Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a venit vineri la Bruxelles, imediat după ce a fost învestit, pentru a sublinia unul dintre refrenele cele mai dragi lui Donald Trump, acela de a le cere aliaţilor din cadrul NATO să bage mâna în buzunar, relatează AFP.
El le-a făcut impresie bună omologilor săi şi a detensionat temeri cu privire la o abandonare a căii duble de urmat faţă de Rusia – un amestec de disuasiune militară şi diplomaţie, potrivit unor surse diplomatice.
“Mike Pompeo a insistat, evident, asupra necesităţii unei împărtăşiri a poverii (cheltuielilor), însă a făcut-o fără vreo agresivitate. Din contră, s-a atătat atent, ascultător şi a participat la toate discuţiile”, a declarat pentru AFP ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn.
Temeri cu privire la o înăsprire cu Moscova au fost disipate, a adăugat Asselborn.
”NATO îşi va continua apropierea cu Rusia în două dosare”, a confirmat secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, la finalul discuţiilor consacrate relaţiilor cu Moscova.
”Ne vom afla într-o situaţie inedită cu Rusia. Nu mai este Război Rece, dar nici parteneriatul strategic pe care am căutat să-l construim cu ea”, a recunoscut Stoltenberg.
”Trebuie să dăm dovadă de fermitate (faţă de Rusia) şi să arătăm o unitate puternică, lăsând totodată uşa deschisă dialogului”, a pledat el.
Mai mulţi miniştri europeni au insistat, înaintea începerii reuniunii, asupra necesităţii menţinerii dialogului cu Moscova. ”Nu va exista o soluţie la mai multe conflicte fără Rusia”, a subliniat germanul Heiko Maas, citat de news.ro
ÎMPĂRTĂŞIREA POVERII
Mike Pompeo a intrat în plin subiect. ”Abia aştept să fac o vizită productivă aici astăzi”, a declarat el după ce l-a salutat pe şeful NATO.
Mesajul pe care l-a adus este binecunoscut – Donald Trump subliniază din primele ore ale campaniei sale că ceilalţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice trebuie să-şi crească cheltuielile militare, pentru a reduce participarea ţării sale de cel mai mare contributor.
Anumiţi aliaţi – mai ales Germania şi Belgia – sunt departe de angajamentul pe care şi l-au asumat membrii NATO în septembrie 2016 de a aloca 2% din PIB Apărării.
Donald Trump a criticat în mod public Berlinul, în mai multe rânduri, şi l-a acuzat anul trecut că datorează ”sume enorme de bani”. Germania a dezminţit sec.
”Şase ţări din NATO o fac, alte nouă au prezentat planuri credibile pentru a se conforma şi este timpul ca celelalte 13 membre ale Alianţei să se ridice la nivel, mai ales Germania, membrul european al NATO cel mai mare şi bogat”, a declarat un oficial american.
El a adăugat că Berlinul prevede să-şi crească cheltuielile militare doar până la 1,25% din PIB până în 2021.
Aceste declaraţii răsună şi mai puternic, în contextul în care Angela Merkel urmează să-l întâlnească pe Donald Trump la Washington vineri.
”DEZGHEŢ” COREEAN
Mike Pompeo urma să justifice necesitatea creşterii cheltuielilor agitând ameninţarea reprezentată de Rusia, ”un factor destabilizator în Ucraina, în Georgia şi în Siria”, potrivit acestui oficial american de rang înalt.
Un fost militar, în vârstă de 54 de ani, aflat din ianuarie 2017 la conducerea celei mai puternice agenţii de informaţii din lume, Mike Pompeo poate să conteze pe susţinerea fermă a lui Donald Trump, pe care l-a prezentat joi ca pe un ”atu excepţional” al Statelor Unite într-un ”moment critic”.
El a fost trimis la sfârşitul lui martie la o întâlnire – o vreme ţinută secretă – cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, cu scopul de a pregăti terenul înaintea unui summit fără precedent prevăzut până la înceutul lui iunie cu preşedintele american.
Trump a salutat vineri întâlnirea ”istorică” între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în timp ce secretarul general al NATO a catalogat-o drept ”încurajatoare”.
Capacităţile diplomatice ale lui Mike Pompeo vor fi rapid puse la probă, odată cu decizia aşteptată pe 12 mai a lui Donald trump cu privire la acordul în dosarul nuclear iranian, pe care a promis în mai multe rânduri să-l ”rupă”.
Miniştrii au discutat de asemenea despre planuri de extindere a unor misiuni de formare în Irak şi Afganistan, unde 13.000 de militari din state membre NATO şi aliate sunt în continuare prezenţi.
Reuniunea de vineri este ultima dinaintea mutării Alianţei în noul cartier general, la Brixelles.
Jens Stoltenberg urma să marcheze finalul reuniunii prin câteva cuvinte în sala în care Articolul 5 al Tratatului fondator al Alianţei Nord-Atlantice – ce prevede ca ţările membre să sară în ajutorul unui aliat în caz de agresiune – a fost invocat singura dată după atentatele de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.
Nu știți NATO i-a transmis încurajari duamnei Dancila asa cum face militianul abraham și ciutacu pentru ca ia de la poporul roman 2 miliarde de dolari ca să mute ambasada ca asa vrea Dragnea? Chiar era musai azi această mutare domnule Tudor. Chiar trebuia azi un război politic in Romania pentru ca asta vrea condamnatul?
Degeaba militianul ne spune că aliatul nostru cel mai bun este SUA și din cauza asta trebuie sa mutăm ambasada nu avem nici un tratat cu SUA. In schimb cu UE avem un tratat avem o cedare a suveranității prin semnarea tratatului de aderare și membrii ai UE din cauza asta trebuie sa asteptam. Dragnea cu servilii sai distrug parcursul României în UE. Tare as vrea sa fie acuzată de înaltă trădare vida asta!
Iar propaganda cu contributiile la inarmare si aparare! Nu gasesc online nicio propaganda in forta privind educatia cetateanului din oricare tara! Nu gasesc online propaganda privind cresterea nuvelului de trai in tarile saracite de programe strainesti! Nu gasesc online nicio propaganda in forta privind respectarea drepturilor omului in tarile saracite de interesatii afaceristi! Dar despre inarmare si aparare,gasesti in absolut toate tarile saracite,tarile cuprinse in programul “control total al finantelor tarii pentru afaceri strainesti uriase”!