Comisia Europeanã nu discutã încã despre activarea articolului 7 în cazul României, însã acest lucru depinde de ceea ce se va întâmpla zilele urmãtoare, a declarat, joi, la Bucureºti, comisarul european pentru Justiþie ºi Protecþia Consumatorilor, Vera Jourova.

Ea a participat la conferinþa ‘Ziua europeanã a competiþiei ºi a consumatorilor’ ºi, la plecare, a fost întrebatã de jurnaliºti ce mãsuri va lua Comisia Europeanã la adresa României, dacã Guvernul va aproba ordonanþele de urgenþã pentru modificarea legilor justiþiei.

‘Nu voi specula pe aceastã temã. Domnul Timmermans (prim-vicepreºedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans n.r.) a fost destul de clar ieri cã vrem sã vedem rezultate pozitive ale dialogului nostru. Pentru noi, aceste douã ordonanþe sunt paºi spre o direcþie foarte greºitã ºi aºteptãm reacþii din partea Guvernului, sperând cã Guvernul va reveni pe drumul normal care a fost atât de pozitiv ºi de succes în ultimii zece ani. Nu voi specula care vor fi paºii urmãtori, dar va fi o reacþie’, a spus ea.

Întrebatã dacã Comisia Europeanã se gândeºte la activarea articolului 7 în cazul României, oficialul european a afirmat: ‘Nu încã, dar este o mãsurã pe care, dupã cum ºtiþi, nu am ezitat sã o luãm în cazul Poloniei’.

Jurnaliºtii au insistat sã afle dacã existã acest risc pentru România în prezent. ‘Trebuie sã discutãm în continuare ºi depinde de ceea ce se va întâmpla în România zilele urmãtoare’, a rãspuns Jourova.

‘Statul de drept, imparþialitatea sistemului judiciar nu sunt doar aspecte interne, ci sunt o problemã europeanã. Existã standarde care trebuie respectate în toate statele. Aºa cum am spus, încã sperãm cã dialogul va aduce rezultatele pe care le dorim. ªtiu cã va avea loc o altã dezbatere între domnul vicepreºedinte Timmermans ºi doamna prim-ministru Dãncilã ºi sperãm cã vom ajunge la un rezultat pozitiv’, a susþinut ea.

Referitor la referendum, Jurova a arãtat cã, personal, crede în utilitatea instrumentelor directe de democraþie, însã aceasta este o decizie a statului pe care nu o comenteazã, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Sunt orbi sau miopi si foarte usor de manipulat cu zvonuri. De ce nu se uita la statisticile CEDO in legatura cu Romania si justitia. Acolo se vede ce “bine” functiona justitia romaneasca.
    Lobby-ul din UE este foarte umflat cu informatii false si ambigue. LCK para a fi transformata in Joana d’Arc insa ce nu stiu cei din UE ca SRI, SIE, FSB, BND fac ore suplimentare pentru a reusi infiltrarea unei persoane in interiorul centrului european de informatii. De acolo este mai simplu, cu un cal troian, distrugerea unitatii UE.

    DE CE nu solicita cei din UE informatii de la CEDO in legatura cu istorialul candidatiilor si cate cereri au fost formulate impotriva institutiilor pe care le conduceau. Un CV al justitiabilului.

Leave a Reply