a activităţii Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2016, a declarat că MAI şi SRI nu duc războaie diferite, doar armele diferă, iar duşmanii României reprezintă duşmanii comuni.

“Atât noi, cât şi dumneavoastră nu ducem războaie diferite, doar armele diferă. Duşmanii României sunt duşmanii noştri comuni. Din punctul de vedere al SRI, singura noastră armă este informaţia, iar singurul nostru scut este respectarea legii. Vom continua să utilizăm eficient şi responsabil această armă, pentru a vă pune la dispoziţie informaţii utile, pentru asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor României”, a spus el.

Directorul SRI a afirmat că parteneriatul dintre Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii este vital pentru securitatea naţională a României.

“Personal, cred că în 2017 colaborarea dintre SRI şi MAI este importantă pentru menţinerea unui nivel optim de răspuns al statului român la situaţii din ce în ce mai diverse. Consider că trebuie să ne pregătim împreună şi să exersăm modalităţile de răspuns în timp real la ameninţări şi riscuri. Trebuie să intuim corect cel fel de viitor se conturează pentru România în acest context regional şi global. Instituţia pe care o conduc este preocupată să înţeleagă şi să anticipeze acest viitor, pentru că el va fi cel care ne va influenţa major evoluţia ca societate şi ca democraţie”, a punctat Hellvig.

În opinia sa, evoluţiile recente obligă SRI şi MAI să-şi consolideze parteneriatul.

“Unele ameninţări la adresa ordinii publice se pot transforma în ameninţări grave la adresa securităţii naţionale. De multe ori, acestea sunt gândite în prealabil tocmai pentru a avea un impact asupra securităţii naţionale. Parteneriatele dintre instituţiile noastre sunt parteneriate naturale, fireşti, dar şi extrem de necesare, iar pentru asta vreau să vă mulţumesc pentru excelenta colaborare avută în mai multe momente importante”, a reliefat directorul Serviciului Român de Informaţii.

Hellvig a subliniat că SRI deţine capacităţi de cel mai înalt nivel în culegere de informaţii, apreciate de partenerii României din NATO. Totodată, el a afirmat că întărirea democraţiei vine din echilibrul existent între toate instituţiile menite să protejeze cetăţenii şi statul.

Împreună reprezentăm statul român şi nimeni nu va fi interesat de rivalităţi instituţionale.(…) Din punctul meu de vedere, nu există limită în ceea ce priveşte obiectivele pe care le atingem împreună, atât timp cât respectăm legea, mandatul primit şi interesele României. Parteneriatele dintre instituţii trebuie să fie corecte, transparente, să acţioneze pentru binele public şi trebuie să acţioneze fiecare pe zona sa de competenţă, pentru a preveni”, a completat el.
Directorul SRI le-a mulţumit angajaţilor MAI pentru că veghează zi de zi la siguranţa cetăţenilor României.

“Înţeleg foarte bine ce înseamnă asta, pentru că ofiţeri ai SRI ştiu foarte bine cum e să-ţi serveşti patria în zone periculoase, discret, fără a aştepta recompense materiale, fără a fi aplaudat la scenă deschisă, ci poate doar de camarazi sau superiori”, a adăugat el citat de Agerpres.

21 COMMENTS

 1. D-le, exprimarea lui Hellvig a fost cam ambigua, si ma refer aici la urmatoarele afirmatii, citez: “Atât noi, cât și dumneavoastră ducem războaie diferite, de fapt, nu războaie diferite, doar armele diferă. Singura noastră armă este legea și vom continua să utilizăm eficient această armă.”

  Pai si armata, pe langa celelalte arme si cazarme, brice si arice, trebuie sa respecte si ea legile d-le, ca deocamdata nu s-a decretat la nimeni vanatoarea la mistret la liber. Si armata trebuie sa respecte legile, deci e complementar sistemu’! Plus ca si SRI-u are armamanet in dotare, ca au cadre militarizate care uneori baga misiune supt acoperire cu grad ridicat de risc, si deci trebuie sa aiba paravan ca nu pot sa doarma imbracati in veste antiglont pe supt pijama, cum ar veni.

  In afara de amanuntele astea minore, tot respectul pentru Eduard Hellvig care incearca sa reformeze SRI-ul si sa-l faca sa nu mai fie continuatorul metodelor militienesti caracteristice celor 5 directii ale securitatii ceausiste pe care le-a cam mostenit.

  P.S. Respekt deosebit

  • Scuze, am zis armata in loc de MAI. Despre Ministerul Afacerilor Interne era vorba, nu despre MApN… Respekt deosebit

   Pa

   • Cea mai importanta declaratie a lui Hellvig este aceea in care s-a dat de gol cum ca SRI se afla in spatele miscarilor anarhiste din strada a tefelepitilor. “Participarile civice solide pentru exprimarea nemultumirii ii ofera incredere pentru viitor directorului Serviciului Roman de Informatii Eduard Hellvig (foto). Nu o spunem noi, o spune insusi directorul SRI care, prezent la Bilantul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2016 de miercuri 15 martie 2017, si-a exprimat convingerea ca „o participare civica puternica inseamna atat preocupare pentru exprimarea nemultumirii, atunci cand e cazul, dar si implicare zi de zi in contestarea abuzurilor, in imbunatatirea serviciilor publice in intarirea cooperarii, tolerantei, spiritului asociativ al societatii civile”.

    • Imi scapase pentru ca intrerupsesem lecturarea avand de facut o alta treaba. deci nu apucasem sa citesc chiar toata balaria de declaratie.

     Hellvig e un civil in SRI care e o institutie militarizata. El fiind si PNL-ist, aproape ca nu surprinde toata declaratia cu iz foarte puternic de implicare in mitingurile neautorizate din Piata Victoriei ale dreptei politice si ale suporterilor procuraturii si ai securitatii. Ma rog, prefer sa ma opresc in aceasta faza, ca n-are rost sa dau drumul la turbocompresor pe schema.

     • Hellvig instiga prin aceasta declaratie efectiv la iesirea tefelepitilor in strada la momentul in care Luluta si cu Procurolul General vor fi suspendati.

     • Sau mai corect si mai complet:

      SA FIE ANARHIE! Directorul SRI Eduard Hellvig legitimeaza miscarile de strada / Declarația doveditoare

      Participarile civice solide pentru exprimarea nemultumirii ii ofera incredere pentru viitor directorului Serviciului Roman de Informatii Eduard Hellvig, potrivit Lumea Justiției.

      Nu o spunem noi, o spune insusi directorul SRI care, prezent la Bilantul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2016 de miercuri 15 martie 2017, si-a exprimat convingerea ca „o participare civica puternica inseamna atat preocupare pentru exprimarea nemultumirii, atunci cand e cazul, dar si implicare zi de zi in contestarea abuzurilor, in imbunatatirea serviciilor publice in intarirea cooperarii, tolerantei, spiritului asociativ al societatii civile”.

      Afirmatiile lui Eduard Hellvig vin in contextul in care, in ultimele saptamani, mii de oameni au iesit in strada, in Bucuresti si in tara, pentru a contesta emiterea de catre Guvern a Ordonantei 13/2017, pe motiv ca este nelegala. Ulterior, desi Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca Ordonanta 13/2017 este perfect legala si ca DNA si PICCJ au intervenit abuziv si nelegal in activitatea Guvernului, atat prin declaratiile publice, cat si prin pritocirea dosarului in care au fost audiati membri ai Guvernului, protestele nu s-au oprit. Oamenii au continuat sa iasa in strada, cerand, incredibil, anchetarea judecatorilor CCR – institutie despre care au sustinut ca este “penala” – si manifestandu-si sustinerea pentru Laura Kovesi, pusa la zid prin decizia CCR.

      In conditiile in care protestele au ajuns sa fie deturnate de unii lideri politici, chiar cu legitimarea lor de catre unele partide, apreciem ca discursul directorului SRI Eduard Hellvig ar fi trebuit sa fie unul care sa indemne la calm si stabilitate, nicidecum la continuarea unor forme de manifestare exploatabile. Altfel, consideram ca fiecare cetatean al tarii este liber sa isi exprime nemultumirile si sa protesteze fata de orice doreste, atat timp cat manifestarile lui nu sunt violente, dar mesajul lui Hellvig in aceasta perioada ar trebui sa fie cu totul si cu totul altul. Mai ales ca CCR, prin deciziile sale, a stabilit fara echivoc ca miscarile de strada nu au avut niciun fundament real.

      Sursa: http://sokant.ro/sa-fie-anarhie-directorul-sri-eduard-hellvig-legitimeaza-miscarile-de-strada-declaratia-doveditoare/

  • Mi-a placut aia cu respectarea legii. Asta in conditiile in care SRI asculta tot ce misca, un fost ministru gasind microfon chiar si in chiloti, iar jsutitia fiind campul tactic, SRI urmarind dosarele pana in faza finala. Ce zicea Helvig cu respectarea legii???

     • Apropo de Ponta, acesta s-a dat demisia din functia de PM si sef al PSD si-l ataca acum la baioneta la Dragnea pentru ca el Ponta este omul serviciilor secrete interne si externe care fac tot ce le sta in putere pentru a sparge alianta PSD-Alde astfel incat Johannis Wierme Klauss sa ajunga sa-si impuna din nou guvernului de hoti, mincinosi si neputinciosi la Palatul Victoriei. Acum se repeta din nou scenariul prin care a fost spart USL.

     • Inca o dovada cum ca Ponta e iepurele serviciilor care se da la Dragnea pentru ca trebuie sa iasa cat mai mult fum de acoperire e faptul ca acesta n-a comentat nimic in defavoarea Parchetului General si DNA vis-a-vis de Motivatia CCR referitoare la dosarul de politie politica instrumentat de DNA impotirva guvernului Grindeanu.

    • In Moldova sunt delicati iti pun microfonul in chiloti.
     La noi il baga direct in fund. Dupa care ala pleaca de acolo si zice: Sprijin lupta anti-coruptie.

 2. Noroc cu presa şi câţiva răzvrătiţi de aflăm şi noi nemerniciile ascunse de ochii lumii!
  🙂 🙂 CINSTE LOR, CINSTE LOR, CINSTE SRI-ştilor(a se citi securiştilor)

 3. Ati vazut domnule cum interzice merkeloaica mintigurile, sau cel putin le pune bete-n roate!
  Sunt convins ca maie a si emis vreo 20 de comunicate in care sa denunte lipsa de democratie din germanica. :))
  Daca nu, sa luam si noi modelul de la germanica, ca vorba aia e nemtzesc si bine fuckut si sa interzicem si noi mitingurile zarzavagiilor, ca uite cat rau au facut cu devalorizarea leului si imaginea tarii in exterior.

 4. pacat din amplul articol lipseste de fapt esenta celor spuse de seful sri liberalul si omul lui ciolanis helvig si anume aprecierea pentru manifestatiile ilegale, repet pentru unii care se fac ca nu inteleg, ilegale. mare “bucurie” pe capatana lui helvig si atunci ce ne mai intrebam cine a coordonat “implicarea ” publica in ….blablabla.iata ca avem doi frati siamezi care vorbesc practic aceeasi limba si au aceleasi idei helvig si ciolanis hotul de case din din sibiu.atunci sa ne mai miram ca onor sri ul nu a informat jandarmeria de venirea celor turbulenti in piata si a apelat la niste amarate de sms -uri fara relevanta? astia sunt “specialistii” care ne apara tara? astia sunt “specialistii” care l-au gasit pe “teroristul” in slapi? astia sunt “specialistii” care l-au gasit pe viitorul “terorist” de prin oltenia? mai continuam? ce sa zic de alea 40 000 de mandate de ascultare tehnica de anul trecut? ce sa mai zic de asa zisa lege big brother pe care tot incearca sa o impuna? ce sa mai zic de asa zisele “pacte de colaborare” cu toate institutiile statului prin care practic au condus, au coordonat si au executat pe oricine in tara asta incalcand flagrant legea? mare om mare caracter misto institutie naspa popor,pardon, un anumit popor care nu e de acord cu ce vor cei doi frati siamezi helvig si ciolanis hotul de case din sibiu dovedit definitiv si irevocabil de justitie!

Leave a Reply