Analizele Ziarului Financiar dezvaluie situatia sectorului bancar din Romania : ce profituri au bancile, ce taxe si impozite au platit, cat au incasat din dobanzi platite de persoane fizice si juridice dar si de statul roman. 

 

BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen – primele trei bănci locale în funcţie de active – concentrau anul trecut 42,5% din activele sistemului bancar, aproape 40% din credite, peste 48% din depozite şi aproximativ 70% din profitul întregului sector bancar.

BCR a rămas liderul pieţei bancare anul trecut, reuşind să câştige teren şi să ajungă la o cotă de piaţă de circa 16,5%.

Podiumul bancar local a înregistrat în 2016 o schimbare is­to­rică, Banca Tran­sil­va­nia depăşind BRD-SocGen în to­pul celor mai mari bănci de pe piaţa lo­cală du­pă active şi urcând pe locul doi, o po­ziţie care a fost ocupată tradiţional până în 2015 de instituţia de credit cu capital francez. La nivel agregat, sistemul bancar avea anul trecut active totale nete de aproape 394 mld. lei.

BRD-SocGen şi Banca Transilva­nia au reuşit să crească creditarea anul trecut, în timp ce soldul împrumu­turilor acordate de BCR a fost în uşoară scădere faţă de 2015. În schimb, pe partea de depozite toate cele trei bănci au reuşit să câştige teren.

Banca Transil­va­nia a raportat cel mai mare profit pen­tru 2016, de 1,2 mi­liarde de lei, în timp ce grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut un profit net de 1,04 mld. lei, iar BRD a obţinut un profit net de 728,3 mil. lei, cel mai bun rezultat anual de după 2009.

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a plătit anul trecut impozit pe profit la buget de doar 306,4 mil. lei, în condiţiile în care a obţinut un câştig net de circa 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare profit anual după izbucnirea crizei economice.

În 2015, băncile raportaseră un câştig record de 4,5 mld. lei, după pierderile record din 2014.

Conform Codului fiscal, băncile au obligaţia de a plăti im­pozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate tri­mestrial. Astfel, trimestrial se plăteşte o pătrime din impo­zitul pe profit datorat pentru anul precedent. Suma plătită de bănci în 2016 la buget ar trebui să reprezinte impozitele anticipate aferente profiturilor din 2015, când sistemul bancar a obţinut un câştig record.

Însă, impozitul pe profit de la băncile comerciale a fost anul trecut în scădere cu 40%, totalizând 306,4 mil. lei faţă de nivelul de 523,3 mil. lei din 2015.

„Discrepanţa sesizată poate avea la bază, de exemplu faptul că nu toate societăţile bancare au realizat aceeaşi rată a profitului în cei doi ani – 2015 şi 2016. De asemenea, din repartizarea inegală a profitului/pierderilor fiscale poate să apară această discrepanţă. Totodată, dacă societăţile bancare mai aveau pierderi fiscale la sfârşitul anului 2015, plăţile anticipate se determină pe baza profitului contabil al pe­rioadei fiscale respective“, a explicat Emilian Duca, par­te­ner al firmei de consultanţă Tax&Business Solutions.


Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a anunțat miercuri că în 2016 a înregistrat în România un profit după plata taxelor de 104 milioane euro, în creștere cu 4,5% față de rezultatul de 100 de milioane de euro înregistrat în 2015, în timp ce numărul sucursalelor a scăzut cu 6,3% până la 480, iar numărul angajaților s-a redus cu 2,1% până la 5.322 de persoane, informează un comunicat de presă.

La nivelul întregului grup, în 2016 Raiffeisen Bank International a înregistrat o creștere de 31,9% în ritm anual a profitului după plata unor taxe de până la 574 milioane de euro, în timp ce profitul consolidat a crescut cu 22,2%, până la 463 milioane de euro. Aceasta în condițiile în care venitul net din dobânzi a scăzut cu 11,8%, până la 2,935 miliarde euro, în timp ce provizioanele pentru pierderi s-au diminuat cu 40,3%, până la 754 milioane de euro.

“Având în vedere contextul de dobânzi scăzute care pune presiuni asupra câștigurilor noastre, sunt mulțumit de profitul consolidat. Am reușit să ne îmbunătățim considerabil rezultatele în toate regiunile. În special, aș dori să scot în evidență Europa de Sud-Est, unde rezultatele ar putea fi majorare cu aproape 40%”, a declarat directorul general de la RBI, Karl Sevelda.

Chiar dacă profitul consolidat a crescut, RBI a precizat că nu va plăti dividende nici pentru anul 2016.

Ultima dată când RBI a acordat dividende a fost în anul 2013.

 

 

10 COMMENTS

 1. Ce-avem noi aici?
  http://www.stiripesurse.ro/ultima-ora-iohannis-a-semnat-pentru-lovitura-de-stat-a-bnr_1185648.html
  Citez parte din articol:
  ””’Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional.Pe 29 iulie 2015, într-un articolul publicat pe stiripesurse.ro, Alexandru Petria atrăgea atenţia că în România are loc o tentativă de lovitură de stat. Pericolul este generat de ideea înființării Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, scria autorul articolului, care să nu răspundă în fața nici unei instituții cu reprezentanți aleși democratic.

  La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea semnala într-un articol din 25 martie 2016: “Aveam, anul trecut, în august, când am mai scris despre proiectul acestei legi, convingerea că se tinde la a se elimina din Constituţie principiul separaţiei puterilor în stat. Acum mă tem că trebuie să vă dau o veste şi mai proastă: puterile în stat nu mai există în faţa recomandărilor acestui comitet, o entitate care nu îşi mai extrage legitimitatea din voturile noastre, ci din sfinţenia importată de la Comitetul European pentru Risc Sistemic şi de la Banca Reglementelor Internaţionale (banca centrală a băncilor centrale, o instituţie ceţoasa cu sediul în Elveţia). România devine un stat teocratic, fiind condusă de un sinod/sanhedrin de preoţi macro-prudenţi în frunte cu un ayatollah, guvernatorul etern. Şi să nu faceţi nicio greşeală în analizele voastre: fără îndoială, dl Iohannis va promulga această lege.”””’
  🙂 🙂 Parcă Iohannis a fost impotriva acestei comisi la inceput!
  Acum s-a sucit sucirea?

 2. Si de pe site-ul profit stire de astazi : “Banca Comercială Română (BCR) este cel mai mare creditor al companiei Asesoft Technologies, deținută indirect de deputatul Sebastian Ghiță, potrivit DNA, compania asumându-și că îi va restitui în perioada de insolvență datorii în cuantum total de peste 29 milioane lei. Datoriile totale asumate, ca decizie finală, de Asesoft depășesc 88,4 milioane lei.”

  Eu cred ca BCR si prin extensie statul roman si adica noi nu o sa mai vada/vedem niciodata banii aia !

 3. Nu reusesc sa imi dau bine seama sediul bancii Reifeisen din imobilul pe care l-a pierdut la proces Ghinion Iohannis 6 case din meditatii, ce profituri, ce dobanzi incasate si ce impozite si taxe platite a avut in anul 2016!

  P.S. A ramas SEFU’ statului fara una dintre case! Romania, caz real…

 4. cum dreaq e un clasament pt “activele de la finele anului trecut” cand in tabel sunt evolutii intre 2014-105?
  Radule vezi ca suntem in 2017, finale anului trecut era 2016 :))) mai citeste si tu postezi :))

  • Da cu aia de vor lege speciala pt ei ca au fost neinspirati si au credite in franci elvetieni?! Noi vrem tara occidentala dar cu protectie sociala comunista: unii sa fie mai destepti dar sa castige si aia prostuti

   • Eu vb. de camatarii bancilor.Aia care incalca legea sa recupereze credite.Cum ii protejeaza statu’ capitalist ?

Leave a Reply