Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat vineri China şi Rusia că acţionează împotriva ordinii internaţionale, relatează DPA şi AFP.

“Europa şi America de Nord trebuie să apere ordinea internaţională bazată pe reguli, care este pusă la încercare de puterile autoritare”, a spus Stoltenberg la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

“China şi Rusia încearcă să rescrie regulile în beneficiul propriilor interese”, a afirmat şeful Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul acestei eveniment desfăşurat prin videoconferinţă.

Din aceste motive, NATO ar trebui să îşi aprofundeze relaţiile cu parteneri precum Australia şi Japonia şi să dezvolte altele noi peste tot în lume, potrivit lui Stoltenberg.

“Numai printr-o acţiune concentrată îi putem încuraja pe alţii să joace după reguli”, a subliniat el.

“Avansul Chinei este un subiect esenţial pentru comunitatea transatlantică, având consecinţe potenţiale asupra securităţii şi prosperităţii noastre şi a modului nostru de a trăi”, a mai avertizat Stoltenberg.

Anterior în cadrul conferinţei, preşedintele american Joe Biden a făcut apel la combaterea “abuzurilor economice” ale Chinei.

Subliniind că “toată lumea trebuie să joace după aceleaşi reguli”, el a atras atenţia asupra “abuzurilor economice” şi “presiunii” guvernului chinez, care “subminează fundaţiile sistemului economic internaţional”, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. care reguli ? regulile impuse de jandarmul planetei ,cica in numele democratiei,de fapt in avantajul unui numar redus de miliardari care vor si mai multe zeci si sute de miliarde ?

  2. Citez:”“China şi Rusia încearcă să rescrie regulile în beneficiul propriilor interese””, spune acest manipulator. O intrebare decenta dar deranjanta:
    – Dar voi americanii, ce ati practicat si inca practicati in acest secol?
    Nu cumva “motanul f.t. si el tipa”? V-ati arogat stapanirea totala a natiunilor prin fraerii multor tari ingenuncheati si, acum se vad toate manevrele practicate de voi! Goana dupa acaparari de bogatii si state va dezumanizeaza total incat nu va mai puteti controla si stabiliza, va dezgoliti fara sa vreti, etaland adevarul gol golut! Apropo, de ce cativa militarii romani din afganistan au stat doar 6 luni in loc de contractul real 12 luni? Ii aruncati in irak sau la taiat frunze la caini in Romania!

Leave a Reply