Solidaritatea deplina si neconditionata intre SUA si aliatii europeni in NATO, intarirea Flancului de Est ca descurajare la agresiunile Rusiei, includerea atacurilor cibernetice printre amenintarile conventionale  – toate aceste mesaje esentiale pentru Romania ca membru NATO au fost subliniate la Bruxelles de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a afirmat că Alianța Nord-Atlantică își întărește apărarea cibernetică, iar membrii săi vor să aibă posibilitatea de a riposta colectiv la un atac informatic împotriva unuia dintre ei, așa cum ar proceda în caz de agresiune aeriană sau terestră, relatează AFP.

”Atacurile cibernetice care au avut loc în luna mai (WannaCry) și în această săptămână (Petrwrap) arată importanța de a ne întări apărarea cibernetică. Este exact ceea ce noi facem”, a declarat Stoltenberg presei la Bruxelles, citat de Agerpres.

”Ne antrenăm mai mult, facem schimb de bune practici și tehnologii și acționăm din ce în ce mai strâns cu toți aliații pentru a vedea cum putem integra capacitățile lor”, a explicat Stoltenberg.

Printre altele, NATO a decis în urmă cu un an să facă din spațiul cibernetic ”un domeniu operațional”. ”Un atac cibernetic poate declanșa Articolul 5” al Tratatului fondator al Alianței, care prevede că țările NATO sar în ajutorul unui aliat în caz de agresiune, a reamintit Stoltenberg.

În acest scop, ”suntem pe cale de a defini spațiul cibernetic drept un domeniu militar, ceea ce înseamnă că vom avea ca domenii de acțiune militară pământul, aerul, marea și spațiul cibernetic”, a adăugat șeful NATO.

Un val masiv de atacuri cibernetice de tip ‘ransomware’, reamintind de modul de operare al virusului ‘WannaCry ‘din mai, a afectat de marți multinaționale, precum și societăți și servicii europene și americane, după ce a lovit Ucraina și Rusia.

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, a reiterat miercuri, într-un discurs pronunțat la Garmisch-Partenkirchen, în Bavaria, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea Planului Marshall pentru reconstrucția Europei postbelice, sprijinul Statelor Unite față de partenerii din cadrul NATO și solidaritatea Washingtonului în caz de agresiune împotriva unei țări membre, informează AFP și cotidianul Stars and Stripes, în ediția online.

Angajamentul Statelor Unite de a respecta Articolul 5 din Tratatul Alianței ‘este de neclintit’, a dat asigurări Jim Mattis, reiterând o promisiune lansată pe 9 iunie de președintele american Donald Trump și care a ridicat incertitudinea care domnea până atunci.

‘Putem vedea astăzi în Europa împlinirea unei viziuni puternice. Un continent pașnic, harnic și prosper, liber de tiranie, deținând forța militară de a se apăra de agresiune’, a subliniat Mattis în discursul său de la Centrul European pentru Studii de Securitate ‘George C. Marshall’.

El a amintit decizia Washingtonului de a continua până în 2020 desfășurarea de forțe NATO pe flancul estic, în fața amenințării ruse, și creșterea bugetului american în materie, SUA menținându-și astfel angajamentul față de securitatea continentului, asumat în urmă cu 70 de ani.

‘Dincolo de orice se scrie în ziare, puteți judeca America din astfel de acțiuni’, a subliniat Jim Mattis.

Potrivit lui Mattis, administrația Trump a reafirmat importanța NATO și a inclus 4,8 miliarde de dolari în bugetul de apărare pe 2018 pentru a extinde Inițiativa de Reasigurare Europeană.

Jim Mattis a recunoscut că sprijinul nu a fost unidirecțional: în anii de după 11 septembrie 2001, aliații europeni au contribuit cu peste 39.000 de militari la operațiunile din Afganistan și cu 59.000 la cele din Irak.

În același discurs, Jim Mattis și-a exprimat regretul că Rusia a ales ‘să pună sub semnul întrebării ordinea pașnică și sigură’ de după război.

Făcând referire la problemele poporului rus, Mattis a apreciat că ‘liderul său nu îi va îmbunătăți soarta, nici nu îi va reda speranța prin fărădelegi dincolo de frontierele ruse’.

‘Rusia trebuie să știe ce susținem și, în aceeași măsură, ce nu vom tolera. Susținem libertatea și nu vom preda niciodată libertatea popoarelor noastre sau valorile alianței noastre pe care le ținem aproape de inimă’, a subliniat ministrul american, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

 1. Cum spuneau în gura mare toţi guriştii şi scăunarii? ”Introducem internet peste tot şi aparatură electronică prin care totul va fi în siguranţă şi pentru a nu mai tăia pădurile României!”
  Ce se întâmplă de fapt? A fost şi este o afacere pe plan mondial în care porecliţii ”hacheri” instruiţi pentru a controla şi introduce viruşi în scop de ”control şi furat date” de la orice ţară care a implementat reforma acceptată! Mai e o problemă între china şi americuţa(de la intrarea albitului blond), impune preţ pentru absolut orice! Şi cum china copiază orice şi de oriunde,inclusiv bloguri şi siteuri personalizându-le pe ascuns enervându-i pe americani deoarece folosesc infrastructura americană, nea blondul s-a gândit să le ceară preţul pentru servicii doar în dolari(peste 50% din moneda americană este în china). Şi acum chinezii trebuie să alerge şi să aleagă: plătesc sau nu pentru infrastructura online. Ce ziceţi…plătesc sau nu? Eu nu cred că vor plăti un şfanţ! Găsesc o metodă de evitat/ocolit plata. Cam la fel se întâmplă şi cu viruşii, respectiv antiviruşii! Se fabrică viruşi pentru infectări de programe şi după, îţi cere să accepţi antiviruşii tot prin programe! Totl e destul de bine programat şi numai ca afacere multibănoasă! Nu eu arunc viruşi să infectez programe! Tot afaceriştii cel puţin dintro unitate uriaşă deţin afacerea!

 2. Suna ca dracu’ sintagma asta: “Solidaritatea deplina si NECONDITIONATA”. Asta inseamna ca ORICE ne-ar cere SUA, vom fi de acord? Asta inseamna ca putem cere ORICE americanilor, ca ne vor da?
  Chiar, ce-ar fi sa le cerem americanilor SOLIDARITATE ECONOMICA (dar nu de tip Bechtel !!)?
  Oricum, toata povestea miroase urit, tare urit, si iata de ce:
  Este practic imposibil de determinat (SI MAI ALES DE DOVEDIT) care este sursa unui anumit atac cibernetic. Si tare ma tem ca ne vom trezi, la un moment dat, cu o declaratie de tipul:
  “Rusia este, FOARTE PROBABIL, sursa atacului cibernetic din data …”
  “Avem informatii foarte clare/sigure in acest sens (cum am avut si in cazul armelor lui Sadam, cautate si acum 🙂 ) Asadar, trebuie sa … RIPOSTAM!!!”
  Si, mai important decit orice, SE VA PASTRA CARACTERUL DEFENSIV AL ALIANTEI? Sau o s-o luam, ca la fotbal cu “cea mai buna aparare e atacul”?
  Pentru americani nu-i mare brinza, ei sint departe. Noi insa sintem aici, si in minutul 2 vom fi terci! Asa ca mintile infierbintate ar face bine sa ne mai slabeasca cu elanul belicos!

Leave a Reply