Preşedintele american Joe Biden a acuzat vineri Rusia că “atacă democraţiile noastre” şi s-a declarat hotărât să “recâştige” încrederea Europei, avertizând totodată împotriva revenirii la “blocurile îngheţate din perioada Războiului Rece”, şi a promis un angajament clar al SUA faţă de apărarea comună în cadrul NATO, respectiv articolul 5 din tratatul Alianţei, relatează AFP şi Reuters.

“Kremlinul atacă democraţiile noastre. Putin caută să slăbească proiectul european şi alianţa noastră NATO. El vrea să saboteze unitatea transatlantică şi determinarea noastră, pentru că este mult mai uşor pentru Kremlin să intimideze şi să ameninţe state luate separat decât să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică şi unită”, a spus Biden în primul său discurs major de politică externă la Conferinţa de securitate de la München.

Noul preşedinte american a mai spus că este hotărât să “recâştige” încrederea Europei.

Dar “nu este vorba de a monta Estul împoriva Vestului. Noi nu putem şi nu trebuie să revenim la blocurile îngheţate în Războiul Rece”, a adăugat el.

În acest context, Joe Biden a asigurat că angajamentul SUA faţă de NATO este ”de nezdruncinat” şi a promis că Washingtonul va respecta principiul acestei Alianţe conform căruia un atac împotriva unui singur membru este un atac împotriva tuturor, conform articolului 5 din tratatul NATO.

”Statele Unite sunt deplin angajate faţă de Alianţa noastră NATO şi salut investiţiile dumneavoastră în creştere în capabilităţi militare care permit apărarea noastră comună”, a completat noul preşedinte american.

Joe Biden, a reafirmat si importanţa parteneriatului transatlantic, întorcând astfel pagina “diplomaţiei tranzacţionale” a predecesorului său Donald Trump şi promiţând că SUA vor face faţă împreună cu aliaţii europeni provocărilor comune, inclusiv celei reprezentate de China, relatează Reuters şi AFP.

“America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit”, a declarat Joe Biden în debutul discursului său la Conferinţa de securitate de la München.

Referindu-se la stadiul actual al democraţiei, Biden a spus că “în prea multe locuri, inclusiv în Europa şi Statele Unite, avansarea democraţiei este atacată”, constatând că lupta dintre democraţie şi autoritarism a ajuns într-un “moment crucial”.


Foto: (c) Kevin Lamarque / REUTERS


“Trebuie să o apărăm. S-o consolidăm. S-o reînnoim. Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre, ci este cel mai bun mod unic de a realiza promisiunea viitorului nostru. Şi dacă lucrăm împreună cu partenerii noştri democraţi, cu forţă şi convingere, ştiu că vom face faţă oricărei provocări şi vom depăşi orice rival”, va spune Biden, conform extraselor publicate anterior de Casa Albă.

Putin încearcă să slăbească proiectul european și alianța noastră NATO. El vrea să submineze unitatea transatlantică și hotărârea noastră. Pentru că este mult mai ușor pentru Kremlin să intimideze și să amenințe statele individuale, nu să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică și strâns unită“, a spus Biden.

Preşedintele democrat, învestit în funcţie cu o lună în urmă, a profitat de prima sa apariţie pe scena mondială – în cadrul acestei “vizite virtuale” în Europa – într-o încercare de a restabili rolul SUA de jucător de echipă multilaterală după patru ani de “America First” promovată de Trump.

Conform extraselor publicate anterior, Biden şi-a propus să traseze o diferenţă clară faţă de politica externă mai tranzacţională practicată de Trump, care i-a iritat pe aliaţi, prin ruperea de acorduri globale şi ameninţând că va înceta asistenţa pentru apărare, cu excepţia cazului în care linia sa este urmată, potrivit Reuters citata de Agerpres.


Foto: (c) MUELLER MSC HANDOUT / EPA


“Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează”, menţionează Biden, conform extraselor publicate de Casa Albă.

Biden a venit cu cadouri – un angajament de 4 miliarde de dolari de sprijin pentru eforturile globale de vaccinare împotriva coronavirusului, revenirea SUA în acordul climatic de la Paris şi perspectiva unei marje de cheltuieli de aproape 2 trilioane de dolari care ar putea susţine atât economia SUA, cât şi economia globală

Preşedintele american Joe Biden a pus din nou Statele Unite în poziţia de lider al lumii libere printr-o decizie fantastică ce a ajutat Occidentul să se unească, a declarat vineri premierul britanic Boris Johnson, potrivit Reuters.

“Aşa cum aţi văzut şi auzit anterior, America a revenit fără rezerve în poziţia de lider al lumii libere, iar acesta este un lucru fantastic”, a afirmat Johnson la Conferinţa de Securitate de la Munchen, făcând referire la un discurs anterior al preşedintele american Joe Biden.

El a mai spus că ţările occidentale s-au reunit şi şi-au adunat din nou “puterea şi expertiza lor formidabile”.

Preşedintele american Joe Biden a reafirmat vineri într-un discurs cu ocazia Conferinţei de Securitate de la Munchen, desfăşurată în format virtual, importanţa parteneriatului transatlantic şi a promis că SUA vor face faţă împreună cu aliaţii europeni provocărilor comune.

Preşedintele american, Joe Biden, nu intenţionează să adreseze o invitaţie Rusiei pentru a participa la G7, a făcut cunoscut vineri Casa Albă, spre deosebire de predecesorul său Donald Trump care s-a arătat favorabil acestei idei, notează AFP.

“Nu cred că vom adresa noi invitaţii Rusiei ori să reiterăm noi invitaţii Rusiei”, a spus purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki, jurnaliştilor care călătoresc cu preşedintele SUA la bordul Air Force One.

“Desigur, o invitaţie ar fi făcută în colaborare cu partenerii noştri din G7”, a adăugat ea.

Rusia a fost expulzată din ceea ce era atunci clubul G8 în 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Donald Trump a declarat în mai multe rânduri că este un susţinător al reintegrării Rusiei în acest format. Pe de altă parte, Rusia a dat asigurări în trecut că nu are nicio intenţie de a reveni în formatul G8, declarându-se mulţumită să lucreze în cadrul G20.

Leave a Reply